Zorunlu 3. Şahıs Trafik Sigortası ücretlerine 150 TL zam yapıldı. 250 TL olan zorunlu 3. şahıs araç sigortası ücretleri 400 TL oldu

Ceren Özbil

400 TL OLDU: Zorunlu 3. şahıs trafik sigortası ücretleri 250 TL’den 400 TL’ye çıkarıldı. KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği bu artışın nedenin sigorta şirketlerinin kaza durumunda ödediği miktarın 50 bin TL’den 75 bin TL’ye çekilmesi olduğunu açıkladı

185 BİN SİGORTA ÇIKARILDI: KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nden alınan bilgiye göre 185 bin araca zorunlu 3. şahıs araç sigortası çıkarılırken, 65 bin araca ise Kasko sigorta çıkarıldı. Bunun karşılığında sigorta şirketlerine yansıyan kaza oranı da 65 bin oldu

BİZ TALEP ETTİK: Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Kavçın, sigorta şirketlerinin ödediği zarar tazmininin 50 bin TL’den 75 bin TL’ye çıkarılmasını kendilerinin talep ettiğini açıkladı. Kavçın araçların değerlerinin arttığına dikkati çekerek 50 bin TL’nin yetersiz kaldığını anlattı

Zorunlu trafik sigortası ücretleri 250 TL’den 400 TL’ye çıkarıldı.  Bu uygulama bugün itibari ile geçerli olacak.
KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Kavçın, bu uygulamadan önce sigorta şirketlerinin kaza durumunda en fazla 50 bin TL’lik ödeme yapabildiğini ancak şimdi ise bu rakamın 75 bin TL’ye çıkarıldığını anlattı. Kavçın buna bağlantılı olarak da sigorta ücretlerinin arttığını açıkladı.

185 bin zorunlu araç sigortası…

KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nden alınan bilgiye göre 185 bin araca zorunlu 3. Şahıs araç sigortası çıkarılırken, 65 bin araca ise Kasko sigorta çıkarıldı. Bunun karşılığında sigorta şirketlerine yansıyan kaza oranı da 65 bin oldu. 

Kavçın: 50 bin TL’nin üstü karşılanmıyordu

KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Kavçın geçmişte sigorta şirketlerinin kazalarda zararın 50 bin TL’sine kadar karşılayabildiğini ve bu nedenle 50 bin TL’nin üzerinde zarara yol açan kazaların birçoğunun mahkeme ile sonuçlandığını hatırlattı. Kavçın şu ifadeleri kullandı:

Örneğin 90 bin TL’lik zarara yol açan bir kaza olduğunda bunun 50 bin TL’sini sigorta şirketi karşılıyordu. Ancak geriye kalan 40 bin TL için mahkemeye gidiliyordu. Yasa gereği böyle olmak zorundaydı. Biz bu nedenle bakanlığa başvurduk ve bu orana artırıldı. Bu da ister istemez primlere de yansıdı.

“Hedef 112 bin 500 TL’ye çekmek”

Kavçın, yasa gereği sigorta şirketlerinin kazalarda zarar ödeme miktarlarının bir yıl içerisinde en fazla yüzde 50 artırılabileceğini söyledi ve bu nedenle bu yıl 50 bin TL’den 75 bin TL’ye çekebildiklerini anlattı. Hedefin bu rakamı 2016 yılı içerisinde 112 bin 500 TL çekmek olduğunu kaydeden Kavçın, arabaların değerlerinin artıp sigortaların kaza durumlarında zararın 50 bin TL’sini karşılamasının yetersiz kaldığını söyledi.

“Dünyanın en ucuz sigorta poliçesi KKTC’de"

Dünyanın en ucuz sigorta poliçelerinin KKTC’de olduğunu kaydeden Kavçın, Türkiye’deki sigorta primlerinin KKTC’dekinin yarısı kadar olmasına rağmen ücretlerin çok daha pahalı olduğuna dikkati çekti.

“AB yasaları ile uyumlu hale getirmeye çalışıyoruz”

Bu uygulama ile Avrupa Birliği’ndeki uygulamalarla ülkedeki uygulamaları ayni noktaya taşımaya çalıştıklarını anlatan Kavçın şu ifadeleri kullandı:

Ölüm ya da yaralanma durumunda 5 milyon Euro,’ya kadar ödeme yapılabilmesi Avrupa Birliği ile uyumlu bir noktadır. Biz Avrupa Birliği yasaları ile uyum için çalışıyoruz. Zaten 2016’da da ciddi bir prim artışı beklemiyoruz.