Yurdagül ATUN

Emek İnşaat tarafından tamamlanarak Gazimağusa Belediyesi’nin işletmesine verilen AB finansmanlı Gazimağusa Kanalizasyon ve Atık Su Projesi’nin yapımı esnasında yaşanan sıkıntılar mahkemede sonuçlanmayı bekliyor. 

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Avrupa Komisyonu yetkilileriyle birlikte, şehrin kanalizasyon şebekesi üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan onarım çalışmalarının hukuki boyutlarını gözden geçirdiklerini, amaçlarının sorunu en doğru biçimde çözmek olduğunu söyledi.

AB Projeler Sorumlusu Michaela Forestive, Mühendis Johan Van De Velde, dün Belediye Başkanı İsmail Arter’e gerçekleştirdikleri ziyarette, onarım çalışmalarının ilk adımı olan kapalı devre kamera sistemi (CCTV) ile yapılacak arıza ve patlak tespitini en erken zamanda gerçekleştirmek istediklerini belirttiler.  

“Eğim yeterli değil…”

Konuyu Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne değerlendiren İsmail Arter, kanalizasyon projesinin AB tarafından hayata geçirildiğini, kanalizasyon sistemini inşa eden şirketin de Emek İnşaat Şirketi olduğunu söyledi. Bu projede Mağusa’nın altına 46 kilometrelik boru döşendiğini ifade eden Arter, projedeki eğimlerin yetersiz olması dolayısıyla, 7 istasyonda toplanması gereken atığın istasyonlara ulaşamadığını, sonunda projenin mahkemelik olduğunu, mahkemenin de yüzde 65 AB’yi, yüzde 35 ise müteahhit firmayı suçlu bulduğunu, geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu yetkililerinin, kapalı devre kamera sistemi (CCTV) aracılığıyla şehrin kanalizasyon sisteminde yaptırmak istedikleri görüntüleme işleminin yapılmaması için mahkemeden ara emri aldıklarını belirtti.

“Çalışmalar yapılmalı…”

Gelinen noktada Gazimağusa Belediyesi olarak bu konunun daha fazla beklemeye tahammülünün olmadığını kaydeden Arter, söz konusu ara emrinin kaldırılması, teknik olarak yapılması gereken çalışmaların ivedi bir şekilde başlaması gerektiğini belirterek, “Ben, şu tarihte yapıldı, bunun zamanında başlandı gibi sözlerle bu konuyu siyasi tartışma nedeni yapmak peşinde değilim. Önemli olan bu sorunun ortadan kalkmasıdır. Ara emrinin kaldırılmasının ve kamera sistemiyle nerede sorun olduğunun görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Kameranın sisteme bir zararı olmayacağı mahkeme tarafından ortaya konmuştu. Gerekirse Emek İnşaat da gözlemci bir kamera sistemi kullanabilir” dedi