“Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile güvence altına aldığı temel haklardan biri olan Basın Özgürlüğü, çağdaş ülkelerle birlikte ülkemizde de kutlanmaktadır. Evrensel olarak Birleşmiş Milletler beyannamelerinde, yerelde ise anayasamız halk adına düşünce özgürlüğünü kullanan basının özgürlüğünü garanti altına alınmıştır.

Temelinde düşünceye özgürlük yaklaşımı yer alan basın özgürlüğü, demokrasinin gereklerinden biridir. Basın mensuplarının halk adına üstlendikleri düşünceyi ve bilgiyi yayma görevi, kısıtlama ve engellemeyle karşılaşmadan aydınlatma ve bilgilendirme şeklinde yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında insanımızın da sahip olduğu demokrasi kültürüyle birlikte farklı fikirlerin seslendirilmesi ve fikirsel üretimin ülke yararına kullanılması doğru olandır.

Halk adına bilgi alma ve bilgi verme görevini anlatan “Basın özgürlüğü”, sadece bir slogandan ibaret olmamalıdır. Dünyanın belli başlı yerlerine göre ülkemizde daha demokratik bir ortam bulunmaktadır. Ancak tüm çabalara rağmen meslek icrasında basın özgürlüğünün önünde engeller mevcuttur. Basın mensuplarının halk adına üstlendikleri, düşünceyi yayma görevini, hiçbir engellemeyle karşılaşmadan yerine getirilmesi için ekonomik özgürlüğe sahip olması gerekmektedir. Hem basın kuruluşlarının ekonomik olarak gelişmesi, hem de bireyler olarak basın mensuplarının yaşam kalitesinin yükseltilmesi, basın özgürlüğü için çok önemlidir.

Bu anlamlı günde, Kıbrıs Türk Basını’nın “Dünya Basın Özgürlüğü Günü”nü kutlar, her basın kuruluşunun basın meslek ilkeleri çerçevesine, özgürlüklerin  hiçbir zaman kısıtlanmayacağı şartlarda faaliyet göstermesini dilerim.

Kamuoyuna saygılarımla.”