Lefke’deki üç camide sabah ezanının ses yükseltici cihazlarla okunmasını engelleyen ara emrine Türkiye’deki tepkiler devam ediyor. Türkiye Büyük Birlik Partisi Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan ise tepkisini Lefke Şeyh Nazım Cami’nde namaz kılarak ortaya koydu

Türkiye Büyük Birlik Partisi Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan, Karabük İl Başkanı Mustafa Kara ve beraberindeki heyet dün Lefke’ye giderek Lefke’de bulunan camilerde okunan sabah ezanlarının hoparlörden okunmaması için ara emri almasının protesto etti.

Gürsel KARAGÖZLÜ

Lefke’de Gardens Otel’de bir gün konakladıktan sonra, Lefke Şeyh Nazım (Orta) camide öğle namazı kıldı. Ara emrini protesto etti.

Türkiye Büyük Birlik Partisi Başkan yardımcısı Ahmet Gürhan, olayı yerinde incelemek için bir günlük Lefke ziyareti gerçekleştirdi. Gürhan, bir günlük Lefke ziyaretinde Lefke’de Şeyh Nazım (Orta) camide öğle namazı kıldıktan sonra ezanla ilgili açıklamada bulundu. Daha sonra Lefke çarşısında gezerek ezanla ilgili Lefke’de yaşayan insanlarla görüşerek onları dinledi.

Halk kısık sesle okunmasını istedi

Lefke’de yaşayan halk, ezanlara karşı olmadıklarını, ancak ses yükseltici cihazlarla okunan sabah ezanının kısık sesle okunması gerektiğini Gürhan’a aktardı. 

Lefke’de Şeyh Nazım (Orta Cami), Piri Paşa ve Aşağı Camilerinde hoparlörden okunan sabah ezanları Cami imamlarına tebligat yapılmadığı için mahkeme kararı olmasına rağmen bu camilerde merkezi sistemle hoparlörden ezan okunmaya devam ediliyor.

“İnsanları kalıplara sıkıştırıyorlar”

Ahmet Gürhan’ın açıklamasında “Kıbrıs meselesini yakından takip ederim. Kıbrıs’taki siyasi partilerin kongrelerine devamlı katılan birisiyim. Parti olarak Kıbrıs’ı bir kara parçası olarak görmüyoruz. Kıbrıs insanının dertleri ile samimi olarak ilgileniyoruz. Kıbrıs’ta yaşayan insanlarla kan bağımız vardır. Burada yaşanan sorunlar Türkiye’ye de yansımaktadır. Bunlardan ir tanesi de geçenlerde bir hanımefendinin açtığı dava söz konusuydu. Bu hanımefendi sabah ezanından rahatsızlık duyduğundan buradaki mahkemede dava açtı. Mahkemede bu hanımefendinin açtığı dava sonucu bir ara karar veriyor. Bu ara karar da sabah ezanının mikrofonlardan okunmaması kararıdır. Bende bunları yerinde görmek için Lefke’deyim. Alınan kararlarla insanları bir kalıp içine alırsınız. O kalıp içerisinde yaşarsınız. Kanunlar caydırıcıdır. Kanunlara hepimiz uymak zorundayız. Hepimizde, adalet, hukuk, özgürlük ve insan haklarına saygılı yaşamak istiyoruz. Bin yıllık süreç içerisinde Osmanlı çanların ne ipini kesmiştir ne de çanlardan rahatsız olmamışız. Biz de öyleyiz Türkiye’de Hristiyan aleminin ibadet yaptığı yerlere karışmıyoruz. Bakanlık bütçelerinden bu yerleri tamir ediyoruz. Daha rahat ibadet yapmaları için de imkan sağlarız” dedi.