Oğuz İlgen

KKTC’de kişi başına aşağı yukarı bir araç düşmesine rağmen, yedek parça bulma konusunda problemler yaşanıyor. Vatandaşlar, otomobillerinde bir sorun çıkması halinde KKTC’de servis ve yedek parça bulamıyor. KKTC’de birçok aracın servisinin olmaması ve bazı servislerinde ellerinde yedek parça bulundurmamalarından dolayı vatandaşlar mağdur oluyor.

Araçlar için yedek parçalar Türkiye'den ya da üçüncü ülkelerden geliyor. Bazı araçların servislerinin olmaması araç sahiplerinin orijinal yedek parça alamamalarına neden oluyor. Yedek parça sıkıntısından dolayı araçları değiştirmek zorunda kalan vatandaşlar, bayilerin yedek parça garantisi vermesi gerektiğini vurguluyor.

Vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerinde Haberal Kıbrıslı Gazetesi olarak sanayi bölgesine gittik ve işi ustalarına sorduk:

Mehmet Kamçılı: “Döviz artışları sektörü bitirdi”

“Adada yıllardır bir yedek parça sıkıntısı yaşıyoruz. Japon arabaları dışındaki araçlara yedek parça bulmak çok zor... Diğer araçların sayılarının az olması nedeniyle yedek parça siparişi yurt dışından yapılıyor, ama dövizin günden güne yükselmesi sektörü bitirdi.” 

Alfer Darbaz: “Galericiler Japonya’nın iç piyasaya sürdüğü araçları getiriyor”

“Araba ihracatı yapan ülkeler iki kategoride araç üretirler, birincisi iç piyasaya yönelik araçlar, ikincisi dış piyasaya yönelik araçlar. KKTC’deki galericilerin Japonya’dan getirdikleri araçlar, Japon iç piyasası için üretilmiş araçlarıdır.  Bu yüzden de yedek parça bulması zorlaşıyor. Bir diğer önemli husus da gümrüğün yüksek oluşudur. Yüzde 35’e varan vergiler yüzünden yedek parça getirmek çok pahalıya mal oluyor. Hükümetin, yedek parça sıkıntısını giderebilmek için gümrük vergilerinde indirim yapması gerekir.”

Günfer Erkmen: “Yedek parça paradır”

“Yedek parça paradır ve bizim ülkemizde ne yazık ki para bulunmaz. Bazı araçların bayisi olmasına rağmen ellerinde yedek parçaları yok. Bazı otomobil firmaları bayilik açmak isteyenlere belli miktarda yedek parça bulundurma zorunluluğu getiriyor. Bunu tüm firmaların yapması gerekiyor. Ben Kıbrıs vatandaşı olduğum için ihtiyacım olduğunda Rum tarafından gidip alıyorum, ama Türkiye’den gelenler döviz kurlarındaki sürekli artış ve gümrük vergilerinden dolayı mağdur oluyor.”

Hakan Yıldız: “Yedek parça sıkıntısından aracımı değiştirdim”

“Yedek parça sıkıntısı önemli bir sorun. Otomobili mekanik bir bütün olarak ele aldığımızda bir otomobilin durumu ne kadar iyi olsa da, hatta hiç kullanılmamış olsa bile, arıza ve kaza ihtimali her zaman vardır. Bu yüzden bir otomobilin ne zaman, ne çapta sorun çıkartabileceği belli değildir. Yedek parça sıkıntısından dolayı çok sevdiğim aracımı değiştirmek zorunda kaldım. Çünkü maddi olarak beni çok yıpratıyordu.”