Deniz Abidin

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, KKTC'de yapılan demokrasi mitingi ile Türkiye'de yapılan demokrasi mitingi arasında birlik mesajı verilmesi açısından anlam farkı olduğunu belirtti. Arabacıoğlu, burada düzenlenen demokrasi mitingine bir kesimin destek verdiğini bir kesimin ise destek vermediğini söyledi. Arabacıoğlu, Türkiye'de ise bir ilkin yaşandığına dikkat çekerek,  düzenlenen demokrasi mitingine TC Cumhurbaşkanı, Başbakan, ana muhalefet partileri, geçmiş başbakan ve cumhurbaşkanlarının destek verdiğini belirtti. Arabacıoğlu, Türkiye'deki demokrasi mitingine KKTC'yi temsilen Babakan Hüseyin Özgürgün'ün de katılımıyla birlik mesaj verildiğini vurguladı.

"Siyasi birliktelik sağlandı"

Bunun dünyada  bir ilk olduğunu anlatan Arabacıoğlu, şunları söyledi, "Türkiye'deki demokrasi mitingi, bana göre bugüne kadar en çok övüneceğimiz siyasi bir harekettir. Dünyada demokrasilere örnek teşkil edecek bir harekettir. Türkiye ile KKTC ilişkileri açısından bir sıkıntımız yoktur. Bizim TC ile olan ilişkimiz mitinglerle ilgili değildir, tarihi bir sürece bağlıdır. Bizim Türkiye ile aramızda kan bağı vardır. Türkiye'ye zarar vermek isteyenler siyasi açıdan aslında en büyük yararı sağlamışlardır. Bu şekilde siyasi birliktelik sağlanmış oldu"

"Halk bir bütün olarak selamlandı"

Arabacıoğlu, birliktelik, konuşmaların içeriği ve sonuç açısından bakıldığında demokrasi mitinginin önemine vurgu yaparak, halkın bir bütün olarak selamlandığını söyledi.  Arabacıoğlu, askeriyle, siyasetçisiyle dünyaya bir birliktelik mesaj verildiğini kaydetti. Arabacıoğlu, Türkiye'de gerçekleştirilen demokrasi mitingine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da katılmasının devlet adına yararlı olacağını düşündüğünü belirtti. Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün mitinge hükümet adına katıldığını ifade eden Arabacıoğlu, KKTC'yi temsil eden kişinin Cumhurbaşkanı olduğunu söyledi.

"Cumhurbaşkanımızın da orada olmasını arzulardım"

Arabacıoğlu şöyle devam etti, "Ben Cumhurbaşkanımızın da orada olmasını arzulardım. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı burada yapılan demokrasi mitingine de katılmamıştır. Bunun  gerekçesi nedir bilmiyorum. Kıbrıs'taki demokrasi mitingini kimlerin organize ettiğini bilmiyorum. Sayın Akıncı, burada düzenlenen mitinge katılmadığı için mi Türkiye'den davet almadı? Bilmiyorum. Bunun dışında katılmama sebebinin başka bir organizasyonu olması da olabilir. Ancak, Cumhurbaşkanı Akıncı katılmış olsaydı, devletimiz adına mutlu olurdum. Moral açısından bu önemlidir. Türkiye'deki darbe girişimi siyasi iradeye karşı yapılmıştır. Siyasi iradenin bütünselliği hükümetiyle, muhalefetiyle ve Cumhurbaşkanıyla bir bütün olarak görülmesi ve bir amaç doğrultusunda Türkiye'nin bölünmezliği açısından verilen mesajlar çok manidardır. Akıncı'nın katılmasında ben yarar görüyorum, keşke katılsaydı. Hükümet başkanına böyle bir davet yapılmışsa, devlet başkanına da siyaseten yapılması uygun olurdu. Ben davet yapılmış olsa Sayın Akıncı'nın bu davete icabet edeceğine inanırım"

"Ekonomiye büyük derecede darbe vurmaz"

Arabacıoğlu, Türkiye'nin son dönemde zor günler geçirdiğine dikkat çekerek, turizm açısından bakıldığında KKTC'yi kısmen de olsa olumsuz etkilediğini söyledi. Arabacıooğlu, turizm gelirlerinin bütçe içindeki payına ve ne şekilde etkilediğine bakılması gerektiğinin altını çizdi. Arabacıoğlu, yaşanan sürecin KKTC ekonomisine büyük derecede darbe vurmayacağını düşündüğünü belirtti. Arabacıoğlu, "Önümüzde yeni açılacak olan bir eğitim sezonu var. Turizm sezonunun ise içindeyiz. Turizm organizeli bir iştir. Son gün organize yapılmaz. Dolayısıyla bu yaşananlar etkiler, ancak büyük bir sıkıntı yaratacak boyutta olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.