Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli, devlete ait arazilerin kiralanması konusunda yıllardır partizanlık yapıldığını ve tek geçim kaynağı hayvancılık ve çiftçilik olan kesimlerin büyük mağduriyet yaşadıklarını kaydetti.

TDP Basın Bürosu aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Angolemli, doğrudan gelir, yakıt ve suni gübre (libazma) desteği dağıtımında sorunlar yaşandığını belirtti. Angolemli, arazilerin kiralanması olayında olduğu gibi, bu desteklerin de ikinci iş yapan kişilere değil, gerçek hayvancı ve çiftçilere verilmesi gerektiğini söyledi.

Tek geçim kaynağı hayvancılık ve çiftçilik olan kişiler ayakta kalabilmek ve süt üretimini devam ettirebilmek için devletin kiraladığı arazilere ihtiyaç duyarken, bu arazilerin ikinci iş yapan kişilere kiralanmasının kabul edilemez olduğunu belirten Angolemli, gerçek çiftçi ve hayvancının hakkının bu şekilde paylaştırılmasının, hem büyük bir adaletsizlik yarattığını, hem de gerçek üreticilerin süreç içerisinde tükenmesine yol açtığını savundu.

Angolemli, yaratılan bu haksız durum nedeniyle kendi ihtiyacı olan ürününü bile çıkaramayan çiftçi ve hayvancının tüccarın insafına terk edildiğine dikkat çekti.

Hüseyin Angolemli, Tarım Bakanlığı’na bağlı Margo Devlet Üretme Çiftliği’nin arazilerinin de partizanca dağıtıldığı, ayrıca binlerce dönüm boş arazinin de ‘nadasa bırakılacak’ gerekçesiyle kiralanmadığını savundu. Angolemli,  “Hükümetlerin görevi üreticiler arasında ayrımcılık yapmak ve üreticileri zora sokmak değil, adil ve eşit davranarak üreticilerin destekçisi olmaktır” ifadelerini kulandı.

“ÇİFTÇİ VE HAYVANCININ TANIMI YAPILMALIDIR”

Adaletten ve eşitlikten uzak karar ve uygulamaların üreticilerin hükümetlere olan inancını sarstığı uyarısında da bulunan Angolemli “Gerçek hayvancı ve çiftçilerin talebi, partizanca yaklaşımlar yerine, adalet ve eşitlik içeren uygulamaların olmasıdır. Bunun için çiftçi ve hayvancı tanımı biran önce yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Tarım Bakanı ve ilgili kişilere bu şikâyetleri dikkate alarak araştırma yapma çağrısında bulunan Angolemli, “Kimse siyasi çıkar sağlayacak diye üreticilerin ekmek parasıyla oynama hakkına sahip değildir. Adaletsiz ve eşitlikten uzak uygulamalara son vermek yetkili makamların görev ve sorumluluğudur” dedi.