UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, ekonomik gelişmelerle ilgili konuşma yaptı.

Sucuoğlu, ülkedeki pahalılığa çözüm bulunmasını talep ederek, elektrikte indirim yapılmasından hem vatandaşın hem de turizmcinin yararlanacağını kaydetti.

Sucuoğlu, Sosyal Sigortalar’ı borç yükünden kurtarmak için taşınmaz mallarının satılabileceğini söyledi.

Üreticinin ciddi sıkıntıları olduğunu ve bu sıkıntılara çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Sucuoğlu, bunu yaparken popülist yaklaşımlara gidilmemesi gerektiğini, eğer gerekirse radikal kararlar alınması gerektiğini anlattı.

Hayvancılık konusunda özellikle küçükbaşa öncelik verilmesi gerektiğini, 17 Nisan’a kadar gerekli adımlar atılmazsa hellim tescilinin Kıbrıs Rum Kesimi’ne verileceğini, bu konuda da gerekli adımların atılması gerektiğini kaydeden Sucuoğlu, “Hellimi kaybedersek arkasından kolokas, bullez, patates, babutsa, gafgarıt, ceviz, hurma, harnıp ve sucuk da gidecek” dedi.

Larnaka bölgesindeki selde Kıbrıslı Türklere ait tapu kayıtlarının sular altında kaldığını da söyleyen Sucuoğlu, bu nedenle tekrar görüşmeler başlarsa ileride ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti ve yetkililerin gereğini yapmasını istedi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, tarımda yaşanan sıkıntılarla ilgili güncel konuşma yaptı.

Konuşmasında hükümetin sorunlara çözüm getirmediğini söyleyen Töre, kendi bakanlık döneminde köklü değişikliklere imza atmaya çalıştıklarında, şimdi hükümette olan dönemin muhalefetinin kendisini eleştirdiğini söyledi.

Kendisinin o zaman hayata geçirmeye çalıştığı adımları şimdi Hayvan Üreticileri Birliği’nin hükümetten talep ettiğini dile getiren Töre, dünyadaki uygulamalara bakarak cesur adımlar atılması gerektiğini anlattı.

Kendi bakanlık döneminde yerli üretimi korumak için aldığı önlemler nedeniyle çok eleştirildiğini söyleyen Töre, yerli üretimi korumak için ithal ürünlere fon konması veya ithalatın engellenmesi dahil gerekli adımların atılması gerektiğini anlattı.

Tarımda özel sigortacılık gidilmesi, verimliliğin artırılması için gerekli önemlerin alınması, yerli üretimin korunması için ithalatla ilgili kararlar alınması, belirli büyüklüğe ulaşmış işletmelerin teşvik primlerinin azaltılması gerektiğini anlatan Töre, hükümeti istifaya çağırdı.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de hayvan üreticilerinin sorunlarıyla ilgili konuştu.

Angolemli, eylemlerin seçime dönük olduğu söyleminin doğru olmadığını, herkesin ekmek derdinde olduğunu söyledi.

Angolemli, eylemlerin nedeninin çarptırılmamasını istedi.

Üreticinin korunması gerektiğini anlatarak dünyadaki uygulamaları örnek gösteren Angolemli, sistemi düzeltmenin hükümetin görevi olduğunu dile getirdi.

Yerli malı korumak için ithal ürünlerle ilgili düzenlemelere gidilmesi gerektiğini dile getiren Angolemli, özellikle hayvansal ürünlerin tüketimini artırmak için veteriner hizmetlerinin iyileştirilmesinin önemine değindi.

Angolemli, üreticiye mazotun vergisiz verilmesi konusunda gerekli adımların atılmasını istedi.

SENNAROĞLU

Eleştirilere yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, 16-30 Kasım devrelerini kapsayan süt bedellerinin üreticilerin hesaplarına aktarıldığını kaydetti.

Yapılan eleştirilere cevaben kararlar alınırken üreticinin de tüketicinin de düşünülmesi gerektiğini söyleyen Sennaroğlu, hükümetle sorunu olduğu yönündeki iddiaların yanlış olduğunu belirtti.

Yazılı soruların okunmasının ardından Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı sona erdi.

Genel Kurul sonraki toplantısını pazartesi yapacak.