Iğdır'da tarlada başağı alınmış sapı yakma yerine saman olarak öğüten çiftçiler, ekonomiye sağladıkları katkının yanında eko sistemin de korunmasına katkı sağlıyor.

Iğdırlı çiftçilere Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatını Koruma ekiplerince anız yakımının zararlarıyla ilgili bilgilendirme seminerleri verildi. Bu kapsamda bilgilendirilen çiftçiler, yıllarca tercih ettikleri anız yakımının aksine tarlada başağı alınmış sapları saman yaparak hem hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılıyorlar hem de eko sistemi koruyarak toprağın verimliğinin daha da artmasına vesile oluyorlar. Başağı aldıktan sonra anız yakmanın aksine traktörle tarlada kalan sapları saman olarak öğüten Tayfur Aksu, geçmişte yerde kalan sapları yaktıklarını, şimdi ise saman olarak öğüterek değerlendirdiklerini söyledi. Anız yakmayarak bütçelerine katkı sağladıklarını, bunun yanında hayvanların ölmesini engellemiş olduklarını belirten Aksu, "Geçmişte anız yaktığımızda yılanların, börtü böceğin öldüğünü görüyorduk, buna da çok üzülüyorduk. Şimdi bunu yapmıyoruz, tarlayı sürdüğümüzde kalan kök gübre oluyor, toprak daha da verimli oluyor. Şimdi bakın fazla masrafımız olmadan hayvanımızın kışlık samanını da öğütüyoruz. Fazla samanı satarak para da kazanıyoruz. Bu yöntemin ekonomimize büyük katkısı var" dedi.

"ANIZ YAKMAK ÇİFTÇİNİN KAZANCINI YÜZDE 80 AZALTIYOR"

Anız yakmanın zararlarıyla ilgili kurum olarak köylerde bilgilendirme seminerleri verdiklerini anlatan Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, topraktaki artıkları temizlemek için sık sık başvurulan anız yakma yönteminin çiftçinin arazideki kazancını yüzde 80 azaltmakta olduğunu kaydetti. Türkoğlu, "Anız yakılması, ciddi anlamda maddi kayba neden olmakta. Çiftçiler, anız yakma yöntemini en kolay yöntem olduğu için tercih etmektedir. Fakat anız yakılması topraktaki verimliliği azaltmaktadır. Bir toprakta ne kadar çok ve çeşitli türde bitkisel ve hayvansal canlı yaşıyorsa toprağın verimliliği o kadar artar. Anız yakılırken toprağın yüzeyinde ve 2-3 santimetre derinliğindeki bütün canlılar yok edilmektedir. Anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duymaktadır" şeklinde konuştu.

"ORGANİK MADDELERİN YOK EDİLMESİ TOPRAĞI VERİMSİZ KILAR"

Organik maddelerin yakılarak yok edilmesinin toprağı verimsiz kıldığını ve anız yakılmasıyla topraktaki canlıların öldürüldüğüne işaret eden Türkoğlu, "Ticari gübreler toprakta eksik olan besin elementlerini tamamlasalar dahi toprak verimliliğini oluşturan canlıların kullanmalarına uygun olmadıklarından verimliliği artıramamaktadırlar. Belli bir zaman sonra toprak fakirleşmektedir. Bu sebepten anızlarla bağ, bahçe ve tarladaki organik artıklar yakılmayarak tekrar toprağa verilmelidir. Anız yakmadan önce toprağı kontrol ettiğimizde kendine has bir kokusunun, yumuşaklığın olduğunu görürüz. Aynı toprağı anız yakıldıktan sonra un gibi toz şeklini aldığını görürüz. İşte, bu un şekline dönüşmüş olan toprak, anız yakılmadan önceki verimli toprağın özelliğini taşımadığını görürüz. Çiftçilerimiz anız yakarak toprak işlemeyi ve yabancı ot mücadelesini ekonomik olmasını göz önünde tutarak kar ettiklerini düşünmektedirler. Ancak toprağın su tutma kaybı, yapılan tarımsal sulamada toprağın erozyona uğraması, verim kaybı göz önüne alındığında elde edeceği kazancı büyük ölçüde azaltmakta ve toprağı verimsizleşmektedir" diye konuştu.