Özlem Çimendal

DP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Cumhuriyet Meclisi AD-HOC Komitesi’nin, Seçim ve Halk Oylaması yasasının getireceği Tek Bölgeli Seçim Sistemi’ne DP ve UBP’nin karşı olduğu söylemlerine cevap verdi. Arabacıoğlu, “Herkes farklı farklı yorum yapıyor. UBP’nin iki temsilcisinin, DP olarak bizim ve TDP’den Mehmet Çakıcı’nın yorumu hep farklı net bir olay yok şu an. Bu dava biz karşıyız, değiliz davası değildir. Büyük yerlerin oy potansiyeli ile küçük yerlerin oy potansiyellerinin genel tabloya ve parti kontenjanlarına nasıl yansıyacağıdır sorun. Bu konu hakkında uzman kişilerin, görüşlerini ve çalışmalarını talep ediyoruz” dedi.

“Bu dava biz karşıyız, değiliz davası değildir”

Arabacıoğlu Tek Bölgeli Seçim Sistemi konusunda herkesin farklı düşünüp yorumda bulunduğunu ifade etti. UBP’nin iki temsilcisinin, DP olarak kendilerinin ve TDP’den Mehmet Çakıcı’nın yorumunun hep farklı olduğunu net bir olayın olmadığını söyleyen Arabacıoğlu, “Bu dava biz karşıyız, değiliz davası değildir. Büyük yerlerin oy potansiyeli ile küçük yerlerin oy potansiyellerinin genel tabloya ve parti kontenjanlarına nasıl yansıyacağıdır sorun. Bu konu hakkında uzman kişilerin, görüşlerini ve çalışmalarını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Matematiksel hesaplamada bölgelere yansıması nasıl olacak?”

Güçlü olan bir partinin verdiği oyun Güzelyurt ve İskele’ye nasıl yansıyacağının önemli olduğunu, bir oyun değerinin bir parti için oldukça önemli olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, “Bunun matematiksel hesaplamada nasıl bir karşılığı ve yansıması olacak esas nokta budur. Yoksa biz tek bölgeli seçim sistemine karşı değiliz” şeklinde konuştu.

“Bir istifa halinde, güçlü olan parti kazanacak”

“Küçük yerlerde 11 bin oy potansiyeli varken bir Lefkoşa’da 60 bin oy vardır. 60 bin oyun, İskele’deki adaylar üzerindeki yansıması ve kontenjanı açısından nasıl bir tablo ortaya çıkaracak” ifadelerini kullanan Arabacıoğlu şunları söyledi.

“Büyük ilçelerdeki oy dağılımı küçük ilçelere nasıl yansıyacak? Örnek bir partinin Girne’de 1 milletvekili çıkardığını düşünürsek, diğer partilerden de 1’den fazla bir şekilde milletvekili çıktığını farz edersek o bir milletvekili istifa ettiği zaman ara seçim yapılır ve güçlü parti kimse o partinin de adayının yerine o kazanır. Hesaplamayla ilgili bu konunun uzmanlarının fikirlerini ve konuyu geniş bir şekilde her yönüyle ele almayı uygun bulduk. Karşı olduğumuz için herhangi bir itiraz yapmış bulunmamaktayız. Ne UBP ne TDP ne de DP buna karşı. Bu ülke kontenjanına nasıl yansıyacak önemli olan konu bu. Biz tabii ki tek bölge sisteminden yanayız.”

"Bölge halkının iradesini yansıtamayacak"

Kıbrıs’taki bu formül Türkiye’de uygulanmış olsaydı bugün HDP’nin çıkardığı milletvekili sayısının, yarısının çıkacağı örneğini veren Arabacıoğlu, “Diyarbakır ve Güneydoğu’daki yoğunluk hep HDP ağırlıklıdır. Oradan çıkan vekiller oradaki halkın iradesini yansıtır ama ben bu iradeye tüm Türkiye’nin genel seçmeni içerisine koymaya kalkarsam HDP’nin seçimde yüzde 90 aldığı oran, yüzde 10’a inecektir. Şimdi 10 tane vekil çıkarıyorsa HDP, bu sistemle 1 tane çıkarmış olacak. Bu tarz sıkıntıları nasıl aşabiliriz onu düşünüyoruz ve değerlendiriyoruz. Basına yansıdığı gibi değil olaylar. Bir şeyleri yaparken en güzelini en doğrusunu yapalım. Gerçekten iyi niyetli bir çalışma var ortada ama bazı şeyleri de yangından mal kaçırır ve empoze eder gibi yapmayalım. Ama hesaplama yönteminin doğru yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.  

“Bir çarşaf boyu gibi liste ortaya çıkacak”

Bu sistemde sorun olabilecek bir diğer konunun da oluşturulacak listeler olduğunu söyleyen Arabacıoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Bir de diğer bir sorun oluşturulan listedir. Bir çarşaf boyu gibi liste ortaya çıkacak. Bir pusulananın boyutu bir masa kadar olacaktır aşağı yukarı. Seksene altmış bir masa boyutunda seçmen pusulası olacak. Vatandaşa uygulanabilirliğinden tutun da her yönden değerlendirmek gerekir. Bunlar konuşuldukça ortaya çıkar. Bir konuyu düşünüp fikir sahibi olmadan bir yorum yapılamaz. Ama bu konular araştırıldıktan sonra bunun örneklerin benzerleriyle mukayesinden sonra ne gibi sıkıntıların doğabileceğine bakılır olay budur. Gerekirse bunun hesaplanmasıyla ilgili uzman getirteceğiz. Böyle bir şey düşünürüz nasıl bir formülasyonda bunu yapabiliriz diye.”

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi