Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’nun arıcılık ve balıkçılığın desteklenmesine yönelik karar ürettiğini belirterek, bu kapsamda sektörlere destek uygulanacağını duyurdu.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı basın ve halkla ilişkiler biriminden yapılan açıklamaya göre, 30 kovan ve üzeri arılı kovana sahip arıcılık işletmeleri ile ‘B’ sınıfı aktif balıkçı gemisi başına teşvik primi verilecek.

Teşviklerden yararlanmak isteyen üreticiler 1 Nisan’dan itibaren Hayvancılık Dairesi’ne başvuruda bulunabilecek.

Başvuruda bulunmayan ve daireden onay almayan üreticiler teşviklerden yararlanamayacak.

Buna göre Hayvancılık Dairesi, Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı 30 kovan ve üzeri arılı kovana sahip arıcılık işletmelerine işletme başına toplamda 3 bin TL’nin aşılmaması koşuluyla çeşitli miktar ve oranlarda teşvik primi verecek.

Gıda güvenliği açısından kullanımı sakıncalı galvaniz bal depolama, bal hasat ve benzeri arıcılık ekipmanlarının değiştirilmesi için de KDV hariç yüzde 50 oranında teşvik primi verilecek.

POLEN ÜRETİMİNİN ARTIRILMASI İÇİN TEŞVİK PRİMİ…

Polen üretiminin artırılması, arı hastalık ve zararlıları ile mücadelede ilaç kullanımı ve işgücünün azaltılması çerçevesinde tek tip polen tuzaklı modern kovan kullanımının teşvik edilmesi amacıyla da teşvik verilecek.

Polen tuzaklı yeni kovan veya dip tahtası alımı için yüzde 50 oranında teşvik primi sağlanacak.

Arı hastalık ve zararlıları ile mücadelede de ruhsatlı ilaç alımlarında KDV hariç fatura bedelinin yüzde 65’i teşvik primi çerçevesinde desteklenecek.

BALIKÇILARA YÖNELİK TEŞVİKLER…

1975 Balıkçı Gemileri (Tescil, Satış, Devir ve İpotek) Yasası altında kayıtlı ve aktif balıkçı gemisi başına 3 bin TL’yi aşmamak üzere çeşitli miktar ve oranlarda teşvik primi verilecek.

Buna göre can ve mal güvenliği açısından bulundurulması zorunlu olan telsiz ve gece ışıklı şamandıra kullanımlarında 5 watt çıkışlı telsiz alımlarına 200 TL, 25 watt çıkışlılara ise 450 TL teşvik primi sağlanacak.

Büyük gözlü misina ağ kullanımının yaygınlaştırılması amaçlarına yönelik uygulanacak teşvikler ise 18 mm’ye eşdeğer veya daha büyük göz açıklığına sahip iplik ağlar ile 42 mm’ye eşdeğer veya daha büyük göz açıklığına sahip misinadan mamül balık ağı ve gerekli donanım malzemeleri ve baragadi veya bunlar için gerekli donanım malzemelerini kapsayacak.

Bu çerçevede kişisel alımlar için  KDV hariç fatura bedelinin yüzde 50’si teşvik primi kapsamında olacak. Işıklı şamandıra alımlarına KDV hariç fatura bedelinin yüzde 100’ü oranında teşvik primi verilecek.

Öte yandan alımların arıcılık veya balıkçılık kooperatiflerinden yapılması durumunda yüzde 50 oranında uygulanan teşvik primleri yüzde 65 oranında uygulanacak.