Deniz Abidin

DP-UG Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu, Yeni Bakış'a,  14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla sağlık sisteminde yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Arabacıoğlu, geçmiş yıllarla bugün arasında sağlık politikasında bir değişiklik olmadığını belirterek, hedeflenen birçok şey olduğunu, son dönemde aynı şeylerin hala daha söylenmekte olduğuna dikkat çekti.

Sağlıkta beklenen sistemi kuramadıklarını itiraf eden Arabacıoğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin bugün artık çağdaş bir bina olmadığını söyledi. Arabacıoğlu, Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin 1977 yılında açıldığında Ortadoğu'nun en modern hastanesi olduğunu belirterek, artık hizmet verecek boyutta olmadığını kaydetti. Arabacıoğlu, birçok yasanın Meclis'ten geçmesinin beklendiğini,  ancak Devlet Hastanesi'nin yasalardan önce yenilenmesi gerektiğini belirtti. Arabacıoğlu, "Devlet Hastanesinin yenilenmesiyle birçok sorun aşılabilir" dedi.

“Onkoloji Hastanesi'nin merkezin dışında olması doğru değil"

Bazı merkezlerin devlet hastanesinden kopuk olmasının kabul edilemez olduğunu aktaran Arabacıoğlu şunları söyledi:

“Göğüs hastalıkları gibi, açılacak olan Onkoloji Hastanesi'nin merkezin dışında olması doğru değildir. Genel Sağlık Sigortası, Hasta Hakları gibi yasalar da hemen hayata geçmelidir. Yeni bir hastane gereklidir. 10 yıl önce bu sorunları konuşuyorduk, bugün hala daha konuşuyoruz. Bunlar düzelmezse yarın da konuşmaya devam edeceğiz"

Onkoloji Hastanesi'nin 3 ay içinde açılacağının belirtilmekte olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, hastanenin açılabilmesi için en az 80'e yakın personele ihtiyaç olduğunu kaydetti.

"İhtiyaç olan branşların özendirilmesi gerekiyor"

Meclis'te kadrolarla ilgili bir yasa tasarısının geçtiğine dikkat çeken Arabacıoğlu, ülkede ciddi anlamda Onkolog sıkıntısı olduğuna vurgu yaptı. Arabacıoğlu, hekimlerin bu branşı kabul etmediğini söyleyerek, birçok tıp dalına talep varken, onkoloji dalına olmadığını belirtti. Arabacıoğlu, onkoloji dalını seçen bir doktorun hem mutsuz bir hasta hem de mutsuz bir aile ile karşı karşıya kaldığını, bu nedenle de bu dalın pek tercih edilmediğini anlattı.

Arabacıoğlu, "İhtiyaç olan branşların özendirilmesi gerekiyor ki, o dala talep olsun" diye konuştu. Arabacıoğlu, Türkiye'de de yeteri kadar onkolog olmadığını belirterek, olanların özel hastanelerde fazla maaşa çalıştıklarını söyledi.

"Sağlıkla ilgili yasaların geçmesi için komite oluşması gerekiyor"

Arabacıoğlu, Meclis'ten geçmesi beklenen Genel Sağlık Sigortası ve Hasta Hakları gibi bazı yasalar için özel komite oluşmasını talep ettiklerini belirterek, Tabipler Birliği ve Tıp-İş gibi tarafların da biraraya gelerek, görüşlerinin alınması gerektiğini kaydetti. "Talep ettiğimiz bu özel komite Meclis'te oylanmadı" diyen Arabacıoğlu, "söz konusu yasaların birkaç ay içinde geçmesi diye bir olay olamaz. Olayın mali boyutu da var. Bugünkü şartlarda ve bugünkü maaşlarla hekimlerin çalıştırılma şansı olamaz. 32 yaşında mezun olmuş bir doktorun,  sürekli hastaneye bağlı kalması zordur. Bu ülkede 32 yaşında emekli edilen insanlar varsa eğer, bir doktorun hastaneye bağlı kalması beklenemez" dedi. Tüm bu sağlıkla ilgili beklenen yasaların Meclis'ten geçmesi için ilk önce komite aşamasına gelmesi gerektiğinin altını çizen Arabacıoğlu, çalışmaların daha iyi yapılabileceğini, herkesin de görüşlerini daha iyi ortaya koyabileceğini belirtti.

"Bu bir vicdan olayıdır"

Milletvekili Arabacıoğlu, ülkede son günlerde gündemde olan fetüs olayıyla ilgili ise, devlet, özel hastanelere yönelik ne kadar denetim yaparsa yapsın, bu konuda niyeti olanların bir şekilde ekip oluşturarak bunu yapabileceğini söyledi. Arabacıoğlu, "Bu bir vicdan olayıdır, Önüne geçmek kolay değildir" dedi. Arabacıoğlu, "İstenmeyen bir bebeği kimse ben sonlandırdım demez. Bir hamileliği sonlandırdım demek için bir takım nedenler ortaya atılabilir. Bu olay yasal olsaydı eğer, ormana gömmezlerdi" diye konuştu.