TC Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Çipras'ın yaptığı bizden farklı değildir. Türkiye'de bir hükümet kurulduğunda, başbakan göreve başladığında geleneksel olarak ilk ziyaret ettiği ülke KKTC'dir” dedi.,

Arınç, Bakanlar Kurulunun ardından, açıklamada bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"İnsan hakları karnemiz pekiyi deyince, bazılarının üzüldüğünü gördüm"  ifadesini kullanan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"280 sorudan, sadece yüzde 5'ini reddetmiş olmakla Türkiye, yüzde 95'ini zaten uygulayan bir ülke olarak, insan hakları konusunda bize soru soran ülkelerin pek çoğundan çok daha iyi bir durumda. Peki niye bu reddettiğiniz ülkelerin tavsiyeleri var? Bir kısmı mecburen... Mesela Güney Kıbrıs bize soru yöneltiyor, bizim diplomatik ilişkimiz yok Güney Kıbrıs ile. Dinliyoruz ama diyoruz ki 'kusura bakmayın, sizi tanımadığımız için, sizin sorularınıza bizim cevap verme imkanımız yok.' Mısır, maksatlı sorular sordu. Ona da oturum içerisinde cevap verdik. Mısır'ın konuştuğunu bilmese bir insan, kendi ülkesinde olanları anlatıyor diyeceksiniz. Bugün 185 tane idam kararı vermiş olan Mısır, 'insan haklarını ihlal ediyor' diye Türkiye'den şikayet ederse adama gülerler. Bir kısmı Yunanistan'ın sorusuydu, Kıbrıs ile bağlantılı olarak. Sanıyorum 2-3 ülke de böyle Türkiye'nin uygulamak durumunda olmadığı bazı konuları tekrar tekrar ısıtıp, gündeme getiriyorlar, Türkiye'deki bazı örgütlerle paralel işbirliği yapmak suretiyle. Sorularına hiçbir şey demiyorum, herkes her şeyi sorabilir. Ama Türkiye'nin insan hakları karnesinde, sadece yüzde 5'lik şu veya bu sebeple kabul edemeyeceği bir engel varsa bunu da herkesin anlayışla karşılaması lazım."

ÇİPRAS

Arınç, bir gazetecinin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın ilk resmi ziyaretini yaptığı Kıbrıs Rum kesiminde, yeniden müzakerelerin başlamasına Barbaros gemisinin Türkiye tarafından geri çekilmesini koşulunu getirdiğini belirterek, "Bu konuya ilişkin bir görüşme oldu mu? Hükümet, geminin geri çekilmesini, müzakerelerin tekrar başlaması için düşünür mü" diye sordu.

Toplantıda konunun görüşülmediğini ancak konuyu haberlerden takip ettiklerini bildiren Arınç, şunları söyledi:

"Sayın Çipras'ın yaptığı bizden farklı değildir. Türkiye'de bir hükümet kurulduğunda, başbakan göreve başladığında geleneksel olarak ilk ziyaret ettiği ülke KKTC'dir. Daha sonra da Azerbaycan ziyaret edilir. Sayın Çipras da göreve başladıktan sonra bizim yaptığımızı yapmış, o da Güney Kıbrıs'ı ziyaret etmiş, o ziyaretinde de bazı sözler söylemiş. Bir defa biz müzakere masasındayız. Çözüme ulaşmak için bu masadan netice almak konusunda kararlıyız. Dolayısıyla iç politikaya yönelik söylenmiş sözler sebebiyle ayrıca bir yorumda bulunmaya, bir eleştiri getirmeye ihtiyaç duymuyoruz. Orada yaşayan Türk uyruklu insanlar var, bunlar adanın belli bir bölgesinde. Parlamentoları var, hükümetleri var, egemenlik hakları var. Adanın sahip olduğu bütün zenginliklerin adada yaşayan insanlara ortak olarak paydaş olduğu bilgisi de düşüncesi de var.

Türkiye Cumhuriyeti'nin adanın belli noktalarında, kendi hukuki düzenlemeleri içerisinde bir gemisini dolaştırması bazı aramalar yapması hem ulusal hem uluslararası hukuktan kaynaklanan bir gelişmedir. Buna yönelik eleştiriler vardır, hatta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sadece bu sebeple masadan kalkmıştır, bunu da ilan etmiştir. Bütün bunların Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerimizi bozacağı düşüncesinde değiliz. Ortak çözüm konusunda hem Türk hükümeti hem de KKTC hükümeti isteklidir, arzuludur. Adadaki gerçekleri dikkate alan bir çözümün bulunması için de yeni bir sürecin BM aracılığıyla başlamasına yardımcı olmaktadır. Bu ilk ziyaretlerde bu tür konuşmaların yapılması nasıl bizim tarafımızdan doğal karşılanıyorsa Yunanistan tarafından da yapılmasını doğal karşılamak lazım."