Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde restorasyonu gerçekleştirilen Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonunun ilk aşamasını oluşturan, Ana Kilise binası ve bitişiğindeki binaların restorasyonu Eylül sonunda tamamlanacak.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Eşbaşkanı Ali Tuncay tarafından yapılan açıklamaya göre, birinci aşama restorasyon çalışmasının sona ermesiyle 12 Ekim’de bir etkinlik düzenlenecek.

Bunun hemen akabinde şapelin, kutsal suyun aktığına inanılan çeşmenin ve manastırın çevre düzenlemesi çalışmalarını oluşturan ikinci aşama restorasyon çalışmalarına başlanacak.

Tüm restorasyon çalışmalarının 2017 yılında tamamlanması öngörülüyor.

“İKİ TOPLUMA AİT DİNİ KURUMLARIN FİNANSMANIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN İLK PROJE”

Tuncay’ın açıklamasına göre, Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi’nin 2.5’er milyon Euro, toplamda 5 milyon Euro vererek finansmanını sağladıkları restorasyon süreci iki topluma ait dini kurumların finansmanıyla gerçekleştirilen ilk proje.

Bunun yanı sıra, Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu bir Kıbrıs Türk ve bir Kıbrıs Rum inşaat firmasının oluşturduğu ortaklık tarafından gerçekleştiriliyor ve her iki tarafın uzmanları beraber çalışıyor.

Konuyla ilgili Ali Tuncay tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Vakıflar İdaresi aracılığıyla restorasyonuna önemli mali katkıda bulunduğu Apostolos Andreas Manastırı, sadece Kıbrıslı Rumların değil, aynı zamanda Kıbrıslı Türklerin ve tüm insanlığın önemli bir kültürel mirasıdır. Kıbrıslı Türkler için de ayrı bir anlamı ve kutsiyeti olan bir yerdir.

Apostolos Andreas Manastırı, aynı zamanda büyük turizm potansiyeli nedeniyle Karpaz bölgesinde yaşamakta olan vatandaşlarımızın ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına önemli katkı yapabilme potansiyeline sahip bir eserdir.

Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu bizlere kültürel miras eserlerinin artık Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları arasında çatışmaya değil, işbirliğine katkı koyduğunu göstermektedir.”