Deniz Abidin

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, hükümet programını incelediğini, sağlıkla ilgili olan kısımların bir önceki hükümet programıyla aynı olduğunu belirterek, sağlığın bu kadar istikrarsız bir yönetimle, derin sorunlar varken çok ciddi radikal adımlar atılamayacağını düşündüğünü söyledi. Besim, sağlıkta 30 yıldır ciddi bir sistemsizlik sorunu olduğunu söyleyerek, bu sistemi yeniden oluşturabilmek için ülkenin siyasi istikrara ihtiyacı olduğunu kaydetti. Besim, sağlık bakanlığındaki ekibin sağlıkla ilgili sorunları çok iyi bilmesi gerektiğinin altını çizerek, yasalar üzerinde çalışılması ve yeni yasaların oluşturulması gerektiğini kaydetti. Üç yılda üç bakan değiştiğini ifade eden Besim, bu durumun ülke içimn çok büyük bir dezavantaj olduğunu söyledi. Besim, yeni gelen ekibin sorunları öğrenmeye başladığı anda başka bir ekibin kaldığı yerden devralmasının en büyük eksiklerden biri olduğunu dile getirdi. Besim, siyasi bir partinin iktidara gelmeden önce sağlık politikasını oluşturması gerektiğinin altını çizdi.

"Devlet Hastanesi'nin asansörü çalışmıyor, suları akmıyor"

Besim, Tabipler Birliği olarak Sağlık Bakanlığı'ndan ve özellikle yeni oluşan hükümetten beklentisinin halkın yaşamına dokunacak iyileştirmeler yapmak olduğunu belirtti. Besim, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde asansörlerin çalışmadığına dikkat çekerek, hastanenin suyunun ise akmadığını söyledi. Besim şunları söyledi, "Dr. Burhan Nalbnantoğlu Hastanesi'nin asansör ve su problemi yanında araç park sorunu da vardır. Çevresi ise pislik içindedir. Sürekli lağım akan bir dere vardır. Bu sorunlar insanların direk yaşamına dokunan sorunlardır. Hükümet hastaneyi çok acil tadilata almalıdır. Gündemde yeni bir hastane projesi vardır, ancak bu proje en az 5 yıldan önce bitmez. Peki 5 yıl bu hastane bizi nasıl idare edecek? Esas sorgulanması gereken budur. Bitmiş olan bir Onkoloji Hastanesi var. Bu hastane ivedi olarak açılmalıdır. Onkoloji Servisinde tedavi gören hastalar oraya taşınmalıdır. Ve oradan boşalan yerlere bölüm bölüm katlar taşınmalıdır ve bu katlar da restore edilmelidir. Ben Dr. Burhan Nalbnantoğlu Hastanesi'ne girdiğim zaman ağlayasım geliyor"

"Randevulu sistem çöktü"

Besim, Dr. Burhan Nalbnantoğlu Hastanesi'nin tüm bu sorunları yanında yatak kapasitesinde de sorun olduğunu anlatarak, "devlet hastanesi olmazsa olmazımız, mutlaka uğradığımız ve göz bebeğimiz gibi bakmamız gereken bir merkezimizdir" diye konuştu. Besim, devlet hastanesinde randevu sisteminin getirildiğini anlatarak, efektif çalışmadığını, çökmüş durumda olduğunu kaydetti. Randevu sisteminimn düzgün çalışacak şekilde düzenlenmesi ve istikrarlı bir şekilde çalışmasının sağlanması gerektiğini söyleyen Besim, "bugün hasta bir kişinin sabahın beşinde giderek numara alması insani değildir. İnsani olmadığı gibi hasta olan kişi için tam bir kabustur. Ek personelse gerekli olan ek personel, organizasyon bozukluğuysa elden geçirilmelidir" dedi. Besim, özel hastanelerde randevulu sistem uygulanırken, bunun devlette uygulanamamasının kabul edilebilir olmadığını belirtti.

"Yasaların tümü birbiriyle uyumlu çalışmalı"

K.T. Tabipleri Birliği Başkanı Besim, sağlıkta önemli olan beş yasa olduğunu söyleyerek, bu yasaların aynı zamanda ve uyumlu bir şekilde çıkarılması durumunda sistemin işleyebileceğini belirtti. Besim, sadece Genel Sağlık Sigortası'nın geçmesinin veya sadece özel hastane yasası ya da sadece hasta hakları yasasının geçmesiyle sağlık sisteminin oturtulamayacağını kaydetti. Genel Sağlık Sigortası'nın yıllardır konuşulmakta olduğunu dile getiren Besim, ülke şartlarına uygun olacak şekilde, diğer yasalarla doğru çalışacak  ve adım adım uygulanmaya geçecek şekilde düzenlenmesi durumunda yasanın olması gerektiğini söyledi. Besim, bunun yanında Kamu Sağlık Çalışanları Yasasının da bir an önce tadil edilmesi gerektiğini söyleyerek, 2011 yılından bu yana iki maddesinin iptal edilmesinin ardından bu yasayı kimsenin ele almadığını kaydetti. Besim, "Hekimler mahkeme koridorlarına düşürülmüş ve o dönem acı günler yaşamıştık" dedi.

"Özel Hastaneler 6 ayda bir denetlenmeli"

Besim, özel ve devlet hastaneleirnin denetimiyle ilgili ise, yasaya göre özel hastanelerin 6 ayda bir denetlenmesi gerektiğini belirtti. Besim, geçtiğimiz hükümet döneminde bir takım denetimlerin başladığını söyleyerek, bunların daha da artırılarak söz konusu tüzükler de tamamlanarak daha etkili bir şekilde yapılması gerektiğini kaydetti. Besim şöyle devam etti, "Denetim anlamında kamuda daha çok ciddi sıkıntılar vardır. Devletteki sağlık ocaklarının da bu bağlamda daha çok denetlenmesi gerekiyor. Sağlık bir bütündür. Bugün en önemli sorun denetim eksikliği ve kaostur. Hepsi aslında yaşanan bir kaostur. Hastanın sabahın beşinde hastaneye gitmek zorunda olması, hastanın tarnsferinin yapılamaması, asansörlerin çalışmaması, hekim maaşlarının çok düşük olmasından kaynaklı yaşanmakta olan hekim istifaları hepsi bir bütündür. Genel Sağlık Sigortası, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası, Özel Hastaneler, Hasta Hakları ve tüm bunşar yanında döner sermayede oluşturularak tam gün sağlık sistemi uygulanmak zorundadır"

"Sağlıkta reform oluşmalı"

K.T.Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, sağlığın hükümetler sayesinde yapboz tahtası haline getirildiğini ve bu durumdan kurtulması gerektiğini belirterek,  sağlıkta reform oluşturulması ve ülkenin en öncelikli konusunun sağlık olması gerektiğini söyledi. Besim, bütçede sağlığa daha çok yer ayrılması gerektiğini ifade etti. Besim, bütçenin sık sık hükümetler tarafından öne atıldığını belirterek, "Aslında bu konu bütçe sorunu değildir. Var olan bütçenin nasıl bölüştürüldüğüdür. Sağlık olmazsa hayat olmaz. Başka konularda paranız oluyorsa ve sağlık için olmuyorsa ve insanlar hastane kapılarında hayatını kaybediyorsa o paranın bir anlamı olmaz" şeklinde konuştu.

"Denetim ve disiplin şart"

Tabipler Birliği'nin birçok konuda duyarlılığı olan ve çok geniş bir yelpazesi olan bir kurum olduğuınu söyleyerek, yasaların geçmesi için elinden geleni yapmakta olduğunu belirtti. Besim, hangi hükümet gelirse gelsin, önemli olanın sağlıkla ilgili yapacağı çalışmalar olduğunu söyleyerek, her gelen ekibe destek vermeye hazır olduklarını kaydetti. Besim, üç yıl önce sağlık çalıştayı yapıldığını hatırlatarak, orada alınan kararların hala daha gündemde olduğunu söyledi. Besim, o zamandan bugüne hiçbir yasanın hayat bulamadığına dikkat çekerek, aynı yasaların hala daha konuşulmakta olduğunu belirtti. Hastaların daha kaliteli sağlığa ulaşabilmeleri için birşeyler yapılması gerekiğini söyleyen Besim, bunun için denetim ve disiplinin şart olduğunu anlattı.

"Acil servis felç durumda"

Besim, tüp bebek merkezleirnin başıboşluk içinde olduğunu dile getirerek, denetim attına alınmmalarını sağlamak gerektiğini söyledi. Besim, tren yolundaki polikliniğin kapatılmasıyla birçok hastanın Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesine gittiğini anlatarak, hastaların çoğunun Surlariçi'nden ve gece vakti gelmekte olduğuna dikkat çekti. Bu durumun özellikle acil servisi felç ettiğini söyleyen Besim, tren yolunda yer alan polikliniğin yeniden düzenlenmesi ya da Surlariçindeki eski hastanenin tadil edilmesi gerektiğini belirtti. Besim, tüm bunların yapılabilmesi için siyasi irade gerektiğini söyledi.