Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında "E-Devlet projesine ilişkin işbirliği protokolü" ile "KKTC-TC PTT'leri arasında işbirliği anlayış muhtırası" imzalandı.

Türkiye ile KKTC Ulaştırma Bakanlıkları arasında imzalanan protokollerin imza töreninde; Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi'nin yıldönümü vesilesiyle hazırlanan pulların lansmanını da yapıldı.

Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst'ü ziyaret etti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığında bir araya gelen Dürüst ile Arslan, burada E-Devlet projesine ilişkin protokol ile PTT işbirliği anlayış muhtırasını imzaladı.

Mevkidaşlar, Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi'nin yıldönümü vesilesiyle hazırlanan pulların lansmanını da yaptı.

Bakan Ahmet Arslan'a Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ziyareti sırasında Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da eşlik etti. Arslan ziyareti dolayısıyla Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Anı Defteri’ni de imzaladı.

İki bakan burada ortak basın toplantısı düzenledi.

1476804142.jpg

DÜRÜST

Basın toplantısında ilk sözü alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Arslan'ın bugün ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KKTC'nin ilerlemek gelişmek zorunda olduğunu, bunu da Türkiye'nin katkıları ve desteğiyle yapabileceğine inanç belirtti.

Anavatan Türkiye'nin de hiçbir katkıyı KKTC'den esirgemediğini ve esirgemeyeceğini ifade eden Dürüst, 2016'da çok önemli projeleri başlattıklarını, ancak 2017'de de karayolları ve iletişim alanında Türkiye'nin koyacağı katkılarla projelerin devam edeceğini söyledi.

E-devlet projesinin ülke için "Dönüm noktası" olacağını ifade eden Dürüst, PTT posta hizmetleri protokolüyle de çağdaş bir donanım elde edileceğine dikkat çekti.

Ayrıca bu protokol ile çağı yakalama adına, eğitim adasında çok ciddi gelişimler elde edileceğini vurgulayan Dürüst, "2017 atılım yılı olacak" dedi.

Yarın Akıncılar yolunun temelinin atılacağını, ayrıca Ercan Havalimanı'nda yarın yeni terminal binasının temelini atacaklarını belirten Dürüst, "Türkiye devletinin desteğini her zaman almaya hazırız, bu yardımdan başkaları gibi gocunmayız. Bu destek halkın önünü açacak" ifadelerini kullandı.

1476804360.jpg

ARSLAN

Türkiye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, "kıymetli dostum" diye hitap ettiği Dürüst'e gösterdiği misafirliğe teşekkür etti ve KKTC'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

KKTC halkının Türkiyedeki kardeşleriyle yürek gönül birlikteliği olduğunu belirten Arslan, bakan Dürüst'ün Türkiyedeki köprü ve yol açılışlarına geldiğini, ayrıca 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine karşı verilen desteğe de teşekkür etti.

Birliktelik ve işbirliğinin önemine dikkat çeken Arslan, Türkiye'deki başarıların KKTC'ye aktarılması ve çok hızlı bir şekilde yol alınmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Arslan, "Bize bakanlar olarak büyük görev düşüyor, bu çerçevede bu büyük projeleri hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Sadece karayollarında değil her alanda bu sürecek" dedi.

Deniz hava ve karayollarında da yatırım ve desteklerin süreceğini, sadece karayollarına 123 milyon TL kaynak ayırdıklarını söyleyen Arslan, şimdiye dek 788 milyon TL harcama yaptıklarını, Kıbrıs Türk halkının refahını yükseltmek için de bu işbirliğini sürdüreceklerini kaydetti.

Bugün e-devlet ve PTT alanlarında imzalanan protokollerin önemine de işaret eden Arslan, Posta sürecinin elektronik alana taşınacağını, E-devlet konusunda da projelerin başlangıcı olacağını ifade ederek, belge yönetimi ile e-nüfus alanında hizmetlerin gelişeceğini belirtti.

Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binası temel atma töreninin de KKTC'nin havacılıkta kat ettiği yolu göstereceğine işaret eden Arslan, yap işlet devret modeli ile yapılacak terminal binasının özelleştirme değil kamu özel işbirliği içinde yürütüleceğine dikkat çekti.

Arslan, Kamu-özel sektör işbirliğinin önemli olduğunu, ilk dönem bazı sıkıntılar olabileceğini ancak yatırımın devlete kalacağını ve daha sonra işletmenin yine özelleştirilebileceğine işaret etti.

Terminal binasının 5 milyon yolcu kapasiteli olacağına işaret eden Arslan, Anavatan Türkiye olarak Her türlü desteğe her zaman hazır olduklarını vurguladı.

Karayolları ağının KKTC'de her yere bölünmüş yollarla bağlanması için çalıştıklarını, yarın yerinde gezip göreceklerini, bütün bu projeleri birlikte masaya yatırıp verimli bir çalışmayla başarılı işler ortaya çıkaracaklarına inanç belirten Arslan,  "KKTC'nin Devlet olarak daha güçlü ayakta durmasını önemsiyoruz. Güzel projeler gerçekleştireceğimize inanıyor, herkese misafirliğinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Basın toplantısının ardından imza törenine geçildi ve iki bakan işbirliği protokollerini imzaladı.

Dürüst imza töreninde yaptığı konuşmada, E-devlet projesinin ülkeyi her alanda hızlandıracağını ve teknolojik olarak önünü açacağını belirterek, her iki halka da hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Dürüst, PTT hizmetlerinin de en çağdaş yapıya kavuşacağına inanç belirterek, katkı koyan Başbakanlık ile Posta Dairesi ve Türkiye yetkililerine teşekkür etti.

Konuk bakan Arslan da, iki ülkenin işbirliğinin çok önemli olduğunu belirterek, "duayen" eski bakan Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'dan aldıkları bayrağı daha ileriye taşımak için çalışacaklarını vurguladı.

Arslan, "Büyük düşünmeli, büyük adımlar atmalı, cesaret göstermeliyiz. İşlerin üzerine cesaretle gideceğiz. E-devlet tecrübelerimizi KKTC ile paylaşacağız. Hızlı bir şekilde projeleri hayata geçireceğiz. Katkı koyan iki ülke yetkililerine de teşekkür ediyorum. KKTC'nin kaybedecek zamanı yok. Biz tecrübelerimizi hızlı bir şekilde KKTC'ye aktaracağız" diye konuştu.

Arslan, işbirliği protokollerinin iki ülke ve insanlarına hayırlı olması temennisinde de bulundu.

Arslan ile Dürüst, imza töreni ardından pul lansmanını yaptı ve pulları imzaladı.

1476808867.jpg

GEÇİTKÖY VE GİRNE ANTİK LİMANDA İNCELEME

İki bakan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndaki programın tamamlanmasının ardından Geçitköy Barajı ile Girne Antik Limanı da ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

ARSLAN VE DÜRÜST ARASTAYI GEZDİ

Bu arada Ercan Havalimanı’nda bugün Kemal Dürüst tarafından karşılanan Ahmet Arslan, KKTC'deki temaslarına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı ziyaret ederek başladı.

Arslan bu ziyaretin ardından Dürüst ile birlikte Arastayı gezdi, Mevlevi Tekkesi, Dr. Fazıl Küçük Müzesi ile Büyük Hanı ziyaret etti ve Kemal Dürüst'ün Lefkoşada Golden Tulip Otel’de onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

1476804436.jpg

1476804437.jpg

1476804439.jpg

1476804440.jpg

1476807592.jpg

1476807593.jpg

1476808868.jpg