Ankara'nın Kızılay semtinde, Güvenpark yakınlarında akşam saatlerinde bomba yüklü araç patlatıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 34 kişinin öldüğünü, 125 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Olayın hemen ardından çekilen görüntülerde bir otobüsün tamamen yanarak kullanılamaz hale geldiği görülüyor. Bölgeye güvenlik güçlerinin yanı sıra ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edildi. 

Patlamanın olduğu yer,  Ankara'nın, tüm semtlerini toplu taşıma araçlarıyla birbirine bağlayan bir nokta. Ankara'nın en merkezi yeri olarak nitelendirmek mümkün.

Açıklama yapan Türk Kızılayı, “Ankara'da meydana gelen patlama ile ilgili olarak kan stoklarımız yeterlidir” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Kızılay'daki patlama haberi akabinde İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ile telefonda görüşerek bilgi aldı.

ankara-kizilay-harita.jpg

ABD Büyükelçiliği uyarmıştı

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, 11 Mart’ta Ankara’da Bahçelievler civarında ‘terörist saldırı’ olabileceğini duyurmuştu. Bahçelievler, saldırının gerçekleştiği Kızılay’a yaklaşık 4 kilometre mesafede.

Yayın yasağı geldi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca, Ankara Kızılay'da meydana gelen patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildi. Geçici yayın yasağı, olay yerini görecek şekilde canlı yayın yapılmasını, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmesini kapsıyor.

Son 5 aydaki 3. saldırı

Ankara'da 17 Şubat'ta askeri servis araçlarını hedef alan intihar saldırısında 29 kişi hayatını kaybetmişti.

18 Şubat’ta açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu 17 Şubat’taki saldırıyı PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG mensubu Salih Necar'ın, PKK mensuplarıyla birlikte yaptığının "kesin bir şekilde ortaya çıktığını" duyurmuştu.

Saldırıyı 19 Şubat’ta üstlenen Kürdistan Özgürlük Şahinleri (Teyrêbazê Azadiya Kurdistan/ TAK) ise, saldırının 26 yaşındaki Vanlı üyesi Abdulbaki Sömer tarafından gerçekleştirildiğini ifade etmişti.

Ankara'da, 10 Ekim 2015'te de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül bombalı intihar saldırısı gerçekleşmişti. Barış Mitingi öncesinde iki canlı bomba kendini patlatmış, 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Güvenlik zirvesinin ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Olay yerinde 30, hastanede 4 kişi hayatını kaybetti. İkisi saldırgan olabilir. Hastanelerde 125 yaralı var. 19’unun durumu ciddiyetini koruyor. 7 hastamız ameliyatta. Geri kalan hastalarımızın çoğu, bu akşam evine gönderilebilecek durumda” ifadesini kullandı. 

GÜVENLİK ZİRVESİ SONRASINDA AÇIKLAMA

Patlamanın nedenine ilişkin resmi açıklamayı, Başbakan Davutoğlu başkanlığında düzenlenen güvenlik zirvesinin ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan geldi.

BAKAN AÇIKLADI: BOMBA YÜKLÜ ARAÇ

Saldırının bomba yüklü araçla gerçekleştirildiğini söyleyen Ala, şunları kaydetti:

"Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da ilgili bakanlar ve güvenlik bürokrasisinin katılımıyla Ankara'daki patlama dolayısıyla bir toplantı gerçekleştirildi.

Otobüs durağında bekleyen sivil vatandaşlarımıza seyir halinde patlayıcı yüklü bir araçla terörsit saldırı düzenlendi. Bu saldırıyı milletçe lanetliyoruz. Bunu yapanların amaçlarına ulaşamayacağını söylüyoruz. Bu millet çok problemlerin üstesinden gelmiştir. Bu saldırılar milletin azim ve kararlılığını ortadan kaldıramayacaktır. 

Ciddi emarelere ulaşıldı. Kesin olarak yapan örgüt sonuçlar tamamen elde edilip soruşturma bu yönüyle tamamlanınca açıklanacaktır. Yarın bu araştırmalar nitecilenir. Kesin kanaate varıldıktan sonra açıklanır. elbette biz terörist saldırılarla şu anda yürüttüğümüz milletin huzuru için ülkemizin birliği için yaptığımız terörle mücadele sekteye uğramayacaktır. Türkiye bu sorunun da üstesinden gelecektir. Terörle mücadelede kararlılığımız bu tür saldırılarla engellenemeyecektir. Bu ülke ayağındaki prangayı etkili bir mücadeleyle ayağından söküp atacaktır."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise saldırıda 34 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Müezzinoğlu, 19'u ağır olmak üzere 125 kişinin de yaralı olduğunu söyledi.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve DHA

65568_23873_13032016191059_0.jpg

65568_23873_13032016191059_1.jpg

ankara-da-patlama-cok-sayida-olu-ve-yarali-var-120547-1.jpg

ankara-da-patlama-cok-sayida-olu-ve-yarali-var-120545-1.jpg

ankara-da-patlama-cok-sayida-olu-ve-yarali-var-120551-1.jpg

65568_23873_13032016191059_0-001.jpg