KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın her iki hükümet döneminde hazırlanan iki yasa arasında hiçbir fark olmadığını ifade etti. Devrim Barçın, devletin hayat pahalılığı artışlarını maaşlara yansıtmamasıyla uzun vadede çalışanların hem maaşlarından çaldığını, hem de emeklilik ikramiyelerinden çalmış olacağını söyledi.

1-196.jpg

Abbas Elmas
KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın hükümetin 2015 yılında hayat pahalılığının dondurulması kararını gazetemize değerlendirerek, CTP-DP hükümetinin göç yasasını ortadan kaldıracağı vaatlerinin tam tersine hareket ederek, çalışanların hem maaşlarından hem de ikramiyelerinden çaldığını açıkladı. 

2-206.jpg

UBP Hükümetinin 2011 yılında da Kamu Görevlileri Yasasında yer alan ve iki ayda bir hesaplanan hayatın pahalandığını 6 ayda bir maaşlara yansıtılacağı maddeyi bir yıl boyunca dondurduğunu ifade eden Devrim Barçın, o yıl içinde yüzde 14.72’lik olan hayat pahalılığının alınmadığını ve her çalışanın aylık 150 TL’lik maaş kaybına uğradıklarını söyledi.

CTP BG-DP UG Hükümetinin de şimdi yasa gücünde kararname çıkardığını ifade eden Barçın, UBP hükümetinin yaptığı yasa gücünde kararname ile cümlelerinin bile tamamen aynı olduğunu söyledi. 
Barçın, yayınlanan yasa gücünde kararnamede, hayat pahalılığının 2015 yılı için kaldırıldığı dışında hangi bareme ne kadar artış yapılacağı veya hayat pahalılığının eşit dağıtılacağı hakkında hiçbir ibarenin yer almadığını açıkladı. 

Sözlü olarak anlatıldı

Hukuksal olarak bakıldığında hayat pahalılığının 2015 yılı içi tamamen kaldırıldığını anlatan Devrim Barçın, Kamu Görevlileri Yasası’nda 25’inci maddenin dondurulması için kararname yapıldığını ancak, buradan devlete doğan mükellefiyeti nasıl yerine getireceği hakkında hiçbir açıklama yapılmadığını söyledi. 

KTAMS’ın yaptığı açıklamalar üzerine Maliye Bakanı Zerren Mungan ve Milletvekili Birikim Özgür’ün sözlü açıklamalar yaparak ödemelerin nasıl yapılacağı yönünde açıklamalar yapıldığını ifade eden Barçın, 2015 yılı içinde kamu çalışanlarının haklarını alamadıkları durumda yasal yola başvuracak hiçbir haklarının olmayacağını söyledi.

3-136.jpg

 Hayat pahalılığının maaşlara yansıtılmasının tamamen kaldırıldığını sözlerine ekleyen Devrim Barçın, “Hayat pahalılığı maaşlara eşit yansıtılacak” söylemlerinin “Göç Yasası” ve daha önceden işe alınanlar arasındaki maaş farkını kapatmayacağını kaydetti. 

Mağduriyet ortadan kalkmayacak

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun “Ben, Göç Yasası’nı ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıyorum” söyleminin bu uygulamayla yalanlandığını kaydeden Barçın, hayat pahalılığının maaş yüzdeliği olarak değil de eşit olarak dağıtılmasının maaşlar arasındaki uçurumu koruyacağını anlattı. Göç yasasıyla işe alınanların maaşlarıyla daha önceden işe başlayan kamu çalışanlarının maaş farklarının 975 TL olduğunu aktaran Devrim Barçın, hayat pahalılığının eşit olarak dağıtılmasının 975 TL’lik farkı koruyacağını, göç yasasından kaynaklanan mağduriyetin ortadan kaldırılmayacağını kaydetti.

Devrim Barçın, göç yasasının kaldırılmasındaki hedefin maaşlar arasındaki farkı ortadan kaldırmak olduğunu ifade ederek, Birkim Özgür’ün yaptığı açıklamada göç yasası altında çalışanlara ekstra 20 TL’lik artış yapılacağı söyleminin ise 20 TL’lik artışlarla maaşlar arasındaki farkın ancak 48 yılda kapanabileceğini söyledi. 

Milletvekilleri fedakarlık yaparsa…

Eşit dağıtılacak olan hayat pahalılığı oranının kişi başına yaklaşık 129 TL gibi bir artış yapılacağını kaydeden Barçın, daha önce yapılan artışlarda Milletvekillerinin zaten 500 TL’lik bir artış aldıklarını, milletvekillerinin 129 TL’lik artıştan fedakârlık yapmalarını, 6 aylık dönemde 88 bin 881 TL, bir yıllık bir periyotta ise 177 bin 762 TL gibi bir paranın ortada olacağını ve buradan tasarruf ettikleri parayla göç yasası altında çalışanların maaşına yansıtılabileceğini belirtti. 

Devrim Barçın, eğer göç yasası kaldırılmak isteniyorsa ilk önce tepedekilerinin maaşlarından başlanarak örnek olabileceklerini ifade ederek, bugün 138 müşavir olduğunu, onların maaşlarına yapılacak olan artışın 6 aylık 231 bin TL civarında olduğunu, bunun bir yılda da 462 bin TL civarında bir tasarruf yapılabileceğini ve bu tasarrufun da göç yasası altında çalışanlara katkı yapılabileceğini söyledi.

Alım gücü azalacak

Devletin üst kademelerindekilerin ancak artışlardan fedakârlık yaparak göç yasası altında çalışanların mağduriyetlerini ortadan kaldırabileceklerini aktaran Devrim Barçın, hayatın pahalandığı oranda insanların maaşlarına yansıtmamasının çalışanların alım gücünü düşürdüğünü söyledi. Bugün hayat pahalılığının bir artış olmadığını, insanların alım gücünü korumak için yapılan bir uygulama olduğunu, eğer bu hakkın insanların elinden alınması durumunda hayat pahalandığı oranda insanların alım gücünün azalacağını söyledi.

Anayasa’ya aykırı hareket

Öte yandan yasa gücünde kararname yapılabilmesi için ivedilik gereken ekonomik kaynak ayrılması gereken doğal afetler gibi sorunların yaşanması gerektiğini kaydeden Barçın, Başbakan’ın kendi söylemiyle anayasaya aykırı bir şekilde hareket ettiğini söylediğini belirtti. Devrim Barçın, Başbakan’ın “Biz bunu bir yıl önceden yapacağımızı söyledik” şeklindeki açıklamaların bu olayın ciddiyetinin olmadığını gösterdiğini ve anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Ödeme şekli nasıl olacak bildirilmedi

Yapılan yasa gücünde kararnamede belirtilmeyen 2014 yılının hayat pahalılığının ne şekilde ödeneceği Ocak ayında belirlenecek yönünde açıklamalar yapan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun ocak ayında çıkıp “ben bunu da ödemiyorum” diyebileceğini açıklayan Barçın, ödeme şeklinin nasıl olacağını Başbakan’ın bilmediğini söyledi.

Yayınlana yasa gücünde kararnamenin 25’inci madde kurallarında 1 Ocak 2015 tarihi ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında hayat pahalılığı artışı uygulanmaz ibaresinin yer aldığını ifade eden Barçın, kararnamede 2014 yılının hayat pahalılığı için bir ibareye yer verilmediğini ancak, hükümetin 2014 hayat pahalılığı artışlarını da gasp ederek mağduriyeti bir buçuk yıla çıkardığını belirtti. 

Devletin hayat pahalılığı artışlarını maaşlara yansıtmamasının uzun vadede çalışanların hem maaşlarından çaldığını, hem de emeklilik ikramiyelerinden çalmış olacağını aktaran Barçın, hayatın pahalandığı oranda insanlara artış yapılmamasının çalışanların yarınını çalarak ağızlarına bir parmak bal çalarak avuttuğunu söyledi.