İlk konuşmayı, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ “trafik kazaları” konusunda yaptı.

Ülkedeki trafik kazalarının can ve mal kaybı yanında sakatlanmalara neden olduğuna işaret eden Gürçağ, bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığını savundu.

Gürçağ, bu anlamda eğitim, teknik bakım, caydırıcı yasal uygulama ve etkili denetim konularına önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

“Trafik kazaları asla kader değildir” diyen Gürçağ, meydana gelen kazaların faturasının “hayali katil trafik canavarı”na çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

TAÇOY: “TRAFİK ÇALIŞTAYI DÜZENLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Daha sonra söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ülkedeki sorunlarından en önemlilerinden biri olan trafikle ilgili kurulan Trafik Komisyonu’nun son 3 toplantısında bazı kararlar üretmeye çalıştığını söyledi.

Bu toplantılarda trafikte hangi önlemlere öncelik verileceğinin de ele alındığını ifade eden Taçoy, yapılacak çalışmalara tüm partilerin katkıda bulunmasını istedi.

Konuyla ilgili kısa süre içinde bir çalıştay düzenlemeyi düşündüklerini kaydeden Taçoy, araçlar muayeneye giderken yapılan ve sonra tekrar eski haline getirilen değişikliklerin önüne geçilmesi için de hizmet içi eğitim verilmesinin planlandığını anlattı.

ANGOLEMLİ: “SORULARIMA CEVAP VERİLMİYOR”

Daha sonra TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli hükümet icraatlarıyla ilgili güncel konuşma yaptı.

Angolemli konuşmasına bakanların Meclis Genel Kurulu’na katılmamasını eleştirerek başladı.

Elektrik fiyatlarında yapılan indirimin dar gelirliler için hiçbir anlam ifade etmediğini söyleyen Angolemli, konuyla ilgili bakanı ve Başbakan’ı açıklama yapmaya çağırdı.

Aylar önce sorduğu, “Kooperatif Merkez Bankası’nda bugünkü yönetim kurulunda olan herhangi bir üye banka tarafından mahkemeye verildi mi, Cumhurbaşkanlığı’nda kaç tane sözleşmeli personel var, bunların görevleri nelerdir, sözleşme süreleri nedir?” sorularına cevap verilmediğini kaydeden Angolemli, “Vergi affından en çok yararlanan ilk 10 kişinin isimleri nedir” sorusuna ise, bu konuda gizlilik ilkeleri gereği kendisine bilgi verilemeyeceği cevabını aldığını söyledi.

“Herkes vergi vermek durumundadır, vergi vermeyenleri de açıklamak durumundasın” diyen Angolemli, vergi konusunda şeffaf olunması gerektiğini ifade etti.

SUCUOĞLU: “MECLİS BAYPAS EDİLİYOR”

Daha sonra UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu son ekonomik gelişmelerle ilgili güncel konuşma yaptı.

19 günde Meclis’te toplam harcanan zamanın 7 saat 4 dakika olduğunu ifade eden Sucuoğlu, bunun 6 saat 13 dakikasının perşembe günü güncel konuşmalarla geçtiğini dile getirdi.

Bakanlar Kurulu’nu Meclis’i baypas edip kararnamelerle ülkeyi yönetmekle suçlayan Sucuoğlu “Boş koltuklara konuşmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Elektrikte yapılan indirimin dar gelirli vatandaşa değil büyük işletmelere yansıyacağını söyleyen Sucuoğlu, “Merak ediyorum, petrol fiyatı yükselmeye başlarsa acaba bu elektrik fiyatlarına nasıl yansıyacak?” diye sordu.

Sucuoğlu, KKTC’yi ilgilendiren konularla ilgili açıklamaların Türkiye’deki bakanlar tarafından yapıldığını ifade ederek bu durumu eleştirdi.

Ülkede tüketilen gıdaların denetlenmesi için Hal Yasası’na ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Faiz Sucuoğlu, aylardır bu konuyu gündeme getirdiklerini ancak hâlâ bir gelişme yaşanmadığını söyledi.

Sucuoğlu öte yandan, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin navtex ve Kıbrıs konusuyla ilgili açıklamalarını olumlu bulduğunu anlatarak bu konularda hükümete destek belirtti.

ULUÇAY: “E-KİMLİK PROJESİ SÜRÜYOR”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay Sucuoğlu’na cevap vermek üzere kürsüye çıkarak, Nami’nin uzun süredir benzer beyanatlar verdiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı olarak bir süredir e-kimlik konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Uluçay, bu çalışmaların çok uzun zamandır devam eden e-devlet çalışmaları kapsamında olduğunu anlattı.

E-kimlik projesinin TC kaynaklı bir çalışma olduğunu anlatan Uluçay, aralık ayında bu konuyla ilgili TC Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir teknik heyetin KKTC’ye gelerek yapılan yatırımların ihale şartlarına uygun olup olmadığını denetlediğini belirtti.

Bu çalışmalardaki bazı sıkıntıların aşılması için çabaların devam ettiğini, teknik farklılıkların aşılması yönünde yeni bir çalışma başlattıklarını söyleyen Uluçay, yakın bir zamanda “kabul muayene raporunun” ortaya çıkacağına inanç belirtti.

Kabul muayene raporu tamamlanmadan çalışmaların tamamlanamayacağını ifade eden Bakan Uluçay, bu raporun olumlu sonuçlanmasıyla sistemin devreye gireceğini anlattı.

SUCUOĞLU

Daha sonra yeniden kürsüye çıkan Faiz Sucuoğlu, esas sıkıntısının hangi şekilde olursa olsun KKTC’deki bakanların baypas edilmesi olduğunu belirtti.

Sucuoğlu daha sonra Dışişleri Bakanı Nami’nin eski açıklamalarını okudu.