Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Ulus Arpalıklı, Türkiye’den temin edilen bu suyu halkın ve belediyelerin yönetmesi gerektiğini kaydederek, “Biz BES olarak bu işin peşini bırakmayacağız. 28 belediyede örgütlü tüm sendikalarla birlikte çok sert ve şiddetli eylemler yapıp, halkın geleceğine sahip çıkmak için direneceğiz” dedi.

Tüm belediyelerdeki meclis üyelerine ve başkanlarına büyük görevler düştüğünü vurgulayan Arpalıklı, onların da dimdik bir duruş sergilemelerinin zaruri olduğunu, aksi takdirde tarihin onları yargılayacağını söyledi.

Arpalıklı, “Biz belediyelerimizi peşkeş çektirmeyeceğiz. Biz şehirlerimiz anahtarlarını ne Türkiye’ye ne de herhangi bir özel işletmeye teslim edeceğiz. Uyan ey halk, bu gidişe hep beraber dur diyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz. Boyun eğmek, razı gelmek zorunda değiliz. Hiçbir güç bizi buna mecbur edemez” ifadelerine yer verdi.

“ÖZELLEŞTİRME DEĞİL, TEKELLEŞME”

BES Başkanı Ulus Arpalıklı yaptığı açıklamada, bir süredir Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında su temini ve yönetimine ilişkin hükümetler arası bir anlaşma yapılacağının bilindiğini, sonunda bu anlaşmanın metninin belediyelerle ve basınla paylaşıldığını belirterek, “Bu bir özelleştirme değil, tekelleştirmedir” dedi.

Arpalıklı, KKTC’nin içme-kullanma suyu, zirai sulama suyu ve atık su arıtma suyunun özel bir işletmeye devredilmesinin, belirlenecek tek fiyat sistemiyle tüm yer altı kaynakları dahil halka özel şirket tarafından satılmaya çalışıldığını söyledi.

Bu anlaşmayla Kıbrıs Türk toplumunun egemenliğinin, kendi kendini yönetme iradesini, kendi geleceğiyle ilgili söz sahibi olma hakkının elinden alınmaya çalışıldığını savunan Arpalıklı, su yönetiminin anayasanın verdiği hakla belediyelerin olduğunu kaydetti.

“Bu uygulama adadaki bütün belediyelerin sonunu hazırlayacaktır” diyen Arpalıklı, belediyelerdeki suyla ilgili iş kollarının kapanmasının ve özel işletmeye devrinin hedeflendiğini belirtti.

Belediyelerin yıllarca su ve kanalizasyon altyapı sistemlerine yatırımlar yaptığını ve teknik donanımlarını sağlayarak kalifiye personellerini yetiştirdiğini söyleyen Arpalıklı, açıklamasına şöyle devam etti:

“Şimdi şirketin biri gelecek, tek kuruş ödemeden hatta bütün vergi, gümrük ve çalışma izinlerinden de muaf tutularak belediyelerin bu iş kollarını ve sahip olduğu mal varlıklarını ellerinden alacak. Belediye personellerinin geleceği karartılacak. KKTC Hükümeti de işletmenin önünü açacak tüm yasal düzenlemeleri gerçekleştirmekle mükellef olacak. Buna asla müsaade etmeyeceğiz.”

BES Başkanı Arpalıklı, belediyeler batırılırken özel işletmelerin zengin olacağını, sadece belediyelerin değil hayvancının, çiftçinin hatta tüm sektörlerin bu işten etkileneceğini belirterek, hem halkın, hem çiftçilerin yüksek su bedelleri ödemek zorunda bırakılacağını kaydetti.

Arpalıklı, daha su meselesi tartışılırken ilgili bakanın sırada elektrik yönetiminin devredilmesi olduğunun sinyallerini verdiğini de savundu.