Serhat İncirli

Ülkemizin en değerli tarihi ve dini yapılarından biri olan Apostolos Andreas Manastırı ile civarındaki restorasyon çalışmaları başladı.

1800’lü yıllarda şu andaki haliyle inşa edilen ancak geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan manastır ve civarına son günlerde hem restorasyonu yapacak inşaat şirketlerinin yetkililerinin, hem de konuyla ilgili herkesin yanında, tabii ki turistlerin de ilgisi artmış durumda.

Yunanistan’daki Patras Üniversitesi’ne hazırlatılan ve her iki tarafın da onayını alan projenin uygulamasını UNDP’nin yapacak, işi ise biri Rum biri Türk iki inşaat şirketi birlikte yürütecek.

Manastırın restorasyonu 3 aşamada gerçekleşecek. İlk aşamada ana kilise restore edilecek. Bu amaçla kilisenin içindeki her şey yan taraftaki odalara taşınıyor. İkonlar da aynı şekilde odalardan birine taşınacak ve dileyen ibadet edebilecek.

Vakıflar İdaresi ile Rum Kilisesi’nin katkıları ile ikinci aşamaya yani küçük şapelin restorasyonuna ve üçüncü aşamaya yani çevre binalarının restorasyonuna geçilecek. Tüm çalışmaların 3 yılda tamamlanması bekleniyor.

Rum Ortodoks Kilisesi ile Vakıflar İdaresi’nin ayrı ayrı 2.5 Milyon Euro’luk katkı koyacağı restorasyon için ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) 25 bin ABD Dolarlık yardım yaptı.