Duygu Alan

KKTC’de son yıllarda meydana gelen trafik kazalarına bakıldığında bu kazalara karışan araçların birçoğunun kiralık araç olduğu dikkatlerden kaçmıyor.

Ülkemizde araç kiralamak için KKTC’de geçerli sürüş ehliyetine sahip olmak yetiyor.

Bazı kiralık araç şirketleri aracı kiraladığı kişinin 25 yaş üstü olması koşulunu da gözetirken birçoğu sadece kiralama işlemini yapacak kişinin ehliyetinin olup olmamasına ve parasına bakıyor.

Denetim yok

Şirketlerin araç kiralama sözleşmelerinde, “Aracı, kiralayan kişiden başkası kullanamaz” ibaresi olsa da bunun denetimi resmi makamlarca yapılmıyor.

Kiralık araç sürücülerinin ehliyetlerinin sahte olup olmadığı, aracı süren kişinin kiralayan kişi olup olmadığı ve aracın gerçekten kiralanıp kiralanmadığı ise ya rutin trafik kontrollerinde ya da herhangi bir trafik kazası sonrasında yapılan polis soruşturmasında netlik kazanabiliyor.

Öğrenci ve turist ağırlıklı

KKTC’de araç kiralayanların üçte ikisi ülkede geçici olarak ikamet edenler.

Ülkemizde toplu taşımacılık sisteminin oturmuş olmaması kişileri araç kiralamaya iterken, kiralık araç sürücülerinin çoğunluğunu ülkemizde geçici olarak bulunan turist ve öğrenciler oluşturuyor.

Kaza nedenleri…

KKTC’de kiralık araç sürücülerinin yaptığı veya sebep olduğu trafik kazalarının nedenleri ise yol kusurlarını bilmeme, kullanmış olduğu aracın özelliklerine yabancı olma, ülkenin trafik kurallarına tamamı ile hakim olmama, trafik şeritlerini bilmeme, aracı hor kullanma, sürat, dikkatsizlik şeklinde sıralanıyor.

***
Avcı: Trafiğe yabancılık kaza getiriyor

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, trafik kazalarına karışan kiralık araçların sürücülerinin genellikle ülkede yabancı kişiler olduğuna dikkat çekti.

Avcı, kiralık araç sürücüsü yabancı kişilerin, bu kazaları yapma nedenlerinin ise KKTC’de trafik kurallarını bilmemesi, yol kusurlarını tespit edememesi, dikkatsizlik ve aşırı sürat olduğunu söyledi.

Mehmet Avcı, ülkemizde yabancı sürücülerin neden olduğu trafik kazalarının azaltılması veya tamamen önlenebilmesinin ise mümkün olduğunu kaydetti.

Avcı, “Kiralık araç kullanan sürücülerin çoğu ülkeye geçici gelen, yollarımıza yabancı olan kişiler. Bizim yollarımız affedici değildir. Sürücülere tuzaklarla doludur. Bu tehlikeli yerleri, tuzakları, kavşakları, çukurları bilmeyen sürücüler çok daha kolay kazaya karışıyorlar. Buna sürat ve dikkatsizlik de ilave edilince otomatik olarak trafik kazası meydana geliyor. Yabancı bir ülkede araba kiraladığında hem araba hem yollar aracı kiralayana yabancıdır dolayısıyla sürati arttırmaması, her zamankinden daha yavaş seyretmesi ve dikkatli olması gerekmektedir. Ülkede yabancı sürücüler, ayrıca ‘Nasılsa araç benim değil, arabanın hakkını vereyim’ mantığı ile hareket etmemeli, kullandığı araca saygı duymalı, hor kullanmamalıdır” diye konuştu.

“Sürücü bilgilendirilmelidir”

Mehmet Avcı, yabancı sürücülerin KKTC’nin trafik kuralları ve bu kuralların çiğnenmesi halinde uygulanacak trafik cezaları, ülkedeki ana ve ara yollar ve bu yollardaki kusurlar konusunda bilgilendirilmesinin yabancı sürücülerin neden olduğu trafik kazalarını azaltabileceğini söyledi.

Bu konuda da büyük görevin kiralık araç şirketlerine düştüğünü belirten Avcı, şunları söyledi: “Kiralık araba şirketleri, araçlarını kiralarken sürücüye gerek trafik kurallarını ve trafik cezalarını belirten gerekse yollarımız konusunda eğitici bir broşür de vermelidir. Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında kiralık araç sürücülerinin karıştığı kazalar da dikkate alındığında Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu bu yöndeki tedbirleri ivedi almalıdır.”

“Öğrencilerin araç kiralaması tekrar tartışılmalıdır”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, KKTC’de öğrencilerin araç kiralaması konusunda da tekrar tartışılması gerektiğini belirtti.

Avcı, “Ülkede 80 bin öğrenci varsa ve halen daha gece toplu taşıma yoksa bunu hükümetler nasıl izah eder bilmiyorum. Bu durum aslında öğrencileri de araç kiralamaya mecbur kılmaktadır. Yetkili makamlar ‘T’ izni dağıtacağına gece de çalışacak şirketlere de ‘T’ izni versin. Hem turist ve öğrenci ülkesi olduğunu öne sürüp hem de saat 17.00’dan sonra toplu taşıma hizmeti olmayan başka bir ülke yok sanıyorum” diye konuştu.