Kültürel Miras Teknik Komitesi yetkilileri ile BM Kalkınma Programı yetkilileri, restore çalışmaları devam eden  Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’nda incelemelerde bulundu.

İnceleme gezisinde açıklama yapan Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay, Apostolos Andreas Manastırı restorasyon projesinin en önemli projelerinden biri olduğunu ifade etti.

Projenin iki müteahhidinden birinin Rum, diğerinin Türk olduğunu ve iki taraftan da çalışanlar bulunduğunu belirterek projenin iki toplumlu örnek bir proje olduğunu anlatan Tuncay,  bu projenin ortam oluşturulduğunda işbirliği yapılabileceğinin ve iki toplum yararına işler gerçekleştirilebileceğinin de göstergesi olduğunu kaydetti.

Komite olarak Kıbrıs’ın her yerinde çeşitli projeler yürüttüklerini ifade eden Tuncay, bölgedeki kilise ve Rum mezarlıklarının bakımını yaptığı için Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun’a da teşekkür etti.

1445605311.jpg

COŞKUN

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun da, Apostolos Andreas Manastırı’nın Rumlar için olduğu kadar Türkler için de özel bir yer olduğunu belirtti.

Coşkun, KKTC’ye gelen turistlerin yüzde 80’inin manastırı ziyaret ettiğini, restorasyonun 20 yıl önce gerçekleştirilmesi gereken gecikmiş bir proje olduğunu da vurguladı.

“Camiye nasıl bakıyorsak kiliseye de aynı gözle bakıyoruz” diyen Coşkun, Dipkarpaz’daki 5 kiliseden kullanılır durumda olan iki kilisenin tamiratını Vakıflar İdaresi ile işbirliğinde yaptıklarını söyledi.

5 Milyon Euro bedelindeki restorasyonun  yarısı  Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi, yarısı  da Rum Ortodoks Kilisesi tarafından karşılanıyor

6 ay önce başlayan restorasyon çalışmalarının  8 ay sonra tamamlanması hedefleniyor.

1445605277.jpg

1445605299.jpg