24 Nisan 2004 yılında, Kıbrıs’ın kuzey ve güneyinde ayrı ayrı referanduma sunulan Annan Planı, Kıbrıslı Türklerin %65 evet oyuna karşılık, Kıbrıslı Rumların % 75 hayırı ile reddedilmişti.

Annan Planı, Haziran 1968’de Beyrut’ta başlayan Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik toplumlararası görüşmelerin bütününü içeren, ilk kapsamlı plandı.

Kıbrıslı türkler, onbinlerce kişi ile yaptığı eylemlerle Annan Planı çözüm sürecine destek vermiş, dönemin çözüm karşıtı lideri Rauf Denktaş’ı saf dışı bırakmıştı.

Kıbrıslı Rumlar ise aşırı sağcı olarak bilinen Tasos Papadopulos’un liderliğinde, Annan Planı’na karşı ağır bir propogandaya maruz bırakılmış, dönemin Cumhurbaşkanı Papadopulos Annan Planı’na “hayır” denilmesi için televizyon ekranlarında ağlayarak topluma çağrıda bulunmuştu.

Annan Planı’nın reddedilmesinin ardından kesintiye uğrayan toplumlararası görüşmeler, Kıbrıslı Rum liderliğine Dimitris Hristofyas’ın gelmesi ile görüşmeler 2008 yılında dönemin Kıbrıslıtürk lideri Mehmetali Talat ile yeniden başlatılmıştı.

Talat-Hristofyas döneminde, Denktaş-Makarios ile Denktaş-Kiprianu arasından imzalanan 1977-1979 doruk anlaşmalarının ardından ilk kez Kıbrıs sorununun nasıl çözüleceğine yönelik ilke anlaşmaları imzalansada çözüme ulaşmak mümkün olmamıştı.

Talat’ın seçim yenilgisinin ardından Kıbrıslı Türk liderliğine getirilen Derviş Eroğlu ile Hristofyas arasından görüşmeler kaldığı yerden devam ettirilmiş fakat Hristofyas’ın görev süresi dolana kadar bir çözüme ulaşılamamıştı.