CTP-BG milletvekili ve Dış İlişkiler Sekreteri Armağan Candan, Strazburg’ta Avrupa Parlamentosu Sosyalist Demokrat Grup toplantısında ‘Kıbrıs’taki Çözüm Müzakerelerine İlişkin Son Durum’ konulu özel oturumda konuşma gerçekleştirdi. Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin gözlemci üye olduğu AP Sosyalist Demokrat Grup toplantısına grup başkanı Gianni Pittella başkanlık etti. CTP’nin talebiyle AP milletvekillerini Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla 15 Mayıs 2015 tarihinde iki lider arasında başlayan müzakere süreci hakkında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda farklı ülkelerden birçok AP milletvekili de söz alarak sürece destek belirtti.

KIBRISLI TÜRKLER ÇÖZÜM İRADELERİNİ BİR KEZ DAHA KANITLADI

Armağan Candan yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta iki taraf arasındaki çözüm görüşmelerinin yeniden başladığı bu dönemde AP’nin ikinci büyük grubu olan Sosyalist Demokrat Grup toplantısının Kıbrıs özel gündemi ile toplanmasını CTP olarak memnuniyetle karşıladıklarını ve Avrupa Birliği yetkililerinin süreci doğrudan Kıbrıslı Türklerin temsilcilerinden dinlemesinin önemini vurguladı. Kıbrıslı Türklerin federal çözüm yönündeki iradesini son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sn. Mustafa Akıncı’yı yüzde 60 oy ile seçerek bir kez daha kanıtladığını ifade eden Candan, Kıbrıs’taki liderlerin ayda en az iki, müzakere heyetlerinin ise sürekli görüşmeler gerçekleştirdiğini ve halihazırda ilerlemelerin elde edildiğini vurguladı.

KISA ZAMANDA ÇÖZÜME ULAŞMAK MÜMKÜN

İki liderin Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federal bir ortaklığa ulaşma vizyonunu teyit ettiklerini ifade eden Candan, iki kurucu devlet ve bir federal hükümetten oluşacak yeni yapının tek egemenliğe ve tek uluslararası kimliğe sahip olacağının altını çizdi. Müzakerelerin olumlu bir havada başlayıp devam ettiğini ifade eden Candan siyasi iradenin devamı halinde Kıbrıs’ta kısa zamanda kapsamlı çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu, iki liderin açıkladıkları güven yaratıcı önlemlerle de çözüm dinamiğinin desteklendiğini vurguladı.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER DESTEKLENİYOR

Güven yaratıcı önlemler çerçevesinde liderlerin iki yeni geçiş kapısı açılmasına, elektrik hatlarının birbirine bağlanmasına, GSM operatörlerinin işbirliği yapmasına, iki toplumlu kültür ve toplumsal cinsiyet eşitliği komitelerinin oluşturulmasına, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının desteklenmesine karar verdiklerine değinen Candan, ayrıca Kıbrıs Türk tarafının geçişlerdeki vize uygulamasını da kaldırdığını vurguladı.

ULUSLAR ARASI CAMİANIN SÜRECE İLGİSİ

Konuşmasında BM Genel Sekreteri Ban-ki Mun’un Kıbrıs Türk liderini New York’a davet edip görüşmesinin ve BMGS Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Brüksel’de Avrupa Birliği’nin en üst düzeydeki yetkilileri ile görüşmesinin uluslararası camianın sürece verdiği önemi gösterdiğini ifade eden Armağan Candan, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın Brüksel’e de davet edilip AB liderleri ile görüşmesinin çok önemli bir gösterge olacağını ifade etti.

DOĞAL KAYNAKLAR İŞBİRLİĞİ İMKANLARI YARATACAK

Kıbrıs adası etrafında bulunan doğal kaynakların Kıbrıs’taki her iki topluma da ait olduğunu ve çözüme ulaşılması halinde doğal gaz kaynaklarının çok daha hızlı ve etkin şekilde değerlendirilebileceğini anlatan Candan, çözümün Kıbrıs adasının ekonomik gelişmesinin ve Doğu Akdeniz’de yeni işbirliği imkanlarının önünü açacağını vurguladı.

TÜRKİYE SEÇİMLERİNİN KIBRIS’A YANSIMASI

Türkiye’de gerçekleştirilen seçimlerden sonra ortaya çıkacak yeni hükümet formüllerinin Kıbrıs’taki çözüm sürecine dönük olarak herhangi olumsuz bir etki yapmasını beklemediğini ifade eden Candan bütün kesimlerin adadaki tarafların varacağı yeni bir anlaşmaya saygılı olacağını vurguladı.

CANDAN AB’YE VERDİĞİ SÖZÜ HATIRLATTI

Konuşmasının son bölümünde AB’nin Annan Planı sonrasında Kıbrıslı Türklere dönük izolasyonların kaldırılmasına ilişkin taahhüdünü hatırlatan Candan, Kıbrıslı Türklerin AP’de temsiliyetinin sağlanması ve AP’de bekleyen doğrudan ticaret tüzüğünün ileri götürülmesi gerektiğini ifade etti. Armağan Candan sözlerini Kıbrıs’ta kalıcı çözüm için kaçırılmaması gereken bir fırsatın ortaya çıktığını, yakalanan bu yeni dinamiğin heba edilmesinin kimseye bir yarar getirmeyeceğini, bunun için de Kıbrıs Türk tarafının ve Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme en erken zamanda varılması için elinden gelen yapıcı katkıyı koymaya devam edeceğini ifade ederek tamamladı.

ap.jpg