UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) bütçesinin artırılması gerektiğini söyleyerek, bunu muhalefetin değil hükümetin yapması gerektiğini kaydetti.

Konuşmasında KKTC’deki ekonomik duruma da işaret eden Kaşif, “Ülkede esas yapılması gereken ekonominin masaya yatırılmasıdır” dedi, bunun için iktidarın ve muhalefetin işbirliği içinde olması gerektiğini vurguladı.

Kaşif’in konuşmasının ardından TAK 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarı’nın madde madde görüşülmesine geçildi. Daha sonra ise tasarının 3’üncü görüşmesi ve bütünüyle oylanması yapıldı. Oylama milletvekillerinin “kabul” ve “ret” şeklindeki açık oyuyla gerçekleşti. Tasarı 26 kabul, 6 ret aldı. 18 milletvekili oylamaya katılmazken tasarı oyçokluğuyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanlığı’nın Yayın Yüksek Kurulu 2015 bütçesiyle ilgili raporu Komite Başkanı Birikim Özgür tarafından okundu.

TATAR

Genel Kurul’da, söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, YYK’nın yıllık bütçesinin 700 bin TL olduğunu belirterek, bunun yeterli olmadığını söyledi.

Kıbrıs Türkü’nün her türlü etkinliğinin dünyaya duyurulmasının devamının son derece önemli olduğunu kaydeden Tatar, ülkedeki kamu ve özel yayın kuruluşlarının durumunu değerlendirdi.

Hükümetin Türksat’a borcu olduğunu söyleyen Tatar, YYK Başkanı Süreç’in bir açıklamasına işaret ederek, içten ve dıştan gelen haksız rekabete işaret etti.

Tatar, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun başarılı yayınlar yaptığını belirterek, kurumun hem devletten, hem Türkiye’den katkı aldıktan sonra “Biz başarılıyız” şeklinde açıklama yaptığını söyledi, bunu eleştirdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’u iletişim sektörünün gelişebilmesi için neler yapılabileceği, kaynakların nasıl geliştirilebileceği konularında girişim yapmaya çağıran Tatar, ekonomik sıkıntılara rağmen ülkedeki cep telefonu kullanımının çok yaygın olduğunu da belirtti.

Tatar, Yayın Yüksek Kurulu ile Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK)’nun birleşmesi gerektiğini söyledi.

TÖRE

UBP milletvekili Zorlu Töre ise konuşmasında YYK’nın çalışmalarının yetersiz olduğunu söyledi.

KKTC’deki özel televizyonlara bağlanan bazı kişilerin veya spikerlerin ulusal değerleri zedeleyici açıklamalarda bulunduğunu savunan Töre, bunlarla ilgili örnekler vererek YYK’yı eleştirdi.

Bu kurumun partizan uygulamalardan uzak olması gerektiğini dile getiren Töre, seçim dönemlerinde buraya yapılan atamakların tarafsız izlemeyi engellediğini söyledi.

YYK’dan anayasal suç niteliği taşıyan yayınları engellemesini isteyen Zorlu Töre, ulusal değerlerin korunmasının önemine işaret etti.

ANGOLEMİ

Töre’den sonra söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, geçmişte yayıncılıkla ilgili yaşadığı deneyimlerini aktararak, basın ve yayındaki çeşitliliğin siyasetteki önemine işaret etti.

O dönemlerde seslerini köy köy dolaşarak duyurduklarını belirten Angolemli, artık her eve girildiğini söyledi, seçimlerin değişen sonuçlarının da bundan olduğunu belirtti.

Angolemli, KKTC’deki özel televizyonların BRTK ile rekabet etmesinin mümkün olmadığını da kaydederek, özel yayınlara katkı konusunda girişim yapılmasını istedi.

Türkiye’deki televizyonların reklamla ayakta durduğunu, KKTC’de durumun böyle olmadığını söyleyen Angolemli, iki devletin reklam konusunu masaya yatırması gerektiğini söyledi.

TAÇOY

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, televizyon kanalları ile bir çalışma başlattıklarını ve birçok konuyu masaya yatırdıklarını bunların uydu - karasal - sayısal web tv gibi konular olduğunu belirtti.

Güney’le anlaşarak 800’lük frekansın boşaltılması görüşünde olduklarını belirten Taçoy, uydu yayıncılığı için bütçeden verilen katkının yılda toplam 2 milyon 250 bin olduğunu anımsattı.

Bazı girişimlerin yayıncıların ödemelerden kaynaklanan farkı talep etmesi nedeniyle durduğunu açıklayan Taçoy, Sayısal karasal yayıncılıkta ise doğu bölgesinin güçlendirilmesinin gündemde olduğunu belirtti.

Taçoy, kullanılan tüm frekansların güçlendirilmesinin şart olduğunu belirtirken, antenlerin BRTK’nın kontrolünden çıkarılması gerektiğini de aktardı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, konuşmasında Ersin Tatar’ın bir açıklamasına da değinerek YYK’nın denetleyici, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK)’nun yaptırımcı olduğunu kaydederek, bu iki kurumun ayrı çatı altında çalışması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından tasarının madde madde görüşülmesine geçildi. Daha sonra tasarının 3’üncü görüşmesi ve bütünüyle oylaması yapıldı.

Milletvekillerinden 27’si tasarıya kabul, 6’sı ret oyu kullandı. 17 milletvekili oylamaya katılmadı. Söz konusu tasarı oyçokluğuyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda Süt Enstitüsü Kurumu’nun 2015 Mali Yılı Bütçe Yasası Tasarısı görüşülüyor.