Komite Başkanı Birikim Özgür Özgür,  Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Değişiklik Yasa Tasarısı’na dair komite raporunu okumasının ardından tasarının görüşülmesine geçildi.

Tasarının komitede oy birliğiyle onaylandığını belirten Özgür, Meclis yaz tatiline gireceğinden, zaman kazanmak amacıyla söz konusu tasarıdaki değişikliklerin bugün genel kurula öneri şeklinde sunulacağını anlattı.

TATAR

Tasarı hakkında söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, tasarıya komitede onay verdiklerini ancak bazı çekinceleri olduğunu anlattı.

Tatar, yollarda en az 170 bin araç bulunduğunu ve bundan en az 100 milyon TL gelir elde edilmesi gerektiğini anlattı.

Araç Kayıt Dairesi’nin Maliye Bakanlığı’na mı Ulaştırma Bakanlığı’na mı bağlı olduğunu soran Tatar, yıllık geliri bu kadar yüksek bir dairenin personelinin kötü şartlarda çalıştığını savundu.

Tatar daha donanımlı ve daha medeni bir bina oluşturularak hem çalışanların hem de vatandaşın rahat edeceği bir ortam yaratılması gerektiğini söyledi.

Benzin ve dizel fiyatlarının eşitlendiğini hatırlatan Tatar, benzin ve dizel araçların seyrüseferler harçlarının da eşitlenmesini istedi. 
 
Ardından tasarının madde madde görüşülmesine geçildi.

Maddeler okunurken, Komite Başkanı Birikim Özgür tasarıya dair önerilerini sundu.

ANGOLEMLİ

Tasarının madde madde görüşülmesi sırasında söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, hükümetin halkın gözünde düştüğünü savunarak, hükümeti, “giderayak” “gelecek olan çeksin” mantığıyla önlemler almakla suçladı.

Hükümetin bir belirlisizlik içinde olduğunu savunan Angolemli, “bu şartlar altında adım atılmasını” eleştirdi.

Halkın hizmet karşılığı vergi ve harç verdiğini söyleyen Angolemli, yolların durumunu eleştirdi.

Angolemli, Demirhan’dan Lefkoşa’da kuru otların temizlenmediğini ve bunun kazaya neden olabileceğini anlatan, çöken yolların da tamir edilmediğini ifade ederek hükümeti gereğini yapmaya çağırdı.

Trafiğin ülkenin en önemli sorunlarından olduğunu söyleyen Angolemli toplanan harçların ne kadar kısmının yolların altyapısı için kullanıldığını sordu.

Yollarla ilgili yatırımların Türkiye tarafından yapıldığını belirten Angolemli, hükümetin yollar konusunda “sözünün geçmediğini” söyledi.

Angolemli toplanan vergi ve harçların nereye harcandığını sordu.

Bu sırada söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu artık bütçenin konsolide şekilde ele alındığını hatırlattı.

Angolemli ise buna cevaben bunun kabul edilebilir olmadığını, yol için toplanan vergi ve harcın yollara harcanması gerektiğini söyledi.

“Hükümetler toplumun can güvenliğini sağlamak zorundadır” diyen Angolemli, yol için toplanan verginin başka yerde harcanmaması gerektiğini ifade etti.

Trafik kazasında ölenlerin sorumlusunun yollar için gerekli yatırımı yapmayanlar olduğunu söyleyen Angolemli bu düşüncelerle tasarıya ret oyu vereceklerini belirtti.

YORGANCIOĞLU

Angolemli’nin konuşması üzerine söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu her hükümetin trafik kazaları konusunda hassas olduğunu dile getirdi.

Uzun yıllardır konsolide bütçe söz konusu olduğunu, toplanan paranın bir yere yatırılmasının söz konusu olmadığını anlatan Yorgancıoğlu, ülkenin gelirlerinin belli olduğunu, vekillerin hep bir alanda daha çok yatırım yapılması gerektiğini ifade ettiğini, vergi artırıldığında itiraz edildiğini ifade etti.

Yorgancıoğlu, Fransa ve Almanya’daki kaza oranlarının KKTC’dekinden fazla olduğunu sorunun ölüm oranlarında olduğunu belirtti.

Doğru sonuçlar elde etmek için olayları iyi değerlendirmek gerektiğini anlatan Yorgancıoğlu, verilerle hareket edilmesini istedi.

SANER

UBP Milletvekili Ersan Saner de söz alarak, benzin ve dizel arasında fiyat farkı kapandığı için seyrüsefer fiyatlarının eşitlenmesini istedi.

Saner bununla ilgili sunduğu öneriyi okudu. Saner’in önerisinin dikkate alınması oylanarak oyçokluğuyla reddedildi.

ARABACIOĞLU

Konuyla ilgili söz alan DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, benzin ve dizel araçların seyrüsefer harçlarını eşitlenmesi konusunu komitede de görüştüklerini, çalışmanın yanlış olmadığını ancak maddi açıdan Maliye Bakanlığı’na fırsat verilmesi adına zamanlamaya karşı çıktıklarını anlattı.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan tek başına ruhsat fiyatlarının eşitlenmesinin yeterli olmadığını, kayıt harçlarında bir düzenleme yapmanın daha kolay olduğunu ve bununla ilgili gerekli düzenlemenin yapıldığını anlattı.

Gerek egzoz emisyon oranları gerek ağırlıklar gerek diğer konularda bütünlüklü çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.