Deniz Abidin

Sendikaların,  günlerdir yeni asgari ücretin belirlenmesi çağrısında bulunması ve bu yöndeki dayatmaları sonucu Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nu geçtiğimiz Cuma günü 2'nci toplantısını yaptı. Toplantıda durum tespitinin yapıldığı, işveren tarafının sorunlarını iletmesinin ardından bir sonraki toplantının on gün içinde yapılacağı ve kararın çıkacağı öğrenildi. Yeni Bakış'a konuşan Hür -İş Başkanı Yakup Latifoğlu, yapılan çağrılar sonucu Cuma günü sabah Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun toplantıya çağrıldığını belirterek, işveren ve işçi tarafı olarak karşılıklı düşüncelerin aktarıldığını söyledi. Bir hafta on gün içinde yeniden toplanma kararı alındığını ifade eden Latifoğlu, 3'ncü toplantıda yeni asgari ücretin belirleneceğini kaydetti.

Latifoğlu: "Karşılıklı durum tespiti yaptık"

Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun bu yılın ilk toplantısını 11 Şubat'ta yaptığını hatırlatan Latifoğlu, şunları söyledi: "İşveren tarafı ilk toplantıda sorunun sadece asgari ücret olmadığını, bürokratik bir takım konularda sıkıntılar olduğunu aktardı. Cuma günü toplanan Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun 2'nci toplantısında bu sorunları işveren tarafı dile getirdi. Karşılıklı durum tespiti yaptık. Sonuç olarak, bir hafta on gün içinde 3'ncü toplantıda karar açıklanacak. Bizim Hür-İş olarak masadaki tavrımız net. Yaptığımız tespit neticesinde bize göre 4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için asgari ücretin 3 bin dokuz, 3 kişilik bir ailenin ise 2 bin 680 lira olması gerekiyor. Biz masada bu rakamlar üzerinden konuşacağız"

Bıçaklı: Bilerek ve isteyerek geciktiriyorlar

Türk-Sen Başkanı Aslan Bıçaklı ise yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Saptama  Tespit Komisyonu'nun yılın başında göstermelik olarak toplantıya çağrıldığını belirterek, hükümetin yeni bir asgari ücret belirlemek istemediğini söyledi. Bıçaklı, yasaya göre, asgari ücretin yılda en az bir, en çok üç kere değişmesi gerektiğinin altını çizerek, son zamanlarda en az birkez bile değişmediğini belirtti. Önceki yıllarda, yılın her Ocak ayında asgari ücretin değiştiğini, 2011 yılında eski hükümet döneminde değiştirilmediğini hatırlatan Bıçaklı, 2013 ve 2014 yıllarında ise gecikmeli olarak değiştiğini söyledi. Bıçaklı, Ocak ayında yeni asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, bunun yapılmadığını, bütün bakan ve milletvekillerinin artış aldığını, en az ücrete çalışanın ise almadığını kaydetti.

"Sermaye kesime ucuz emek yaratmak için fırsat tanıyorlar"

Bıçaklı şunları söyledi: "Asgari Ücret Saptama Tespit Komisyonunu yaklaşık bir ay önce göstermelik olarak toplantıya çağırdılar.Tarafların çalışma yapması gerekçesiyle toplantı sonlandırıldı ve bir daha toplanılamadı. İşi bilerek ve isteyerek geciktiriyorlar. Sermaye kesime ucuz emek yaratmak için fırsat tanıyorlar. Bugün 4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için gelirin ne kadar olması gerektiği defalarca belirtildi. Yarından tezi yok Asgari Ücret Saptama Tespit Komisyonunu'nun toplantıya çağrılması gerekiyor. Rakam dağ fare doğuracak biliyorum ama yeni asgari ücretin belirlenmesi gerekiyor" Bıçaklı, ülkede binlerce asgari ücrete çalışan işçi olduğunu ifade ederek, bu kişilerin ilk seçimde gerekeni sandıkta yapmaları gerektiğini söyledi. Bıçaklı, "Siyasilerden siyasi olarak hesap sorulur. Memnun değillerse değiştirsinler. Çare budur. Çare halktadır" diye konuştu.

Felek: Asgari ücret her defasında at pazarlığıyla belirleniyor

Dev-İş Genel Sekreteri Hasan Felek, sendika olarak asgari ücret konusunda görüşlerinin açık ve net olduğunu belirterek, asgari ücretin her defasında at pazarlığıyla belirlenmekte olduğunu söyledi. Felek, her yıl işçi ve işveren tarafının birlikte pazarlık yaparak yeni asgari ücreti belirlediğini ifade ederek, çıkan sonucun hiçbir zaman işveren tarafını  memnun etmediğini kaydetti. Felek, işveren tarafın her zaman ekonomik koşullar üzerinde durduğunu ve hiçbir zaman asgari ücrete zam yapılmasını istemediğini söyledi. Felek şöyle devam etti: "Asgari ücretle ilgili kriterler yasada net bir şekilde belirtilmiştir. Bu 4 kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olmalıdır. Devletin Ticaret Dairesi'nin yaptığı araştırmalar da bunu gösteriyor. Araştırmalara göre, 4 kişilik bir ailenin sadece bir ayda tüketebileceği gıdaya ayıracağı para bin 600 liradır. Asgari ücretle geçinen bir aile gıda dışında kalan diğer ihtiyaçları nasıl karşılayacak? Biz Dev-İş olarak insanca yaşayabilecek bir ücret talep ediyoruz"Felek, "Herkes elini vijdanına koysun"diyerek, "Asgari ücretin net bin 500 lira olduğu bir ülkede kim geçinebilir. Biz sendika olarak bilimsel kriterlere göre asgari ücretin bu kadar olmaması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.