Eylemden sonra TAŞEL’de örgütlü Birleşik Kamu, Kooperatif, Tarım ve Diğer Sanat ve Hizmetler Emekçileri Sendikası (Emek-İş) Başkanı Koral Aşam ve sendikanın bağlı olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Başkan Vekili Hasan Felek, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar ile görüştü.

Emek-İş Başkanı Koral Aşam, Bakanlık önünde yer alan eylemde bir basın açıklaması okudu. Hayat pahalılığı ödeneği konusundaki açıklamada, “Mücadelemiz her ne kadar da hayat pahalılığı ödeneği konusunda başlamış olsa da, bugün geldiği konakta mücadele özelleştirmelere karşı, yani toplum malına sahip çıkma noktasına ulaşmıştır... TAŞEL Ltd’de yasalarla sabit olan yüzde 33’ü devlet iştiraki, büyük ortak Mey İçki Sanayi yönetimince gasp edilmeye çalışılmakta ve bu anlamda iştirakli kurum hasebiyle yasalara bağlı emekçi hakları da yok sayılmaktadır” denildi.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın “sorumluluklarını” görmezden gelmek ve “yalnızca ücret uyuşmazlığı” olarak görmekle suçlandığı açıklamada, “Verilen mücadelenin ücret uyuşmazlığı ile uzaktan yakından alakası yoktur. Verilen mücadele mevcut yasaların uygulanmasına yönelik bir mücadeledir” ifadelerine yer verildi.

Hükümet edenlerin “arabuluculuk” rolü üstenmesi de eleştirilen açıklamada, Maliye Bakanlığı,hayat pahalılığı ödenekleri konusundaki 8 numaralı genelgeyi yasa doğrultusunda uygulamaya çağırdı.

SEYİS

Eski Dev-İş Başkanı Mehmet Seyis ise yaptığı konuşmada, “Gelinen aşamada, eğer Çalışma Bakanlığı, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’na uyulmaz derse bunu açık bir dille ifade etmeli” dedi.

Seyis, hükümetin taraf olduğunu ortaya koyması gerektiğini ve kendilerini arabulucu olarak görmemeleri gerektiğini kaydetti.

GÜRPINAR

İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, Emek-İş Sendikası Başkanı Koral Aşam ve Dev-İş’in Genel Başkan Vekili Hasan Felek ile yaptığı görüşmenin ardından TAK’a yaptığı açıklamada, devletin TAŞEL şirketinde yüzde 33 hisse sahibi olduğundan bir kamu iştiraki olduğunu söyledi.

Çalışanların çalışma koşulları, hak ve menfaatlerinin toplu iş sözleşmeleri ile düzenlenmekte olduğunu ifade eden Gürpınar, devletin hayat pahalılığını 2011’den önce işe girenlere düşük, Ocak 2011’den sonra işe girenlere ise daha yüksek yansıttığını, ancak TAŞEL’de çalışanların tümüne hayat pahalılığının Devlet Planlama Örgütü’nün açıkladığını hayat pahalılığı oranı olan 3.18 olarak yansıtıldığını anlattı. 

Gürpınar, “Burada sorun, bir kamu iştiraki olarak TAŞEL’de de devletin hesaplamış olduğu rakamların uygulanıp uygulanmadığı noktasında ortaya çıkan bir uyuşmazlıktır. İşveren tarafı artışın, toplu iş sözleşmesindeki hükümlere uygun ve bağlı olarak yapılmasının doğru olduğunu ifade etmektedir. İşçi tarafı ise söz konusu kuruluşun 47/2010 sayılı yasa kapsamında olduğunu belirterek, devletin hesapladığı miktarın yansıtılması gerektiği taraftarıdır” dedi.

İLGİLİ KESİMLERLE GÖRÜŞME

Kurumun 47/2010 sayılı yasa ile ilişkisinin ne olacağının ele alınması gerektiğini kaydeden Bakan Gürpınar, Maliye Bakanlığı; Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı ve Başbakan’la konuyu değerlendireceklerini ve tarafları yeniden bir araya getirerek sorunu çözmeye çalışacaklarını belirtti.

TAŞEL’in Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın hayata geçtiği Ocak 2011’den önce işe giren 11, söz konusu tarihten sonra ise işe giren 7 çalışanı bulunuyor.