Züleyha Karaman

Türkiye'den deniz altından borularla KKTC'ye taşınan suyun yönetimi ve işletmesi konusunda aylardır yaşanan tıkanıklığı aşmak üzere Ankara'da temaslarda bulunan heyetin temaslarının olumlu geçtiği öğrenildi.

Halkın Sesi'nin edindiği bilgilere göre, Ankara'da dün gece geç saatlere kadar süren görüşmelerde, su konusunda yaşanan tartışmaları bitirecek ve iki tarafı da memnun edecek bir anlaşmaya çok yaklaşıldı.

Görüşmelerin detayına ilişkin bilgi verilmezken, Halkın Sesi'ne konuşan önemli bir kaynak, su konusunda, "Her şey çok güzel olacak" dedi.

Taraflar, kamu-özel ortaklığının öngörüldüğü suyun yönetimi ve işletilmesi konusunda tarafları memnun edecek bir yöntem üzerinde uzlaşılıyor.

HÜKÜMETİN ÖNERİLERİNİ GÖTÜRDÜLER

Türkiye'den KKTC'ye borularla getirilen suyun yönetimi konusunda hükümetin hazırladığı ileri istişare önerilerini görüşerek, netleştirmek amacıyla önceki gün Ankara'ya giden, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren'in dün gün boyu süren ve geç saatlere kadar devam eden temaslarının oldukça olumlu ve verimli geçtiği öğrenildi.

Türkiye tarafından yapılan davet üzerine Ankara'ya giden KKTC heyeti, dünkü temaslarına Türkiye Maliye Bakanlığı'ndaki görüşmelerle başladı.

KKTC heyeti, gün boyu süren görüşmelerin ardından akşam saatlerinde de Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'le bir araya geldi.

Akşam yemeğinde de devam eden görüşme, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Bu arada, Maliye Bakanı Özgür, TAK'a yaptığı açıklamada, toplantiların bugün de devam edeceğini belirterek, "Çalışmalarımız sürüyor" dedi.

EKONOMİ RAHATLAYACAK

Su konusunda yaşanan tartışmaların bitmesi ve bir anlaşmaya varılması KKTC ekonomisini de rahatlatacak.

Çünkü, Türkiye'den taşınan suyun yönetimi ve işletilmesi konusunda bir anlaşmaya varılamaması, ekonomik protokolün imzalanmasını da geciktirdi. Su konusunda kesin bir anlaşmaya varılmadan, ekonomik protokolün imzalanması gündeme alınmadı, bu da protokole göre KKTC'ye yapılan para akışını durdurdu.Ekonomik protokolün imzalanmaması Türkiye'den kaynak aktarımını sıkıntıya soktu.

Türkiye'den taşınan suyun yönetimi ve işletilmesi konusunda varılacak bir anlaşmanın ardından, iki ülke arasında ekonomik protokol de imzalanacak.