Ceren Ercih

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacığolu, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Başkanlık sisteminin sorgulanması gerektiğine inanan Arabacıoğlu, ‘Daha çok seçmenin katılıp belirleyebileceği bir seçim sistemini getirebiliriz’ diyerek esas değişimin de bu şekilde olabileceğini savundu. UBP’de bir lider boşluğu olduğunu öne süren Mustafa Arabacıoğlu ‘orta direk gitti’ dedi. Eski Milli Eğitim Bakanı olan Arabacıoğlu, kendi döneminde ciddi çalışmalar olduğunu ancak bu dönemde çalışmaların ses getirmediğini kaydetti. Makamdan ayrılmasının altındaki mesajın doğru iletilmediğini de sözlerine ekledi. 

“BAŞKANLIK SİSTEMİNİN BANA GÖRE SORGULANMASI GEREKİR” 

Başkanlık sisteminin sorgulanması gerektiğini ifade eden Arabacıoğlu, şunları kaydetti; “Başkanlık sisteminin bana göre sorgulanması gerekir. Bu toplumda Başkanlık sistemine geçilsin mi? geçilmesin mi? Seçim ve halk oylaması yasası ve siyasi partiler yasası ile ilgili çarşaf liste olayının bana göre bugün değerlendirilmesi gerekir. Gerçekten baktığımız zaman çarşaf liste olması ya da 5 ilçe yerine daha geniş bölgesel seçimlerin yapılması daha çok seçmenin belirleyici milletvekilleri adaylarının belirleyici olmasında yarar olduğu kanısındayım. Daha çok seçmenin katılıp belirleyebileceği bir seçim sistemini getirebiliriz. Belki günün sonunda dar bölge sistemi ile çarşaf liste bir arada olabilir. Bunlar bu süre içerisinde yapılmadan bir erken seçimin olması hiçbir şey değiştirmez.” 

“UBP’DE ORTA DİREK GİTTİ” 

Şu an için UBP’de bir lider boşluğu olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir lider boşluğu vardır şu an için. Sağdan ziyade UBP’de. Orta direk gitti. Bir lider kendi gittikten sonra onun yerine birkaç tane alternatif bırakması gerekir. Bizde bir de bu eksiklik vardı. kim ki sivrilir, parti içerisinde bir yere gelmeye çalışır onu bir şekilde parti genel başkanı kendi yerine gelmesini istemez. Siyasetteki genel mantalite budur. Bizim bu seçimlerden bir ders alıp yaşananlarla birlikte bir takım düzenlemeler yapmamız gerektiği inancındayım.” 

“BİR MESAJ VERMEK İÇİN MAKAMDAN AYRILDIK” 

Eski Milli Eğitim Bakanı olan Arabacıoğlu bir şeylerin değişmesi ve gerekli mesajların iletilebilmesi için makamdan ayrıldığını ancak mesajın iletilemediğini de şu sözlerle belirtti; “Herhangi bir değişiklik görmedim. Bizim dönemimizde ciddi boyutta çalışmalar olmuştu. Ben bu dönem ciddi hiçbir şey duymadım. Bir mesaj vermek için makamdan ayrıldık. Biri bana ne yapılması ile ilgili bir şey sormadı.”