Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, sulak alanda doğa tahribatına yol açtığı gerekçesiyle eleştirilen Glapsides Projesi’nin sırf  muhalefet olsun diye eleştirildiğini,  projeyi yapan kadrosuna güvendiğini kaydetti.

“DEVLET KURUMLARIYLA İSTİŞARE HALİNDE…”

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter yaptığı yazılı açıklamada, projenin ilgili devlet kurumları ile istişare içinde belediyenin tecrübeli mimar ve mühendisleri tarafından hazırladığını ifade ederek, eleştiri yapanların belediye ile diyalog kurmaktan kaçındığını kaydetti.

Dünyanın hızlı bir şekilde değiştiğini, Gazimağusa’nın da değişmesi için gerekli olan adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Arter, Glapsides Plajı Düzenleme Projesi’nin de yıllarca konuşulan ve seçim bildirgesinde de yer alan önemli bir proje olduğunu ifade etti.

"GÖNÜL ARZU EDERDİ Kİ BİZE SORSUNLAR”

İlgili devlet daireleri ile sürekli temas halinde hazırladıkları Glapsides Projesi’yle ilgili eylem hazırlığı yapıldığını hatırlatan Arter, şöyle devam etti:

“Gönül arzu ederdi ki bu proje nedir? Nasıl yapılıyor? diye bize sorulsun, aynı masada oturalım fikirleri olan arkadaşları dinleyelim. 2015 yılında projenin tanıtımı yapıldı, Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçti ve ihalesi de oy birliği ile ilgili firmaya verilip faaliyetler başlamıştır.” 

“Bunu üzülerek görüyoruz ki konu siyasi bir zemine çekilmeye çalışılıyor” diyen Arter, bunun siyasi bir tarafı olmadığını, projenin belediye bünyesindeki mimar ve mühendisler tarafından hazırladığını, teknik konulara hiçbir zaman müdahil olmadığını kaydetti.

Projeyi yürüten  ilgili kadronun teknik  ve  akademik bilgilerine güvendiğini vurgulayan Arter, projeye teknik anlamda karşı çıkılmasını belediye kadrosuna karşı saygısızlık olarak algıladığını, Biyologlar Derneği gibi eleştiri yapan derneklerin belediye gelip teknik kadroyla konuşmalarını beklediğini belirtti.

“SULAK ALANLAR TÜZÜĞÜ’NÜ BEN KALEME ALDIM”

Sulak Alanlar Tüzüğü’nü 20 yıl önce yerinde adım adım dolaşarak kaleme alan kişinin kendisi olduğunu, bunu onurla ve gururla söylediğini belirten Arter şu ifadeleri kulandı:

“Bu hassasiyeti anlarım ama karşılarındaki belediye başkanı da en az onlar kadar saygılıdır.

Sulak alanların korunması noktasında onlar bizden daha hassas değil, arkadaşlarımın yaptığı proje gün gelecek alkışlanacak bir projedir. Orada bir tahribat yoktur. Ancak ince detaylarda konuşacakları bir şey varsa muhatapları bizleriz. Konu sosyal medya ve gazetelere, hele hele siyasi partilerin müdahale edeceği noktalara taşınırsa onu da Mağusa halkının takdirine bırakıyorum”.

“Mağusa değişecek” dediklerini ve kenti  hak ettiği yere getirmek için değişmesi gerekenleri yaptıklarını kaydeden Arter, “Burada sıkıntı yaratacak ne vardır, birşey göremiyorum. Sırf muhalefettir diye görüyorum ve üzülüyorum. Her zaman söylenen şudur: ‘Mağusa deniz kentidir ama sırtı denize dönüktür.’ Denizle buluşturacağımız her projeye karşı çıkılır “dedi.

“EYLEMİ NE AMAÇLA YAPACAKLARINI KENDİLERİ BİLİR”

Glapsides Projesi’nin Çevre Koruma Dairesi’nin incelemeleri sonucunda yapıldığını, temaslarla birlikte projeye de devam ettiklerini, uzaktan konuşmanın anlamı olmadığını ifade ederek, “Eylem yapılacakmış, ne amaçla yapacaklarını kendileri bilir. Ancak siyasi emeller için muhalefet yapılsın diye bu olaylara tevessül edilmesini üzülerek karşılıyorum” dedi.

Arter, Glapsides’in çok büyük değer olduğunu, ülke turizminin hizmetine sunmak istediklerini belirti.

Belediye Başkanı İsmail Arter şunları kaydetti:

“Yıllar önce yanlışlar yapıldı mı? Evet yapıldı, sorarım yıllar önce hassas olan dernekler neredeydi? Benim kaleme aldığım şekilde değil orası, her tarafına dokunmuşlar, o zaman ses yoktu.

Bize sırf muhalefet olsun diye her muhalefetle karşılaşıyoruz. Üzerinde çalışan arkadaş varsa demokratik ortamda gelir fikirlerini söyler. Beraber yaparız, en güzelini yaparız. Çünkü Mağusa halkı bunu ister. Eylem ve yürüyüş yapmakla olmuyor bu işler. Bu tür hareketlerden bu ülke insanı çok acı tecrübe yaşadı. Eylem yapsınlar, olgunlukla izliyoruz. Biz Çevre Koruma Dairesi ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

Eksik kalan bir şey varsa tamamlarız, fazlalık varsa onu da alırız. Ama ayak üstü konuşmakla olmaz. Üzerinde çalışmaları lazım. Güzel bir projeye katkı koyacaksanız daha fazla emek verip çalışmanız lazım. Daha güzel fikirlerle karşımıza gelmeleri lazım. Beton döküldü plaj mahvoldu demekle olmuyor. Mağusa halkı hak ettiği plajı, denizi ister. Bize de bu görevi verdi. Bunları seçtik hiç birşey yapmadılar noktasına gelmesini ben de istemem. En güzelini, en uygunu, en tecrübeli kadrolarla yapıyoruz. Projede çalışan mimar ve mühendislere o derneklerin de duyacağı şekilde tekrardan teşekkür ederim.”