UNDP ACT Renewal projesi kapsamında kuzey ve güneyde karşılıklı olarak turizmin gelişmesine yönelik yerel yönetimlerin katkısı ile ilgili Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Derinya Belediye Başkanı Andreas Karagiannis ve meclis üyelerine sunum yapıldı. UNDP Program Müdürü Christopher Louise’nin de katıldığı etkinlikte iki belediye başkanı Derinya Kapısı’nın karşılıklı olarak açıldıktan sonraki durumla ilgili görüşlerini seslendirdi.

Gazimağusa Belediye Başkanı Arter yaptığı konuşmada, Gazimağusa ve Derinya bölgelerini kapsayan bir turizm hareketliliğini her iki bölgede yaşatma ve artırma adına aktif rol oynayan tur operatörlerinin Güney’den Kuzey’e Kuzey’den de Güney’e turist akışının artırılmasıyla ilgili çalışmaları olduğunu söyledi.

“En aktif rolü oynayacak olan tur operatörleridir. Bunun iki bölge ile sınırlı kalmayıp, bunun örnek olarak ortaya çıktıktan sonra istenen düzeyde başarı sağlanırsa bütün ada genelinde uygulanabilecek ve karşılıklı turist akışı tüm bölgelerde olabilecek” diyen Arter, güneydeki turistlerin bütün Kıbrıs’ta ya da Kuzey’deki turistlerin Güney’e geçişinde tur operatörlerinin aktif rol alarak sağlayabileceği bir hareketlilik olacağını, işin teknik tarafı ve akademik tarafında aşılamayacak hiçbir sorun olmadığına dikkat çekti.

İçinde bulunduğumuz konjonktürde bizim dışımızda seyreden bazı sıkıntılar olabileceğini ifade eden Arter, “dolayısıyla hedef kitlesi de turistler olduğu için öyle bir çalışma yapılması gerekir ki turizm amaçlı ülkemize gelen insanlara hiçbir sıkıntının yansıtılmaması lazım” dedi.

Derinya Belediye Başkanı Karagiannis ise yaptığı konuşmada, bölgede denizle ya da güneşle sınırlı olan bir bölge olmadığını, özellikle bizim bölgemizin ciddi anlamda özel ilgi turizmi için fırsatlar barındırdığını her zaman düşündüğünü ve bunu bir şekilde iş birliği yaparak bunu maksimuma çıkarmanın elimizde olduğunu, Gazimağusa bölgesi olarak kültürün çok öncelikli bir proje olduğuna inanıyorum söyledi.

img_5711.jpg

“Turizm işi yapacaksak bize özgü çok özel ürünlerimiz olduğunu düşünüyorum, insanımızın çok güzel insanlar olduğunu düşünüyorum, bölge insanımızın ve bir şekilde bu gücü kullanarak pek çok mesafe kat edebileceğimizi düşünüyorum” diyen Karagiannis, masterlar arasında yapılan maçlarda kendisinin aktif yer aldığı, maçların birinin Derinya’da, birini de MTG sahasında yapıldığını ifade etti.

“Burada kazanmak, kaybetmek önemli değildi. O paylaşılan dakikalar bizim için çok çok güzeldi. O kardeşlik, dostluk ve o vakitleri birlikte geçirmek bize çok şeyler ifade etti. Ve biraz futbol tabirlerini kullanarak size seslenmek istiyorum.” diyen Karagiannis, şunları kaydetti: “Önemli olan topun hareket halinde olmasıdır, kimin gol attığı önemli değildir. Burada birlikteyiz, önemli olan paslaşma düzeni içerisinde topu en ileri noktaya taşımaktır. Her şeyden önce biz belediye başkanları olarak bir plan ortaya koymalıyız. Bunun için bir takvimimiz olmalı ve bunu bir de uygulamayı konuşmalıyız. Böyle bir çalışma yapmamız gerektiğine inanıyorum.