TDP milletvekili Hüseyin Angolemli ise bütçe konusundaki görüşmesinde 2016’da maaş ve ücretlileri kötü bir yıl beklediğini savundu.

Angolemli, ülkedeki tüm piyasa işlerinin dövize endeksli olduğunu ancak maaşların TL olduğunu belirtti, “2016 bütçesi iş ola hazırlandı” dedi.

2015 yılının bütçesi ile 2016 bütçesinin dövize oranlarını hesaplayarak karşılaştırma yapan Angolemli, bütçede düşüş olduğunu kaydetti.

Angolemli, bu düşüşün en çok maaşla çalışan kesimleri etkileyeceğini kaydederek, halkın alım gücünün ciddi şekilde düşeceği uyarısında bulundu.

Hüseyin Angolemli, “Yıllar önce ben bu meclise geldiğimde Fiyat İstikrar Fonu vardı. Bu fon Maliye Bakanlığı’nın emrinde değildi. Bakanlık bu fondan alıp memurunu ödeyemezdi, borcuna vermezdi. Bu fon et, süt gibi temel ürünlere sübvansiye verilmesi için kullanılırdı. Halk pahalılıkta korunurdu” dedi.

Hüseyin Angolemli, halkın artık pahalılıktan korunmadığını da vurgulayarak, kaçak ekonominin önüne geçilemediğini söyledi.
Angolemli, “Taşıtların yüzde 60’ının seyrü seferi yoktur. Yollarda denetim yoktur. Zaten her birkaç yılda bir af çıkıyor” şeklinde konuştu.

Özel sektörde çalışanların sendikası olmadığını dile getiren Angolemli, “İşçi sendikalaşmaya çalışsa kendisini kapının önünde bulur. Sendikalaşmaya önem verilse kayıt dışı ekonominin de önüne geçilir” dedi.

Angolemli, bütçe görüşmesinde tek bir bakanın Genel Kurul salonunda olmadığını da belirterek, “Bu utanç verici bir durum” dedi.

Yenierenköy Belediyesi’nde çalışanların aylardır maaş alamadığını anımsatan Angolemli, belediyelerin hangi partilere ait olduğunun önemli olmadığını vurguladı, “İşçilerin hiçbir suçu yok. Ekmek parasını aradılar, orada buldular. 3 ay maaş almazsanız ne yaparsınız. Ortalığı yakarsanız. Dua edin de insanlar bu yola başvurmadı. Bu insanları aç bırakamayız” şeklinde konuştu.

Kapaz bölgesindeki emlak vergilerinin de düşük olduğunu söyleyen Angolemli, “Sayın bakan bir çare ararken Karpaz bölgesinde emlak vergilerinin düşüşünü de dikkate alsın” dedi.

Angolemli, Lefkoşa-Gazimağusa anayolundaki hayvan ölülerine dikkat çekerek, çevre temizliğinin önemine dikkat çekti, “Bazı vatandaşlar çöplerini çöp bidonlarına atmak yerine, poşete koyup yollara savuruyor” dedi.

Angolemli, Karayolları Dairesi Müdürü’nün bütçelerinin azlığı konusundaki açıklamasına da değindi, yolların durumunu eleştirdi.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 4 milyar 515 milyon 312 bin 880 TL olarak oy çokluğuyla kabul edilen yeni yılın bütçesiyle ilgili tasarı Genel Kurul’da hafta içi günlerde görüşülecek ve toplantılar 18 Aralık’ta tamamlanacak.

Bütçe görüşmeleri her gün saat 10.00’da başlayacak ve günlük program tamamlanana kadar devam edecek.