İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefa Kelekçi ve ekibince, bebek ve anne adayının ölümü ya da rahmin alınmasıyla sonuçlanabilen "ölümcül şekilde yapışmış plasenta hastalığı"na (Placenta Accreta) karşı yöntem geliştirildiği bildirildi.

Prof. Dr. Kelekçi, açıklamasında, ultrason ve MR sonuçlarıyla gebeliğin 28. haftasında sonra "ölümcül şekilde yapışmış plasenta" hastalığının tespit edilebildiğini, hastalığın tanısı konulamaz ve yönetilemezse, gebelikte kontrol edilemeyen kanamaların başladığını belirtti.

Annenin, bu aşamada hayatı ile doğurganlığı arasında tercih yapmak zorunda kaldığını, anne ölümüne engel olmak için kanamayı durdurup plasentaya dokunulmadan rahmin alındığını, bu durumda doğurganlığın tamamen ortadan kalktığını aktaran Kelekçi, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar 15 hastaya, geliştirdiğimiz bu yöntemle müdahale ettik. Sadece bir vakada, erken başlayan kanama nedeniyle hastanın rahmi alınmak zorunda kalındı. Diğer hastalarımızda hem bebek hem rahim hem de anne kurtarıldı. İlk kez bizim tanımladığımız, bize has, ilk ve tek yöntem. Bu yüzden ABD'nin dünyadaki sayılı yayınlarından olan Medicine'da, geliştirdiğimiz bu model yayımlandı. Dünyanın birçok ülkesinden övgü dolu geri dönüşler alıyoruz. Bu, ekip başarısıdır. Rahmi ve bebeği kurtarılan bir annenin yaşadığı sevinç, sanki onlara dünyaları bağışlamak gibi bir duygu oluyor. Bizler de çok mutlu oluyoruz."

Açıklamada, bu yöntemle bebeğine kavuşan Ecehan Çetinel'in (41), "Sefa Hocamız ve ekibi, çok başarılı operasyon gerçekleştirdi. Bebeğim de ben de gayet sağlıklıyız. Öykü ismini verdiğim ilk bebeğimi kucağıma aldım. Çok mutluyum" ifadelerine yer verildi.