KKTC ve Güney Kıbrıs’tan bazı sendika ve dernekler 1 Eylül  Barış İçin Eylem ve Mücadele Günü  kapsamında Lefkoşa ara bölgedeki Dayanışma Evi önünde dün akşam ortak etkinlik düzenledi.

DEV-İŞ,  PEO, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN Kıbrıs Pir Sultan Abdal Derneği, GÜÇ-SEN ve ÇAĞ-SEN’in ortaklaşa düzenlediği etkinliğe bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de katılarak destek verdi.

Türk ve Rum sanatçılar da etkinliğe  katılarak şarkılar seslendirdiler.

Etkinlikte PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis ile BES Başkanı Ulus Arpalıklı ortak konuşma metni okudular.

Kıbrıslıların 1 Eylül’ü anmak ve değerlendirmek için  pek çok ve önemli nedenleri olduğunun vurgulandığı metinde, etkinlikte  Kıbrıs sorununun çözümü ve yeniden birleşme için toplanıldığına dikkat çekildi.

Türkiye’deki darbe girişiminin de kınandığı ortak konuşma metninde askeri darbelerin ilerlemeyi ve demokratik geleceği sağlamayacağına dikkat çekildi.

Kıbrıslı kimliğinin bağımsızlığın kültürel ve ideolojik değerlerin korunmasının sadece Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümüyle yeniden birleşecek barış içerisindeki  demokratik ve özgür vatanda  etkin bir biçimde  sağlanabileceği ve güvence altına alınabileceği ifade edildi.

Çözümün çok geciktiğinin vurgulandığı metinde “Mümkün olan en kısa südre sonuca varılması için iki lideri  görüşme masasında  bugüne kadar sağlanmış olan görüş birliklerini dayanak alıp tüm dikkatlerini toplayarak samimiyetle ve daha büyük kararlılıkla  çalışmaya ve gerekenleri yapmaya çağırıyoruz” denildi.

İki lider ayrıca BM belgelerinde belirtildiği şekilde siyasi eşitliğin olacağı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümü için de çalışmaya çağırıldı.

1472799716.jpg

1472799719.jpg