Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan arasındaki enerji alanındaki işbirliğinde, bugün dördüncüsü gerçekleştirilen zirveyle birlikte önemli ilerleme sağlandığını açıkladı.

Rum radyosunun haberine göre, Kahire’de bugün gerçekleştirilen Güney Kıbrıs-Mısır-Yunanistan enerji zirvesinin ardından açıklama yapan Anastasiadis, toplantıda Mısır ve Yunan yetkilileriyle, daha ileri işbirliğine ve bu işbirliğinin, uluslararası örgütler düzeyinde kurumsallaşmasına yönelik farklı yöntemler konusunda fikir alışverişi yaptıklarını söyledi.

Anastasiadis, üç ülke arasındaki işbirliğinin, hiçbir ülke aleyhinde olmadığını, aksine bölgedeki ülkelerin menfaatine olduğunu da savundu.

Üç ülke arasında, çevrenin korunması, deniz taşımacılığı ve kruz (cruise) gemileriyle ilgili ortak niyet beyanı da imzalanırken, hava taşımacılığıyla ilgili bir işbirliğinin daha imzalanması bekleniyor.

ÜÇLÜ ZİRVE ÖNCESİNDE İKİLİ TEMASLAR

Rum radyosu, üçlü zirve öncesinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Rum Yönetimi Başkanı ile ayrı ayrı ikili görüşmeler yaptığını da duyurdu.

Üç lider, Mısır Cumhurbaşkanlığı’nın bahçesine, üç ülkenin dostluğunu ve işbirliğini simgeleyen üç zeytin ağacı dikti.

Anastasiadis, yarın, El Sisi ile bir kez daha görüşecek.