Eniz Orakcıoğlu

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkan Arifoğlu, Onkoloji  hastanesi inşası ve donanımının devlete  14  ile 20 Milyon TL arasında bir rakama mal olmuşken,  özel hastanelere yapılan  sevkler için 70 Milyon TL civarında bir meblağın ödenmesinin üzücü olduğunu vurguladı.

Arifoğlu, sevkler için ödenen 70 Milyon TL ile devlet hastanelerinin  doktor, hemşire, alet, altyapı gibi eksikliklerinin giderilmesinin yanında, yeni hastane inşasının da mümkün olabileceği üzerinde durdu.

Kenan Arifoğlu, son dönemlerde özel hastanelere yapılan sevklerin en büyük nedeninin  ise hastanelerde yaşanan yer sıkıntısından kaynaklandığını belirterek, devlet hastanelerinin de günün koşullarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu, Sağlık Bakanlığının özel hastanelere ödediği sevk tutarlarının çok fazla olduğunu vurguladı. Arifoğlu, özel hastanelerden eksik hizmetleri satın almanın devlet için oldukça pahalıya patladığını vurgulayarak, “Bu sorunun en önemli ve kökten çözümü Genel Sağlık Sigortasıdır” dedi.

“Sevkler devlete pahalıya patlıyor”

 Arifoğlu, özel hastanelerden eksik hizmetleri satın almanın devlete  pahalıya patladığını vurgulayarak, “Dolayısıyla bu durum bize eksik hekim kadrolarını ve altyapıyı düzenlememiz gerektiğini gösteriyor. Ama bundan önce özel sektörü hesaba katarak orada çalışan hekimleri ve yatırımları da göz önünde bulundurarak atılması gereken en önemli adım Genel Sağlık Sigortasının  hayata geçmesidir” diye konuştu.

“İsteyen istediği doktora bakınsın”

Genel Sağlık Sigortasının, hastaya  doktor seçme hakkını tanıyacağını belirten Arifoğlu, “Tabi ki iş Genel Sağlık Sigortasını çıkarmakla bitmiyor, bu sistemin iyice denetlenmesi de önemli bir husustur ki, abartılı muayenelerin önüne geçilsin. Genel Sağlık Sigortası fonu denetlenmediği takdirde ise  bu fonunda batması büyük bir olasılıktır. Dolayısıyla bu kısır döngü bu şekilde kırılabilir” dedi.

“Onkoloji hastanesi bile 20 Milyon TL”

Sağlık Bakanlığına ayrılan bütçenin 132 Milyon TL olduğunun altını çizen Arifoğlu, “bu paranın yaklaşık 60-70 Milyon TL’si de yurtiçi sevklerine gitmektedir.  Onkoloji hastanesi bile 14 Milyon ile 20 Milyon TL arasında bir tutara inşa edilmişken,  70 Milyon TL civarında bir para ise sevklere gidiyor” şeklinde konuştu.

“Bu proje 1968 yılından bu yana sosyalizayon adı altında vardı”

Dr. Arifoğlu, Genel Sağlık Sigortası’nın 1968 yılından beri dile getirildiğini belirterek, “Kıbrıs meselesinden de eski olan bu durum zamanın doktorlarından Kaya Bekiroğlu, Sosyalizasyon adı altında bu projeyi sunmuş ve o günden bu güne kadar uygulamaya koymak için çaba sarf edilmemiştir. Kaldı ki biz 1968’den beri genel sağlık sigortasını konuşan bir ülkeyiz. Genel Sağlık sigortası, tüm ülkenin sağlık sistemini daha verimli ve daha kaliteli kılacağı gibi, işçiye, memura, emekliye de fayda sağlayacaktır. Sağlık sistemi böylelikle Genel Sağlık Sigortası fonu altında toplanarak, engelli ve ödeyemeyecek durumda olan vatandaşları da hesaba katarak işleme girer. Bu fonun da hayat bulması   için 300 Milyon TL civarında bir paraya ihtiyaç vardır” dedi.

“Hala 6 kişilik odalarda hasta bakıyoruz”

 Sağlık sisteminin düzeltilmesinin en önemli yolunun Genel Sağlık Sigortası olduğunu vurgulayan Arifoğlu, “Sevklere ödenen 70 Milyon TL ile hastanenin doktor, hemşire, alet, altyapı ve yeni hastane bile inşa etmek mümkün olabilirdi. Bugün yeni hastanelerin yapısı ile eski devlet hastaneleri arasında büyük farklar ve sıkıntılar var. Örneğin, yeni hastane sistemleri artık tek odalı sistemlerdir, ama biz hala  eski devlet hastanelerinde 6 kişilik odalarda hasta bakmaktayız. Halk ise özelde yapılan bu yatırımları görünce devlette de neden bu şekilde değil diye sorguluyor ve öğle olmasını istiyor ve bunu devletten de talep ediyor” şeklinde konuştu” diye konuştu.

“Sevkler yer hastanede yer yok diye yapılıyor”

“Son zamanlarda gerçekleşen sevklerin en önemli nedeninin  hastanede yer sıkıntısından  kaynaklanmaktadır” diyen Arifoğlu, “Bunların yanında doktor eksikliğinden dolayı da sevkler görülmektedir, ama en büyük oran yer olmamasından kaynaklıdır.  Doktor eksikliklerine gelince devlette tek bir uzman hekim varsa ve o hekimde istifa ederse, o alanla ilgili bir hasta geldiğinde sevk etmek zorunda kalınmaktadır. Bu sebeple doktor eksikliklerinin de giderilmesi önemlidir. Bu nedenle de Genel Sağlık Sigortasının geçmesi için ısrarcıyız ki herkes istediği doktora ister özelde, ister devlet de gidebilsin ve rekabet ortamı da oluşsun. Biz maalesef öyle bir ülkeyiz ki aile olarak bir tarla kardeşlere miras kaldığında bile, tarlayı pay edemediğimiz için o tarla kimseye yar olmamaktadır. Sağlık sistemi de bu duruma benzemektedir.”