Tuğçe Ülkü Aydın

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde, Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Anıttepe’deki kabri başında tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat,  Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Naci Kurul, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet Partisi CTP’nin Genel Başkanı adına Genel Sekreter Tufan Erhürman, bazı bakanlar, siyasi partilerin başkan ve temsilcileri ve diğer üst düzey komutanlarla yetkililer katıldı.

1468946066.jpg

Törende ilk olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Anıta çelenk koydu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden tören Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı anıt özel defterine şunları kaydetti:

“Aziz Doktor Küçük,

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nda yine huzurunuzdayız. Kıbrıs Türk Halkı, çok zor dönemlerde yaptığınız özverili liderlik sayesinde varlığını koruyabilmiş ve bir çok badirelerden geçip  bugünlere ulaşmıştır.

42 yıl önce Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak amacıyla 15 Temmuz  günü gerçekleştirilen darbenin ardından yer alan 20 Temmuz harekatı sonunda, Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu iki kurucu devletin siyasal eşitliğine dayalı federal  yeni bir yapılanmanın zemini oluşmuştur.

“Enosis”  artık gerçekleşmesi mümkün olmayan bir düş, iki toplumun eşit ve güvenlik içinde yaşayabilecekleri adil bir çözüm ise olasılık halini almıştır. Bunu gerçeğe dönüştürmek için yoğun çabalarımızı sürdürürken, zor koşullardaki önderliğinizi bizler için rehber olacaktır.

Bir kez daha sizi saygı ile anıyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

1468946067.jpg