Apostolos Andreas Manastırı restorasyonunun ilk aşamasını oluşturan ana kilise ve bitişiğindeki binalardaki çalışmalarda sona yaklaşılıyor.

Kültürel Miras Teknik Komitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – Gelecek İçin Ortaklık (UNDP-PFF) Ofisi tarafından basın ve yayın kuruluşlarını bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen bilgilendirme ziyaretine, komitenin Kıbrıslı Türk Eşbaşkanı Ali Tuncay, Kıbrıslı Rum Eşbaşkanı Takis Hadjidemetriou, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kanan, UNDP-PFF Sorumlusu Tiziana Zennaro ve restorasyon çalışmalarına katkıda bulunmakta olan uzmanlar katıldı.

İlk konuşmayı yapan UNDP-PFF Sorumlusu Tiziana Zennaro, Apostolos Andreas Manastırı’nın Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları arasında kültürel miras alanında yürütülmekte olan verimli işbirliğinin çok güzel bir örneği olduğunu belirterek, UNDP olarak restorasyonun gerçekleştirilmesine yaptıkları katkıdan dolayı gurur duyduklarını söyledi. Zennaro, Basın kuruluşlarının Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin yürütmekte olduğu çalışmaları takip etmesinin hem Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasındaki güvenin tesisine hem de binlerce kişiye ulaşılmasına olanak sağladığını kaydetti.  

Kıbrıslı Rum Eşbaşkan Takis Hadjidemetriou da, Kültürel Miras Teknik Komitesi’ndeki işbirliğinin önemli sonuçlar vermeye başladığını ifade etti, kültürel miras alanındaki çalışmalarla sadece anıtları tamir etmediklerini aynı zamanda geleceğin Kıbrısı’nı da kurduklarını söyledi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eşbaşkanı Ali Tuncay da, üç-dört yıl öncesine kadar restorasyonunun nasıl gerçekleştirileceği büyük bir sorun olan Apostolos Andreas Manastırı’nda bugün gelinen aşamanın her iki tarafın eşit çerçevede işbirliği yapmasının sonucu olduğunu belirtti.

Tuncay, bu işbirliğinin Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde diğer alanlara da örnek olmasını diledi. Adanın her iki tarafında birçok proje yürütmekte olduklarını belirten Tuncay, özellikle son zamanlarda Güney Kıbrıs’ta bulunan birçok camide çalışma başlatma aşamasına geldiklerini, ayrıca Gazimağusa surlarındaki çalışmalara en kısa sürede başlamayı planladıklarını anlattı. Tuncay, toplamda 5 milyon Euro’ya mal olacak olan Apostolos Andreas projesinin yarısının Kıbrıs Vakıflar İdaresi, diğer yarısının ise Rum Ortodoks Kilisesi tarafından karşılanmakta olduğunu kaydetti.

Tuncay, önümüzdeki yaz aylarında tamamlanması planlanan ilk aşamadan sonra restorasyon projesinin ikinci aşamasını oluşturan çalışmalarda, tarihi küçük kilise, kutsal addedilen suyun aktığı çeşme, manastırın kuzeyindeki bina ve çevre düzenlemesinin yapılmasının ve tüm bu çalışmaların 2017 yılı sonuna kadar tamamlanmasının öngörülmekte olduğunu ifade etti.

1462441553.jpg

1462441599.jpg

1462441621.jpg

1462441634.jpg