Mağusa Belediye başkanı İsmail Arter, görev süresinin tamamlanması ile birlikte, Mağusa Belediye Başkanlığı’na yeniden aday olacağını söyledi. Arter, Mağusa’ya ve Mağusalıya hizmet etmeyi sevdiğini belirterek, hendek ve Perşembe Pazarı projelerinin kısa sürede tamamlanmasını beklediği projeler olduğunu belirtti.

Mağusa Kaleiçi’nin gelişmesi için tüm kesimlerle işbirliği halinde olduğunu vurgulayan Arter, bu alandaki gelişmeleri ciddi anlamda önemsediğini söyledi.

Derinya Kapısı’nın açılması için çalışmaları yakından takip ettiklerini anlatan Arter, gerektiği anda belediye olarak devreye gireceklerini vurguladı.

Arter, Mağusa’nın en büyük sorununun kanalizasyon olduğunu belirterek, sorunun hukuki boyutu nedeniyle adım atmakta zorlandıklarını ifade etti. 

Arter, uluslararası bir karikatür yarışması ile şehrin simgesi, “garga”nın ölümsüzleştirilmesini planladıklarını belirtti.

Soru: Önce biraz kendinizden bahseder misiniz?

Arter: 1974 yılından itibaren Mağusa’da yaşıyorum, liseyi de burda bitirdim, Namık Kemal Lisesi’nden mezun oldum, üniversite tahsil yıllarından sonra da yeniden buraya dönerek çalışmaya başladım, ziraat mühendisi olduğum için uzun süre Tarım Bakanlığı’nda çalıştım, daha sonra 1990 yılı itibarı ile  Çevre Koruma Dairesi kurulduğunda oraya girdim, orada mühensis olarak çalışırken 1997 ile 1999 yılları arasında, aynı bakanlık çatısı altında olduğu için Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde idare amiri olarka görev aldım.

Soru: Mağusalılarla içiçesiniz, sosyal yaşamınızda neler yapıyorsunuz?

Arter: Spor olarak yaz aylarında deniz, diğer zamanlarda yürüyüş yaparım, Ziraat mühendisi olmanın verdiği bir avantaj ile doğa ile içiçeyim, ağaçlar ile sıkı fıkıyım.

Soru: 2 Yıldır görevdesiniz, yeniden aday olacak mısınız?

Arter: Tabii ki. Mağusa’ya hizmete devam etmek arzum sürüyor.

Soru: 2 büyük projeniz olan Hendek ve Pazar projelerinizden biraz bahseder misiniz?

Arter: Seçim öncesi teknik arkadaşlarla konuştuğumuz bazı projeler vardı. Tek başına karar vermeyi sevmem, önce araştırma yaparım, dolayısı ile arkadaşlarla istişare ederek 29 proje ile seçime girdim. Bilirsiniz ki projelerde finansman gerektirir. Bizim projelerimizin finans kaynağı T.C Yardım Heyetidir.

Bu 29 proje arasında hendek ve Perşembe Pazarı projesi de yer almaktaydı. 

T.C Yardım Heyeti’nin sağladığı finans ile bu iki projeyi hayata geçirdik. Hendek projesi  şehrin kültürel ve tarihi potansiyeline katkı yapacağına inandığımız proje.

Bildiğiniz gibi Mağusa Suriçi canlanma planları 2004 yılından bu güne kadar konuşuluyor. Zamanında gerekli çalışmalar başlatılmasına rağmen pek ilerleme sağlanamadı.

Hep konuşuldu, üzerinde çok fikir söylendi  ancak ilerleme sağlanamadı, bu yüzden hendek projesi büyük bir heyecan ile bekleniyor. Hendek projesi de Perşembe Pazarı ğrojesi’de önümüzdeki Temmuz ayı itibarı ile bitecek.

14572524_990278831094661_1858803864_o.jpg

Hendek projesi şehrin turizme kazandırılmasını sağlayacak. Perşembe pazarı çok büyük bir ihtiyaçtı, insanımızın her Perşembe akın ettiği, esnafımızın ekonomik olarak kazanç sağladığı bir yerdi.

Alt yapısının tamamlanması ve üstünün kapatılması ile hem güneşten hemde yağmurdan insanlarımızın etkilenmeyeceği ve şehre yakışan bir Perşembe Pazarı olacak.

Soru: Suriçi ile ilgili herhangi bir projeniz var mı?

Arter: Suriçinin canlandırılması turizme daha fazla sunulması anlamında, hem Turizm bakanlığı ile, hem bu işi yürüten Turizm örgütleri ile, tur operatörleri ile ve esnaf ile istişare halideyiz. İstiklal Caddesi’nin trafiğe kapanması tartışılır hale gelmişti. Şimdi bu kararın doğruluğu tartışılmaya başlandı.

Biz az önce söylediğim gibi istişare içerisindeyiz, suıriçinin canlandırılması çalışmaları kapsamında Othello Parkı’nı düzenledik, Shakespeare büstünü açtık. Bir grup arkadaşı inceleme maksatlı  Malta’ya gönderdik. Bazı eğitim çalışmaları yaptık ancak bunlar yeterli değildir, süreklilik gerekiyor.

Soru: Othello-Shakespeare tiyatrolarında sanatsal etkinlikler için proje talebi geldi mi?

Arter: Biz zaten onu programlıyoruz. Othello Kalesi Eski Eserler Dairesi’ne aittir. Ancak şunu söyleyim önümüzdeki günlerde orada etkinlikler düzenlenecek.

Soru: Gündemde Derinya kapısının açılması var. Sizin gündeminizde bir hazırlık veya çevre düzenlemesi gibi desteğiniz olacak mı?

Arter: Yolun açılması ile ilgili ilgili idari ve siyasi kararın verilmesi ile beraber biz de bölgeye davet edildik. Daha sonra yolun yapımı ve genişletilmesi ile ilgili çalışma başlatıldı.

Şu ana kadar bizim dışımızda gelişti ancak bizi ilgilendiren noktaya gelindiği zaman bizde desteklerimizle sürece dahil olacağız.

14672624_990278811094663_1422233308_o.jpg

Soru: Sahil projesine bazı çevreler, özellikle çevre örgütleri karşı çıktı, bu durumda yeni yol planınız nedir?

Arter: Bildiğiniz gibi Mağusa’nın sırtı denize dönüktür. Biz bu yönde çalışma yaptık. Öncelikli olarak Derinya plajını açmayı hedefliyorduk, ancak istenilen ilerlemeyi sağlayamadığımız için Silver Beach plajında düzenlemiş olduk.

Halkımızdan da büyük bir memnuniyet aldık. Bizim prensiplerimiz arasında şu vardır, kullanarak koruma, başı boş bırakılarak bir bölgeyi koruyamazsınız.

Çevre Koruma Dairesi’nde çalıştığım yıllarda 1995-96 yıllarında uluslararası sulak alanlar sempozyumuna o zamanki müdürmüz Mehmet Ali Çelik ile katılmıştım. Kıbrıs’ta sulak alan tanımı henüz yoktu. Konferanstan geldikten sonra bana sulak alanlar tüzüğünün yapılması görevi verildi. Aylarla günlerce bu konuda çalıştım ve sulak alanları tespit ettim. Bu bölge de onlardan biriydi. Mağusa Belediyesi’nin mimarlarının mühendislerinin üzerinde çalıştığı bir projeydi. Tabi Çevre Dairesi ile istişare halinde çalışılan projeydi.

Plajın gerisinde yapılan bu yola konulan tepkiyi ben anlamlandıramadım. Daha da eski yıllarda özellikle büfenin bulunduğu yerde de beton var. Bizden önceki dönem olmuştu, park yeri de topraktı sonradan asfaltlandı, o zaman neden tepki konmadı?

Bana sorarsanız onlar da yanlış mıydı, hayır doğruydu. Ama bu yapılan iş de doğrudur.  Çevre Dairesi ile yeniden yapılan toplantıda geri kalan kısmının ahşap olması gündeme geldi.

Oradaki mevcut su birikintisinin deniz ile bağlantısı yıllar önce kesildi. Biz ortak çalışmaya açığız. Çanakkale Göleti ile ilgili de çalışmalar var. Biz herkesin görüşlerine açığız, fikirlerle gerekirse dosyalar ile gelsinler biz her zaman ortak çalışmaya açığız.

Alın teri ile çalıştığımız sırada ortada kimse yoktu, ancak çalışma başladığı anda tepki gösterildi. Bu hoş bir şey değildir

Turizm geçiş kapısı olarak düşündüğümüz Akyar Sınır Kapısını da düzenleyerek, hem peyzajı hem de çevre düzenlemesini, düzenli temizliğini yaptık.  Bu yıl onaylanan projelerimiz birincisi İsmet İnönü Bulvarı düzenleme projesi, diğeri de Maraş bölgesindeki tüm yolların tamamının yapılması.

Soru: Sizce Mağusa’nın en büyük sorunu nedir?

Arter: Mağusa’nın en büyük sorunu geçmişten gelen ve halen daha köklü çözümüne ulaşamadığımız kanalizasyon sorunudur. Bu sorunun parasal boyutudur,  vatandaşın su faturalarına yansıyarak çözülebilir, ancak uzun yıllar istenilen şekilde sonuçlandırılamaması,  Avrupa Birliği’nin finanse ettiği bir proje olduğu için, bazı anlaşmazlıklar nedeni ile  müteahhit firma ile mahkemeye sürüklenmesi ve bazı teknik konular nedeni ile soruna köklü bir çözüm bulunmaması ne yazıkki Mağusa’nın en büyük sorunu.

Soru: En özel, öncelikli projeniz nedir?

Arter: Laguna Çevre Düzenlemesi en öncelikli projelerimiz arasındadır. Tramvay Projesi bildiğiniz gibi çok konuşulan, aynı zamanda eleştirilen ancak yapımını sabırsızlıkla bekleyenlerin olduğu bir proje. Şehrimizde ülkemizin en büyük üniversitesi DAÜ var. 20 binin üzerinde öğrenci Mağusa’da.

İstanbul Teknik Üniversitesi yine şehrimizin merkezindedir, diğer iki üniversite de yolda. Mağusa üniversiteler şehri de olarak anılmaktadır.

Mağusa’nın  turistik tarihi bir şekil özelliği vardır ancak buna  bir özellik daha eklendi. Maraş bölgesi seracılıkta sebze üretiminde  ülkenin %70’ini tutmaktadır. Şehrin dengeli büyümesini sağlamaktadır.

Soru: Mağusalıların, Mağusa’ya bir garga heykeli talebi vardır. Bu konu ile ilgili çalışmanız var mı?

Arter: Bu konu ile ilgili sanatçı arkadaşlarla konuştuk, gündemimizdedir. Ancak bunun öncesinde sanat çevreleri ile yaptığımız görüşmede, bir uluslararası karikatür yarışmasında, bir altın Garga gibi isimlendirileceği, resimleneceği bir konsept düşünülmektedir.

Soru: Anıt Gazinosu hakkında bir çalışmanız var mı?

Arter: Anıt gazinosu uzun yıllar kullanılamadı. Bana gelen raporlara göre tavanında statik bir problem var. Süratle surlara da uygun mimari olarak inşa edip kullanacağız.

Soru: Çocukların bayramlarda gidebileceği bir lunapark yoktur, bu konuda çalışmanız var mı?

Arter: Bizim festivallerimiz belirli günlerde olur, bir de bayramlarda organize olunursa lunapark kurulur. Bizim düşüncemiz kalıcı bir eğlence merkezi, üzerinde düşündüğümüz bir iki yer vardır.

Soru: Kıbrıs sorununda gelinen nokta hakkındaki düşünceleriniz nelerdir

Arter: Gördüğümüz kadarı ile çok iddialı bir süreçteyiz. Kendi kişisel görüşüm toplumlar henüz o noktada değildir.

İki liderin görüşmesinden umut verici açıklamalar vardır ancak bunlar çok uzun sürmüyor.

New York’a gidilmeden var olan umutlar dönüşte o nokta da değildi.

2017 yılında referandum olacağından bahsediliyor, ancak insanlarda o heyecan yok. Aslında bilgi de yok. Halkın bilgili olmadığı bir referandumdan sağlıklı sonuç çıkmaz.