Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC ziyaretinde Ekonomik ve Mali Protokol üzerinde gözden geçirme yapıldığını belirterek, “Bazı konularda henüz gelişme az olmakla birlikte, bazı konularda ilerleme kaydedilmiştir. Bazı konularda da hükümet, siyasi irade olarak bunları gerçekleştireceğini bizlere açıkça ifade ediyor” dedi.

KKTC’de 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yakından takip edeceklerini, sonuçların ne anlama geleceğini inceleyeceklerini, ancak sonucu belirlemede yetkinin seçmende olduğunu da söyleyen Arınç, “Gönlümüzden bazı şeyler geçebilir. Ama bunları açık bir şekilde halkın hissedeceği şekilde yapmak bize yakışmaz” dedi.

Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi projesine değinirken de Arınç, “Su Yönetim Projesi üzerinde hükümetler arasında imzaladığımız sözleşmede hükümler var. Buna uygun bir kanun taslağı üzerinde Kıbrıs’la birlikte çalışıyoruz. Bu taslak netleşmek üzere” diye konuştu.

Arınç, iki günlük ziyareti çerçevesinde bugün BRTK HD kanalının yayına başlaması vesilesiyle programa katılarak, ziyaretini ve gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

“YARDIM VE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Arınç, BRT’nin son teknoloji HD teknolojisine kavuşmasından mutluluk duyduklarını, TRT’nin katkısıyla bu teknolojinin hayata geçirilmesinden memnun olduklarını belirtti. Arınç, TRT’ye de katkısından dolayı teşekkür etti.

Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkileri değerlendiren Arınç, Barış Harekatı’ndan sonra Kıbrıslı Türklere haksız ambargo ve izolasyonlar uygulandığını, Türkiye’nin anlaşmalardan doğan hakkını kullandığını ve kullanmaya devam edeceğini kaydetti.

Türk tarafının BM’nin yürüttüğü müzakerelerde hep yapıcı olduğunu, masadan kalkmadığını söyleyen Arınç, karşı tarafın her seferinde bir bahane bularak masadan kalktığını, yine bu durumla karşı karşıya kalındığını belirtti.

KKTC halkının yaşam kalitesinin artması, kalkınması, huzuru ve refahının yüksek olmasının amaçları arasında olduğunu vurgulayan Arınç, bunun sağlanması adına her türlü yardım ve işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan Ekonomik ve Mali Protokol ile ilgili yılda iki kez gözden geçirme yapıldığını anlatan Arınç, dün teknik heyetlerin yaptığı çalışmaları izlediğini, kapanış oturumuna katıldığını kaydetti.

Arınç, “Bazı konularda henüz gelişme az olmakla birlikte, bazı konularda ilerleme kaydedilmiştir. Bazı konularda da hükümet, siyasi irade olarak bunları gerçekleştireceğini bizlere açıkça ifade ediyor” dedi.

Birkaç konunun yasalaşmadığını, Meclis’te görüşme aşamasında olduğunu söyleyen Arınç, bazı konuların ise proje aşamasında olduğunu, bunların süratle teşvik edilmesi kanaatine vardıklarını, bunu rapor haline getirerek bildireceklerini kaydetti.

Temasları ile ilgili değerlendirmede bulunan Arınç, Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesinin yap işlet devret metodu ile sağlandığını, Türkiye’nin bu yöntem sayesinde kalkındığını ifade etti. Arınç, bu metodun başka sektörlerde de uygulanabileceğini belirtti.

Turizmin KKTC için önemli sektörlerden biri olduğuna işaret eden Arınç, sektör temsilcileri ile yaptığı toplantıda sorunlar ve çözümler üzerinde konuştuklarını, alınabilecek tedbirleri görüştüklerini kaydetti.

“SU PROJESİ DÜNAYA ÖRNEK OLACAK”

Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi projesine de değinen Arınç, projenin dünya için örnek teşkil edecek önemli bir proje olduğunu belirtti.

Arınç, projenin sona ulaşmakta olduğunu vurguladı.

Suyun Kıbrıs’taki dağılımının iyi yapılması gerektiğini, kayıp ve kaçak olamadan hükümetin, belediyelerin, halkın menfaatlerinin korunması gerektiğini belirten Arınç, şunları söyledi:

“Bunu sağlayabilecek bir Su Yönetim Projesi üzerinde esasen hükümetler arasında imzaladığımız sözleşmede hükümler var. Buna uygun bir kanun taslağı üzerinde Kıbrıs’la birlikte çalışıyoruz. Bu taslak da netleşmek üzere. Kanun çıktığı takdirde su dağıtımının da işletme hakkının bilinçli yapıldığı, kayıp kaçağın sıfırlandığı bir sistem içinde gerçekleşmesi gerekiyor. Bu konuda olumlu adımlar sona doğru geldi. Hazırlanan kanun taslağı Kuzey Kıbrıs’ın kendi kanun taslağı olarak gelecektir. Sözleşme imzalanırken bir taraftan da Meclis’te bu konu görüşülecektir. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek’in bu konuda güçlü iradesi vardır.”

Suyun Kıbrıs’ta stratejik bir konu olduğunu söyleyen Arınç, Güney Kıbrıs’ın da su ihtiyacı olduğunu bildiklerini, müzakereler iyi giderse ve talep olursa Güney Kıbrıs’ın da bu sudan istifade etmesinin sağlanabileceğini kaydetti.

“MÜZAKERELER KONUSUNDA UMUTLUYUM”

Arınç, Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlayacağı konusunda umutlu olduklarını da söyleyerek, KKTC ve Türkiye’nin hep bir adım önde olma ilkesi ile hareket ettiğini belirtti.

Yunanistan’daki yeni Başbakan ve hükümeti değerlendiren Arınç, “Hangi hükümet gelirse gelsin isteğimiz, ilişki ve işbirliğinin olumlu devam etmesidir. Yunanistan halkının tercihine saygı duyarız, iyi ilişkiler kurmak isteriz” dedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ”

KKTC’de 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili Türkiye’nin duruşunun ne olacağı sorusuna yanıt veren Arınç, “Türkiye’nin duruşu asil bir duruş olacak” dedi.

Seçimleri yakından takip edeceklerini, sonuçların ne anlama geleceğini inceleyeceklerini söyleyen Arınç, yetkinin seçmende olduğunu, herhangi bir etkide veya bir aday lehine davranışta bulunmanın mümkün olmadığını kaydetti. Arınç, Türkiye hükümetinin adaylardan birinin lehine davranışta bulunmalarının doğru olmayacağını söyledi. Seçmeni etkileyecek dış tesirlerden mümkün oldukça uzak kalacaklarını belirten Arınç, “Gönlümüzden bazı şeyler geçebilir. Ama bunları açık bir şekilde halkın hissedeceği şekilde yapmak bize yakışmaz” dedi.

Arınç, tüm adaylara başarılar diledi.