Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmanın bu konuyu herkesin yaşam tarzı olarak benimsemesiyle mümkün olabileceği ilkesiyle hareket eden Gazimağusa Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü tüm güne yaydığı etkinlik programıyla kutladı.  Gazimağusa Belediyesi engelli vatandaşlarımızın rahatça dolaşabileceği yaya güvenliği sağlanmış kaldırımlar ve kamu alanları yaparak Engelli Dostu bir Mağusa yaratmak ve bu konudaki farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Etkinliklerde izleyenlere tüm yılın en anlamlı gösterilerini sunan İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi ve Özel Eğitim Merkezi öğrencileri farklı gereksinimleri ve durumları olsa da çok özel olduklarını ve enerjileriyle engelleri aştıklarını gösterdiler.

Sabah saatlerinde Özel Eğitim Merkezi öğrencilerinin Belediye Başkanı İsmail Arter’i ziyaret etmesiyle başlayan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programı Gazimağusa Belediyesi Atatürk Kreş ve Anaokulu öğrencilerinin saat 09:00’da öğretmenleri ve Belediye Başkanı İsmail Arter’in eşliğinde Namık Kemal Meydanı’nda broşür dağıtmasıyla devam etti.

Özel Eğitim Merkezi’nin Belediye Başkanı İsmail Arter’i ziyaretinde Merve Turan isimli öğrenci başkanlık makamına oturarak günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Turan, seramik, ahşap, boya ve dikiş atölyelerinin olduğunu ancak spor salonu ve beden eğitimi öğretmeni, müzik odası ve müzik öğretmeni, yaşam evlerinin olmadığını, parklarının engelsiz park olarak düzenlenmesi gerektiğini, ayrıca özel eğitim yasasının olmadığını, kamu alanlarının kendilerine uygun yapılması gerektiğini anlattı. Özel Eğitim Merkezi Sorumlusu Emirali Evcimen ziyaretteki konuşmasında, KKTC’deki tarihsel sürece baktığında özel gereksinimi olan bireylerin ilk kez resmi bir makam tarafından kabul edildiğini, hem bu açıdan hem okullarına yaptığı katkılardan dolayı Belediye Başkanı Arter’e teşekkür ederek, öğrencilere gereken eğitimin verilmesi için desteğin önemli olduğunu belirtti. Çocuklara eğitim verirken kendilerini zorlayan şeyin duyarsız kişiler olduğuna dikkat çeken Evcimen, belediye ile el birliğinde çalışarak tüm engelleri kaldırabileceklerini söyledi.

 

Saat 15:00’dan itibarten ise Buğday Camii’nde yer alan program DAÜ PDR Öğrencisi İnci Genç’in şiiriyle başlayarak, ardından Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in konuşması, Menil Çelebi, Orkun Bozkurt, Emirali Evcimen ve Hakan Dinçyürek’in konuşmacı olduğu Engelliler Günü Paneli, Orkun Bozkurt’un ve Şirin Zaferyıldızı’nın şiir dinletisi, Sümeyye Ekinci’nin piano dinletisi, Özel Eğitim Merkezi Dans Grubu’nun  gösterisi, İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nin tiyatro oyunu ve  Emirali Evcimen’in Özel Eğitim Merkezi’ni tanıtımı yer aldı.

Programın sonunda Basın Empati Ödülleri Etkinliği’nde Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter,  Kıbrıs Türk basını ve medyasında görev yapan basın mensuplarına günün anısına “Basın Empati Ödülü”verdi.

Arter: “Özel Eğitim Merkezi gibi kurumlara ne kadar teşekkür etsek azdır, onlara her türlü desteği vermeye devam edeceğiz”

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter etkinliklerde yaptığı konuşmada,

 “Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak, ancak bu konuyu herkesin yaşam tarzı olarak benimsemesiyle mümkündür.”diyerek, toplumumuzda farklı ihtiyaçları olanları da düşünmemiz ve çevremizi de bu yönde bilinçlendirmemiz gerektiğine dikkat çekerek, bu konuda yeterli düzeyde olmadığımızı, herkes gibi yerel yönetim olarak kendilerine de görevler düştüğünü bu bilinçle görev yaptığını söyledi. Özel Eğitim Merkezi gibi kurumların zor şartlarda kutsal bir görev üstlendiğini ifade eden Arter, onlara ne kadar teşekkür etsek azdır, onlara her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Arter, ülkenin fiziki şartlarının, kentsel tasarımlarının, kamu alanlarının engelliler için yetersiz olduğu, bu konuda atılması gereken adımların olduğu farkındalığı ile hareket ettiklerini,  hem idari hem fiziki anlamda sorumlulukları olduğunu, kenti farklı durumda olan vatandaşlara göre dizayn edecek çalışmalar yaptıklarını, hem fiziki hem idari almada sorumlulukları olduğunu söyledi. Gazimağusa’nın plajlarını bu amaçla yeniden düzenlediklerini, çocuk parklarını her çocuğun ulaşabileceği ve eğlenebileceği parklar olarak dizayn edeceklerini, halen yaptıkları 1 km‘lik kalırım inşasını standartlara uygun yaptıklarını, çalışmaları Mimarlar Odası’nın Engelli Standartları Kitapçığına göre yürüttüklerini kaydetti. 3 Aralık için birçok konuşmalar ve açıklamalar yapıldığını ifade den Arter, “bunların ötesinde herkes üzerine düşeni yaparak farklı olan vatandaşlarımızı toplumda farklılıklarını hissettirmeden yaşamalarını sağlamalıyız.” diye konuştu. Organizasyonun yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, gereken mesajların devlete ve herkese ulaşmasını diledi.