Sunuşlar bölümünde son olarak öneri sahipleri adına UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif’in sunduğu Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi gündeminde bulunan Anayasa’nın 159’uncu maddesinin (1)inci Fırkasının (b) Bendi Kapsamına Giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi ele alındı.

Bu sırada söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalışmalarına değindi ve önerisinin tüzükle esas yasanın uyumunu sağlamayı amaçladığını söyledi.

ANGOLEMLİ

Kaşif’in ardından söz alan TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

“Komisyonu zamanında çok eleştirdim” diyen Angolemli, komisyonun bugüne kadar ne kadar meblağ ödediğini ve satın alınan malların şu anda kimlerin üzerinde olduğunu sorduğunu ancak sorusunun sadece birinci bölümüne yanıt verildiğini belirtti. Sorusunun ikinci bölümüne kaos çıkacağı gerekçesiyle yanıt verilmediğini ifade eden Angolemli, AİHM’in de tanıdığı bir komisyonla ilgili daha dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

Angolemli, mülkiyet konusunda mağdur olan kişiler bulunduğunu belirterek “Bu insanların sorunlarını çözecek, aynen güneydeki insanların başvurduğu bu komisyon gibi bir başka komisyon kuralım” önerisi yaptı.

Hüseyin Angolemli, yasa değişikliğine olumlu bakmadıklarını çünkü görüşmeleri dahi etkileyebilecek bir kaosa yol açacağını belirterek ret oyu vereceklerini kaydetti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı usulle ilgili söz alarak mal alıp satarken kiracıların da davaya müdahil olmadığı gibi Taşınmaz Mal Komisyonu’yla ilgili konulara da kiracıların dahil edilmemesi, bir sorun varsa ayrı dava açmaları gerektiğini söyledi.

Çakıcı’nın konuşmasından sonra tezkere oylandı ve oy çokluğuyla kabul etti.

HAMZAOĞULLARI ÖNERİSİNİ GERİ ÇEKTİ

Meclis’te daha sonra bilgiye sunuş işlemlerine geçildi ve CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın bugünkü gündemde yer alan “Karpaz’ın eğitim sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili genel görüşme açılması önergesini” geri çektiği belirtildi.

ANGOLEMLİ

Bunun üzerine söz alan TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, Karpaz’ın sorunlarının konuşulacağı bir genel görüşme istemine çok sevindiğini ancak geri çekilmesine anlam veremediğini belirtti.

Hamzaoğulları’nın kararını eleştiren ve nedenlerini sorgulayan Angolemli, genel görüşme önergesini geri çekmemesini istedi.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra güncel konuşmalara geçildi.