Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı.

Cumhuriyet Meclis, Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında  saat 10.20’de toplandı.

Mecliste ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemleri gerçekleştirildi. 
Genel Kurul’un 22 Kasım tarihli birleşiminin, bütçe görüşmelerine olanak verebilmesi amacıyla 26 Kasım’a ertelenmesi oy birliğiyle onaylandı.

Ardından öneri sahipleri adına UBP Milletvekili Ahmet Kaşif’in, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan KKTC Merkez Bankası Teşkilat (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle onaylandı.

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Başkanlığı’nın, Girne kazasına bağlı Ozanköy hudutları dahlinde bir araziye geçit hakkı verilmesinin onaylanmasına ilişkin karar tasarısının Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de  oy birliğiyle onaylandı.

Öte yandan, Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Başkanlığı’nın, Girne kazasına bağlı Ozanköy hudutları dahlinde bulunan bir emlakın ulaşımının sağlanması için kamu yoluna devredilmesine ilişkin İstibdalin onaylanmasına ilişkin karar tasarısının Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle onaylandı.

Genel Kurul’da yine Ozanköy’den Mesut Hasbi Efendi Vakfı’na ait bir arazinin doğu hududundan bir alanın istibdalinin onaylanmasına ilişkin karar tasarısının Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle onaylandı.

ANGOLEMLİ

Temel Gıda maddeleri konusunda konuşan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yoğurt ve hellim üzerinde yapılan sağlık tartışmalarına değinerek, bu konuda marketleri gezdiğini ve yoğurtlarda yüzde yüz koyun sütü yazıldığını, ancak içindeki katkı maddelerinin yer almadığını söyledi.

Yeterli denetim olmaması nedeniyle otellerin yurt  dışından gelen ürünleri tükettiğini ifade eden Angolemli, yerli üretimin denetlenmesi, kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Gıda mühendislerinin süt konusunda yaptığı açıklamaları okuyan Anoglemli, Kimya Mühendisleri Odası’nın da hellim konusunda bir açıklama yaptığını belirtti.

Angolemli, sanayi odasının da hellim üzerinde insan sağlığına aykırı bir takım kimyasal maddeler olduğuna dair bulguları olduğunu ve bu konuda yetkililere gerekli mesajları ilettiklerini anlattı ve hükümetin bu konuda ne yaptığını sordu.

Üretim aşamasındaki katkı maddelerine ilişkin yapılan bir çok eleştirel açıklamalar olduğunu ifade eden Angolemli, bu tür açıklamaların yerli üretimi eleştirmek amacıyla değil denetimlerin sağlıklı olması amacıyla yapıldığını kaydetti.

Angolemli, “Gıda önemli bir konudur, hükümeti bu konuda göreve çağırıyoruz. Sanayi odasının yaptığı gibi açıklamalara bir yanıt versin” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavıuşoğlu da yanıt konuşmasında, ülkede etiketleme konusunda çok ciddi eksiklikler olduğunu söyledi.

Gıdaların denetlenmesi amacıyla kamu özel ortaklığı yapmak istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, yazılanları gördüklerini ancak şu anda bu tür ihtiyaçlara cevap verecek bir kadro olmadığını söyledi.

Gıda koruma koşullarının uygun olduğunu, bunun dünya standartlarında olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, gıda denetimlerini sağlayacak yeterli gıda mühendisi olmadığını ancak bunları toparlayarak arzu edilen çağdaş standarda ulaşacaklarını belirtti.

Veteriner dairesinde devreye giren özelden hizmet alma sistemine benzer bir sistemi gıda mühendisleriyle de kurma aşamasında olduklarını açıklayan Çavuşoğlu, kamu özel ortaklığı veya hizmet alımıyla bu sorunları çözmek zorunda olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, kaçak et, kaçak süt, kaçak canlı kuzu konularının ülkede ciddi bir yara olduğunu ifade ederek, tüm yetkili makamlarla görüştüklerini,  asker polis ve yetkili tüm kurumlarla tüm istihbaratları değerlendirdiklerini söyledi.

Hellim denetleme kurulunu hareketlendirmek için sanayi odası ile görüşme yaptıklarını, veteriner dairesi ile de görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, bugünden itibaren sütünü satmak isteyen üreticilerin denetimi Sütek’te olmak kaydı ile önlerini açacaklarını ve süt satışının serbest bırakılacağını açıkladı.

Süt kurumunun tekel olmaktan çıkaracaklarını ifade eden Çavuşoğlu, sertifikalandırma yöntemiyle süt üreticilerinin bugünden itibaren imalathanelere süt verebileceği müjdesini verdi.

Süt fiyatları konusuna da değinen Çavuşoğlu, hükümete geldiklerinde süt fiyatlarının 1.34 olduğunu, bu rakamı haziran ayından sonra 1.45’e çıkardıklarını, şimdi ise 1.51 TL olduğunu açıkladı.

Taban fiyatlarının da 1.16’dan 1.28 TL’ye çıktığını ifade eden Çavuşoğlu, üreticiyi desteklemek yönündeki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.