“İşin sonunda referandum var. Bu bir dereceye kadar taraflar için daha esnek davranmayı gündeme getirebilir”

“Her iki taraf da birbirlerine karşı daha esnek davranarak bir anlaşma metni hazırlayıp referanduma sunabilirler”

“Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gelmesiyle Kıbrıs Türk lideri olarak karşı taraf da buna eskiye oranla daha sıcak bakıyor. Bununla beraber Birleşmiş Milletler ve Amerika da bu konuya önem veriyor”

“Çaba harcarlarsa eğer referanduma gitme durumu kısa zamanda gerçekleşebilir”

Özge KİZİR

Müzakere sürecinde iki lider arasında özlü görüşmelere geçilmesinin ardından ülkede yaşanan müzakere sürecini değerlendiren Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “İşin sonunda referandum var. Bu bir dereceye kadar taraflar için daha esnek davranmayı gündeme getirebilir. Her iki taraf da birbirlerine karşı daha esnek davranarak bir anlaşma metni hazırlayıp referanduma sunabilirler” dedi. 

Haberal Kıbrıslı gazetesine konuşan Angolemli, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Şu anda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gelmesiyle Kıbrıs Türk lideri olarak karşı taraf da buna eskiye oranla daha sıcak bakıyor. Bununla beraber Birleşmiş Milletler ve Amerika da bu konuya önem veriyor. Bunlar da çaba harcarlarsa eğer, referanduma gitme durumu kısa zamanda gerçekleşebilir.” 

“Bugüne kadar tasnif işleri yapıldı”

Angolemli, “Aslında bugüne kadar yapılan görüşmelerin içeriği hemen hemen açıklandı. Meclise giden tutanaklara da baktığımızda halka verilen bilgiler yeterlidir. Bundan sonra artık asıl müzakere süreci başlayacaktır. Çünkü bugüne kadar tasnif işleri yapıldı. Bugünden itibaren de biz bunu izleyeceğiz ve müzakerelerin akıbetini daha iyi görebileceğiz” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın samimiyetine inandığını belirten Angolemli, “Eğer gerçekten Güney Rum kesimi samimiyse, bence doğru olabilir, yılsonuna doğru bir referandum veya referandumdan ziyade çoklu konferans yapılabilir” ifadesini kullandı. 

“Göç edenlerin hepsi hayatta değildir”

İki lider arasında yapılan görüşmede, 100 bin Kıbrıslı Rum’un geri dönüşüne olanak sağlama hedefiyle gidilmesi konusuna değinen Angolemli, “Kesin bir konu ortada yoktur. Annan Planı’nda söyleniyordu göç edenler hepsi hayatta değildir. Annan Planı’nda 60 yaş üzerinde olanlar hemen evlerine veya Kuzey’e de gelebilir bazında bir madde de vardı. Şimdi o insanlar hayatta yoktur. Bu konuda daha rahat bir çözüm bulabileceklerine inanmaktayım” şeklinde konuştu.

“Ekonomik etkenler barış nedeni de olabilir, savaş nedeni de olabilir”

Türk tarafı olarak bir takım ayrıcalıklar istediklerini belirten Angolemli, sözlerini söyle sürdürdü: 
“Yapacağımız anlaşma baş hukuk olsun diyerek ısrarlarımız devam etmektedir. Açıkçası Avrupa Birliği, İngiltere, Yunanistan, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri bu konuda onlar da yardımcı olurlarsa çözümün önü açılmış olur. Bununla beraber ekonomik nedenlerde önemlidir. Ekonomik etkenler barış nedeni de olabilir, savaş nedeni de olabilir. Şimdi umut ederiz ki Kıbrıs’ta ki ekonomik etkiler de barış nedeni olsun” dedi.