Suna Erden

KTEB Başkanı Sungur, mal mülk konusunda olumlu bir anlaşma olması halinde KKTC’nin emlak piyasasında muazzam bir yükseliş olacağını ancak aksi durumda kaos yaşanacağını söyledi 

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler devam ederken, bir sonuca varılması halinde KKTC’de emlak piyasasında patlama yaşanması bekleniyor. Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği başkanı Hasan Sungur, varılacak anlaşmanın olumlu olması halinde KKTC’nin birçok avantaj sağlayacağını ancak anlaşmanın olumsuz olması halinde ise ülkeyi tam anlamıyla bir kaos ortamının beklediğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Sungur, ‘malın sahibi kim’ konusunun netlik kazanması ve satın alınmış malların çözüm olduktan sonra da satın alanda kalacak olmasının olumlu bir anlaşma olduğunu ifade ederek, “Eğer bu şekilde bir anlaşma olursa emlak ve inşaat sektöründe ciddi bir yükselme yaşanacak. Kuzey Kıbrıs’ta refah artacak. Güney’deki emlak fiyatları düşecek, bizdeki fiyatlar yükselecek” dedi. Sungur, mal sahibi konusunun netleştirilmemesi halinde ise bir kaos ortamı yaşanacağını ifade etti. Türkiye-Rusya arasında yaşanan uçak krizi ile ilgili de konuşan Sungur, yaşanan krizin KKTC emlak piyasasına olumlu yansıdığını, Türkiye’ye yatırım yapamayan birçok kişinin KKTC’den arsa aldığını açıkladı. 

ANLAŞMA SONRASI KKTC UÇACAK 

Hasan Sungur, varılacak olumlu anlaşmanın KKTC emlak sektörüne yarar getireceğini ifade ederek, “Eğer satın aldığınız malı bir anlaşma olduktan sonra Rum gelip geri almayacaksa, devletler onları tazmin edecekse bu iyi ve olumlu bir anlaşma olur. Eğer iyi bir anlaşma olursa, güven artacak ve Annan planı döneminde olduğu gibi emlak ve inşaat sektöründe ciddi bir yükselme yaşanacak. Kuzey Kıbrıs’ta refah artacak. Güney’deki emlak fiyatları düşecek, bizdeki fiyatlar yükselecek” dedi. 

ŞİMDİ BİZ DAHA GÜÇLÜYÜZ 

Sungur, 2004 yılı Annan Planı döneminde Güney Kıbrıs’ın ekonomik anlamda KKTC’den daha güçlü olduğunu ancak durumun şimdi tam tersine döndüğünü belirterek şunları söyledi: “Çözüm olması halinde Rum’un bize yapacağı katkı yok. Ancak Avrupa Birliği’nin avantajları bizim için iyi olacak. Çünkü şimdi karşımızda güçlü bir Güney Kıbrıs yok. Aksine ekonomisi göçmüş bir ülke var. Oradaki insanlar 400 Euro’ya temizlik işi dahi bulamıyor. Onların inşaat işçileri kaçak olarak Kuzey’e gelip çalışıyor. Güneyde korkunç bir kriz yaşanıyor. Çözüm en çok bizim işimize yarayacak. Emlak ve arsalarımız değerlenecek ancak daha önce de dediğim gibi eğer olumlu bir anlaşma sağlanırsa bunlar olacak, olumsuz bir anlaşma halinde ise KKTC bir girdabın içine girecek.” 

NETLİK SAĞLANMAZSA KAOS OLUR 

Olumsuz bir anlaşmaya varılması halinde emlak piyasasının göçeceğini savunan Sungur şunları ifade etti: “Mal ve mülk konusunda iyi bir anlaşma olmazsa, malın sahibi kimdir kim değildir konusu netleştirilmezse o zaman kaos yaşanacak. İskân Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (İTEM) Yasası kapsamındaki yüzde 95 oranında mal, mülk konusunda yıllarca sürecek mahkemeler açılacak. Türk malları çok değerlenecek, İTEM kapsamındaki malları ise kimse güven duymadığı için almayacak. Öte yandan Türk mallarının fiyatları da çok artacağı için kimse satın alamayacak. Böylelikle emlak piyasasında tam anlamıyla bir çöküş yaşanacak.” 

NELER OLUP BİTTİĞİNİ KİMSE BİLMİYOR 

Sungur, şuanda görüşmelerin olumlu veya olumsuz olup olmadığına dair yorum yapmanın imkânsız olduğunu savundu. Sungur, görüşmelerin olumlu seyrettiğine dair ABD, AB ve Rum tarafından açıklamalar geldiğini ancak Türk tarafından Akıncı’ndan başka herhangi birisinin görüş belirtemediğini söyledi. Sungur şunları söyledi: “Sayın Akıncı müzakerelerin detayları ile ilgili bilgi vermiyor. Ne meclisin, ne bakanların görüşmelerle ilgili bilgisi yok. Bu nedenle görüşmelerin lehimize mi yoksa aleyhimize mi sürdüğünü söylemek mümkün değil. Bizden bir şeyler gizlendiği kesin. Halk şimdi ekonomik krizlerle uğraşıyor. Türkiye ise Rusya ile kriz başta olmak üzere diğer birçok konudan dolayı kendi derdine düştü. Görüşmeleri denetleyip denetlemediği belli değil. Umarım bu karmaşada 40 yıllık emeğimizi heba edecek bir sonuç çıkmaz.” 

BAKANLAR VE MECLİS GÖREVE 

Cumhurbaşkanı Akıncı’yı halkı aydınlatmaya davet ettiğini kaydeden Sungur, 
siyasilerin, bakanların ve meclisin de görüşmeleri denetlemesi gerektiğini ifade etti. Sungur, “Meclis görüşme detaylarını bilmiyor, bakanlar bilmiyor, milletvekilleri bilmiyor, Türkiye’nin denetleyip denetlemediği belli değil. Peki, bizi kim koruyacak. Meclisin derhal müdahale ederek görüşmelerde atılan adımları denetlemesi gerekiyor. Anayasamıza aykırı hiçbir şeyin görüşülmemesi ve menfaatlerimiz tehlikeye atacak adımlardan kaçınılması lazım” ifadelerini kullandı. 

KOMİSYONLAR DENETLENMELİ 

Sungur, hükümetten beklentilerinin görüşmede rol alan komisyonları denetlemesi ve bilgi alış verişi yapması, Akıncı’yı görüşmeci olarak atayan meclisten beklentilerinin olmazsa olmazlarımızın hatırlatılması olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Akıncı’dan beklentilerini ise Anayasaya aykırı bir başlık altında görüşme yapmaması olduğunu dile getirdi. 

KRİZ EMLAK PİYASASINA YARADI 

Türkiye-Rusya arasında Rus uçağının düşürülmesi ile başlayıp devam eden krizin, KKTC emlak piyasasına olumlu yansıdığını kaydeden Sungur, son günlerde Türkiye’ye yatırım yapamayan Rusların KKTC’de emlak ve arsa alımları yaptığını dile getirdi.