Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, belediyenin mali durumuyla ilgili kendisine yöneltilen suçlamaların yersiz olduğunu, bugüne kadar enkaz edebiyatı yapmasa da belediyeyi devraldığındaki tablonun pek de iç açıcı olmadığını söyledi. Arter, belediyeyi tarihinin en büyük borcuyla devraldığını kaydetti.

İsmail Arter, istihdamlar yaptığı yönündeki eleştirilere de yanıt vererek, göreve geldiği günden itibaren verimli çalışmayı önde tuttuğunu, kimseyi oy verdiği partiye göre değerlendirmediğini, bir önceki belediye başkanı Oktay Kayalp döneminde işe alınanlara asla baskı yapmadığını ifade etti. Arter, “Düzgün çalışsınlar, kime oy vermek isterlerse versinler” dedi.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, KIBRIS TV’de, “Serhat İncirli ile Kıbrıs’ta Bugün” programına katılarak, soruları cevaplandırdı:

“Daha ilk gün karşımda karşılıksız çek buldum”

İsmail Arter, Haziran 2014’te göreve geldiğini anımsatarak, bugüne kadar nasıl bir belediye devraldığını çok dillendirmediğini ve “Enkaz devraldım” edebiyatından uzak durduğunu kaydetti.

Arter,  daha göreve geldiği ilk gün Limasol Bankası tarafından arandığını ve eski belediye başkanı döneminde Uçanok Şirketi’ne 1 milyon 600 bin TL’lik karşılıksız çek yazıldığının bildirildiğini söyledi.  Bugüne kadar bunu açıklamadığını ancak artık bazı şeylerin konuşulması gerektiğini belirten Arter, ilgili şirketi çağırarak mevcut çeki iptal ettiklerini ve bunun yerine kendilerine üç ayrı çek yazdıklarını anlattı. “Göreve böyle başladım. Bugüne kadar bunları söylemedim” diyen Arter, akabinde muhasebeden belediyenin mali durumuyla ilgili bilgi istediğini ve 13 milyon 660 bin TL’lik bir borçla karşılaştığını belirtti. Arter, “Tarihinde böyle bir borç görülmedi” diyerek,  şimdi bazı kişilerin bu borcun 17 milyon olduğu eleştirisi yaptığını anımsattı. Arter, belediyenin borçları konusunda şu açıklamaları yaptı:

“Belediyenin Elektrik Kurumu’na bir borcu daha görünüyor. Belediyenin muhasebeye yansımayan,  2-3 milyon TL civarında bir rakam daha borcu var ve artı faizleri. Mağusa’da herkesin bildiği sulu çemberde su bile akmıyor. Sayacın borcu 1 milyon TL’ye yakın bir rakam. Bunlar bizim muhasebeye girmeyen rakamlar. Ben göreve geldiğimde Sayıştay Başkanlığı’na yazı yazdım, denetleme için. Ne devraldığımı bileyim diye. Denetlenmek emniyettir. Beni de denetlesinler. Önceki gün Sayıştay Başkanlığı’ndan geldiler. Elektrik borçlarıyla ilgili yazı yazmamı istediler. Yazıyı yazdım. Bu 13 milyon 660 bin TL’lik borcun içinde 3 milyon civarında yazılmış ama esnafa ve iş adamlarına verilmemiş bekleyen bozulmamış çekler var. 3 milyon civarında Limasol Bankası’nda hesap var. Artı elektrik borcu yapılandırılanlar. Bir önceki dönemde mart ayında Vakıflardan borçlandıran 3 milyon TL var. Seçimden tam üç ay önce. Bu borcu ben bir buçuk yıl içinde 11 milyona indirdim. Arada üç milyon TL de biz almıştık. Şu an belediyenin borcu 11 milyon TL. Bunun içinde yine esnaf ve iş adamlarına vereceğimiz para var. Bunu bekletmemek adına ve overdraft sıfırlamak adına 10 milyon borç istedik.”

“Düzgün çalışsınlar, oylarını kime isterlerse versinler”

İsmail Arter,  istihdam konusunda kendisine yapılan eleştirilere de yanıt verdi ve göreve gediğinde 20 yıllık belediye kadrosu bulduğunu, seçimde kime oy verip vermediklerine bakmaksızın düzgün herkesle çalıştığını ifade etti.  Belediyedeki şube amirlerinin uzun yıllar Oktay Kayalp’ın ekibinde çalışan kişiler olduğuna vurgu yaparak,  “Bu arkadaşlara hiçbir zaman görev değişikliği ve baskı yapmadık” dedi

Arter, son borçlanmayla ilgili, meclise götürdüğü konuya ilişkin mali işler amirinin sunum yaptığını, diğer meclis üyeleri evet derken orada hayır demelerini anlamadığını söyledi.  “Ya adı muhalefet olsun diye hayır dediler ya da anlamadılar. Ben bundan çok rahatsız oldum. Oybirliği ile karar geçsin istedim” diye konuşan Arter,  ayrıca şunları kaydetti:

“Belediye personelinin siyasi görüşüne bakmaksızın ben bunu yapıyorum. Bana mesai saatleri içinde düzgün çalışsınlar,  oylarını kime isterlerse versinler. Ben bu konuda eleştiri bile alıyorum. Beni istihdamlarla eleştiriyorlar. Bugüne kadar biz 56 geçici işçi alımı yaptık. Şu anda bu rakam 49’dur. Güvendiğim ve o işi yapabilecek arkadaşları işe aldım. Örneğin eskiden MAGEM vardı, Sakarya bölgesinde oradan ayrıldılar.  Orada görev yapan üç arkadaş vardı, Oktay Bey’in aldığı ve belediye personeli değillerdi.  Bu üç kişiyi de biz işe aldık. Atabilirdim ama yapmadım.”

Su olayı, komplo mu?

İsmail Arter, devam eden su sorunuyla ilgili soruları da yanıtladı ve Gazimağusa’nın su ihtiyacının günde dokuz bin ton olduğunu,  bunun beş bin tonunun Güzelyurt bölgesinden, dört bin tonunun da denizden arıtma tesisinden geldiğini belirtti. Arter, 18 Kasım itibariyle Güzelyurt’tan gelen suda düşüş olduğu ve rakamın iki bin tonlara düştüğünü söyledi. Arter, şöyle konuştu:

“Sebebini bir türlü bilemedik. Yaz çıkışı denizdeki arıtmanın birkaç ünitesi bakıma alınacaktı. Kasım’da yaptılar. Bakımdan dolayı gelen sunun tonajı düştü. Bakıma girdiği gün Güzelyurt’tan gelen suyun da sebebi bilinmeyen bir şekilde azalması, ‘komplo teorisi’ dedirtiyor. Bunu söyleyenler var, ben su istiyorum. Halk su istiyor. Bakanlık daha bir cevap bile veremiyor. Bakım tamamlandı ama hala bekliyoruz. Gazimağusa halkı bir cevap bekliyor.”