Hüseyin ÇİÇEK

Mağusa’nın, Derinya Sınır Kapısında buluşan Kıbrıslı Türk ve Rum gençler, her iki toplumun liderlerine ortak mesaj göndererek, engellerin kalkmasını istedi.

Daha çok sınır kapısı açılmasıyla, iki toplum arasında daha çok temas olacağını ve bunun yakınlaşmaya katkı sağlayacağını belirten gençler, “Artık aramızda engel kalmasın” dedi.

Sınırlı sayıdaki gencin katıldığı eyleme Derinya Rum Belediye başkanı Andros Karayiannis de destek verdi.

Gençler, Derinya Sınır Kapısının kapalı olması nedeni ile bir türlü bekledikleri kaynaşmayı sağlayamadıklarını belirtti. 

Gençler ne dedi

Yorgos Kokummas: Çok daha fazla geçiş noktasının açılması gerektiğini düşünüyorum, iki toplumun bir biri ile iletişimini arttırmak için daha fazla geçiş kapısının açılmasının şart olduğu bir gerçektir. Eğer bir arada yaşamak istiyorsak bu bir gerekliliktir, neticede bu bizi bütünlüklü çözüm için çalışmaktan alı koymamalıdır. Ayrıca kimlik veya pasaport ibraz ederek kendi ülkem içerisinde başka bir ülkeye gider gibi geçmek pek hoşuma gitmiyor. Güven yaratıcı önlemlerin ilk adımı olarak Kapalı Maraş bölgesinin yasal sahiplerine iade edilmesini istiyorum.

Andreas Lordos: Lefkoşa’da 3 geçiş noktası var ve 2 tane daha açılması konuşuluyor. Mağusa’nın iki yakasının bir arada yaşaması ile ilgili gösterdiği rıza Derinya kapısının açılması ile yerine gelecektir. Uluslararası toplumun da arzusu bu yöndedir, biz bu sınır kapısının açılıp, iki toplumun özellikle gençlerinin kaynaşmasını istiyoruz.

Angelika Theofamous: 2003 yılında ilk kapılar açıldığı zaman biz gençler olarak oldukça heyecanlanmıştık.
Biz kapıların açılmasını özellikle istiyoruz ki toplumumuzda Kuzeydeki insanlara olan önyargı ortadan kalksın. Her açılan kapı bizi ayıran duvarda açılan bir deliktir ve bizi birleştirmek için bir umuttur. Aramızda bu duvarları örmek isteyenlerede bu kapı açılarak ciddi bir yanıt vermiş olunur. Bu kapının açılması Türk genç arkadaşlarımızla kaynaşmamızı sağlayacaktır.

Çağın Bayraktar: Derinya kapısının açılması hem esnaf için daha iyi olacaktır hem de buraya gelmek için katettiğimiz mesafede oldukça önemli bir azalma olacaktır. Aynı zamanda iki toplum gençlerinin bir biri ile kaynaşmasında bu kapının açılması büyük rol oynayacaktır.

Hazal Özaktan: Derinya sınır kapısının açılması gerektiğini düşünüyorum, bu kapının açılması iki toplum gençlerinin kaynaşması açısından da son derece önemlidir.

Andreas Miltiadou: Bu kapının açılması gerekir, bu kapı ciddi psikolojik bir engel oluşturuyor. Ben inanıyorum ki bu sınır kapısının açılmasının ardından Mağusa suriçine daha fazla Kıbrıslı Rum gidecektir.