Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda onaya ve bilgiye sunuşlar bölümünde, Strazbourg’da 8-11 Haziran tarihleri arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu toplantısına Meclis’ten, CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner ve DP –UG Milletvekili Fikri Ataoğlu’ndan oluşan bir heyetin katılımına ilişkin başkanlık divanı kararı onaylandı.

Daha sonra Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gürpınar söz alarak tasarı hakkında bilgi verdi.

Bu yasanın, Yurttaşlık Yasa Tasarısı ve Daimi İkamet Yasa Tasarısı ile bütünsellik oluşturacak şekilde hazırlandığını belirten Gürpınar,  bunların birlikte hayata geçmesi halinde  anlamlı olacağını ifade ederek, bu yasaların tümüne  ivedilik alınması gerektiğine işaret etti.

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, hükümetin bu konudaki çalışmalarını eleştirerek, popülist uygulamalara karşı olduklarını ifade etti. Çavuşoğlu tasarının ivediliğine oylarının ret olacağını söyledi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, ülkede artık ”vatandaşlık enflasyonuna” son verme zamanının geldiği görüşünü dile getirerek, “geç kalmış” bu uygulamanın bir an önce ele alınıp uygulamaya geçirilmesi gerektiği inancını dile getirdi.  Oylarının olumlu olacağını söyledi.

DP-UG Milletvekili Serdar Denktaş, tasarının bazı eksik ve fazlaları olduğu; komite aşamasında bunların ele alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiği inancında olduğunu ifade ederek bu ivediliğin alınmasının önemine işaret etti.

İçişleri Bakanı Uluçay, öngörülen 3 yasa tasarısı ve beyaz kimlik uygulamasıyla ilgili bilgi verdi. Uluçay, bu düzenlemelerle, ülkenin kontrollü nüfus yapısına sahip olmasını sağlamak ve ülkede yaşayanların da sorunlarını çözmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Daha sonra tasarının ivediliğine ilişkin tezkere onaylandı.

Bu bölümde, Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere de onaylandı.

Daha sonra, Serdar Denktaş’ın istifasıyla boşalan Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bankalığı görevine Menteş Gündüz’ün atanmasına ilişkin tezkere ile Menteş Gündüz’ün Meclisteki İdare Amirliği görevinden istifasıyla yerine Hüseyin Avkıran Alanlı’nın aday olduğuna ilişkin tezkere milletvekillerinin bilgisine getirildi.

Sayıştay Komitesi Başkan Vekilliğine CTP-BG Milletvekili  Birikim Özgür’ün seçildiğine ilişkin tezkere de bilgiye sunuldu.

Bu arada söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Girne’de önceki gün bir otelde yaşanan ve iki kişinin ölümüne neden olan yangına işaret ederek, otellerdeki denetimin yetersiz olduğu düşüncesini dile getirerek bu konuda bakanlığın ne yaptığını sordu.

Angolemli’nin ardından söz alan eski bakan Serdar Denktaş,  Otel denetimlerinin sürekli yapıldığını, son denetimlerin de ocak ayında yapıldığını belirterek yangın olayını duyar duymaz, istifa etmesine rağmen olayın araştırılması için girişim yaptığını anlattı.

Otellerde özellikle Lejyoner hastalığına karşı sıkı denetimler yürütüldüğünü ifade eden Denktaş, yapılan bazı çalışmaların turizme zarar vermemesi adına açıklanmadığını ama bu konularda hassas olduklarını kaydetti.

Daha sonra söz alan Çakıcı, Kooperatif Merkez Bankası’na 43 kişilik münhal açılması konusuna değinerek  bunun CTP-BG kurultayı öncesinde yapılmasına dikkat çekti ve nedenini sordu.

Geçmişte benzer istihdamlar yaptığı gerekçesiyle UBP’nin de eleştirildiğini anımsatan Çakıcı, kurultay sonrasında bankanın  mevcut yönetim kurulunun da değişebileceğini söyledi.

Tekrar söz alan Serdar Denktaş,  Başbakanla dün yaptıkları görüşmede kendisine 43 kişilik kontenjanla ilgili münhalin iptal edilerek daha sonra yeniden açılacağı yönünde bilgi verdiğini söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “hükümetin ömrü 10 gün kaldı, bütün işler durdurulsun, yeni hükümete bırakılsın”  şeklindeki söylemleri eleştirerek, bu anlayışı doğru bulmadığını,  hükümetin kurultaya kadar ayakta olduğunu ve icraatlarını yapmaya devam edeceğini  vurguladı.

Kooperatif Merkez Bankası’ndaki 43 kişilik münhalle ilgili olarak banka yetkilileriyle görüştüğünü, bu sayının talebin yarısı olduğu bilgisini aldığını, ancak konuyu araştıracaklarını belirten Yorgancıoğlu, tüzük ve yönetmeliğin yıllardır düzeltilmemesinin yanlış olduğunu, dolayısıyla münhalin durdurularak gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra açılmasını istediğini aktardı.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Çavuşoğlu, başbakanın son günlerdeki bazı görevden alma ve atamalarla ilgili tutumunu da eleştirirken, “Acizlik içindeki bu hükümetin kurultayı beklemeden gitmesi kalmasından daha hayırlıdır” ifadesini kullandı.

Yeniden söz alan Angolemli, Kooperatif Merkez Bankası’nın devletten alacaklarının karşılanması için gerekli girişimlerin yapılmasını isteyerek, “Bu banka hükümetlerin çiftliği olamaz “ dedi.

Angolemli, hükümetlerin geçmişte özel bankalardan da borçlandığını anımsatarak onların borçlarının ödenip ödenmediğini sordu.

Daha sonra güncel konuşmalara geçildi.